Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. Михаил Константинов: Оставки на народни представители не трябва да се гласуват, това е нонсенс


Сподели:
10 Октомври 2017, Вторник

Интервю с анализатора проф. Михаил Константинов 

Водещ: Президентът Румен Радев прекрати заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/, посветено на борбата с корупцията, заради липса на кворум. Опозицията определи отсъствието на управляващите като бойкот. От правителствената информационна служба заявиха, че подобни твърдения са спекулация. Какво стои отвъд фактите?  Проф. Константинов, бойкотираха ли днес управляващите заседанието на КСНС?

Михаил Константинов: Първо, трябва да кажем, че това доколкото изглежда е първото подобно прекъсване на заседание на този съвет, което е неприятен прецедент. Дали са бойкотирали или не е невъзможно да се каже, защото те дават някакви естествени причини за напускането си, но фактът, че заседанието беше прекъснато поради липса на кворум, остава. Аз обаче не бих надценявал особено това събитие. Президентът назначи втора дата, т.е. определи втора дата за провеждане на съвета. Аз се надявам, че на тази дата вече отсъстващите ще бъдат присъстващи и заседанието ще се проведе. Така че да не преувеличаваме това събитие. Имаме и други пропаднали заседания. Пропада заседание на Народно събрание и т.н.

Водещ: Казвате, че е неприятен прецедент, но въпреки това не бива да се надценява. Може ли обаче да се счита това за ясен знак за открита война между премиер и президент?

Михаил Константинов: Аз не бих искал това да е така в никакъв случай. В момента България най-малко се нуждае от война между институциите и доколкото разбирам самите институции отричат да съществува подобен конфликт. Вицепрезидентът съвсем скоро, мисля вчера, каза че война между институциите няма. Днес правителството излезе със становище, че няма такъв конфликт. И аз предлагам да изчакаме, докато се проведе следващото заседание и тогава да видим как са нещата. Искам да отбележа, че това е буквално история „от нищо-нещо“. В момента ние в България нямаме сериозен конфликт в нито една област. Повтарям – в нито една. Параметрите са учудващо добри. Едни от най-високите икономически ръстове в Европа. Едни от най-ниските държавни дългове и в Европа, и в света. Стабилност на фона на разпадащи се държави, на тежки конфликти в цяла Европа, в света и около България. Имам чувството, че дърпаме дявола за опашката, за да видим какво ще стане. Искам да кажа на нашите политици, че дърпането на дявола за опашката води до един единствен резултат. Те го знаят какъв е.

Водещ: Да, но самият президент определи темата за корупцията като заплаха за националната сигурност.

Михаил Константинов: Абсолютно вярно.

Водещ: От правителствената информационна служба заявиха, че борбата с корупцията е приоритет на правителството. От друга страна, обаче, отсъствието на членове на Консултативния съвет само по себе си не поставя ли проблема на втори план, т.е. обратното на твърдението за приоритетност на темата?

Михаил Константинов: Ако искате нека даже да наречем нещата с техните истински имена, а не да използваме политически коректни лъжи. Корупцията означава кражба. И двете думи започват с „к“, по-точното е кражба. Защото какво значи корупция? Всъщност какъв е резултатът от корупцията? Това значи, че едни пари, които трябва да попаднат в обществото, в полза на хората, попадат в едни хора. Малък брой хора. Нали така, това е корупцията? Корупцията не се прави за чест и слава. Корупцията се прави, за да се вземат едни пари и да се усвоят едни ресурси, над които съответните хора нямат право. Така че корупцията е кражба. Корупцията е масов бич, характерна е за съжаление за целия свят. Аз днес дадох пример с холандското кралско семейство, където на най-високо ниво бяха крали, та се бяха забравили. Непрекъснато гърмят корупционни скандали – и в областта на спорта, и в областта на икономиката, и т.н. Говоря за „белите“ държави, защото сме свикнали ние само себе си да смятаме, че сме корумпирани. Не е вярно. Корупция има навсякъде, просто в България тя е в много тежка форма. Ако на запад се краде  15-20% от обществения продукт, според техните собствени оценки, имам предвид на север в Европа и Германия, докато по на юг, някъде в Италия се краде 35-40%, в България се краде над 50%. Това е. Ето това е истинското положение на нещата – много се краде. И в момента това са го осъзнали българските политици, че прекалено много се краде и че трябва това да се намали, защото всъщност това е недоволството на обществото. Ужким всичко ни е наред, а хората са бедни. Защо са бедни? Защото някой открадна ресурса. Просто и ясно.

Водещ: От казаното днес стана ясно, че няма сближаване на позициите между БСП и ГЕРБ  по внесените антикорупционни законопроекти. Това означава ли, че ГЕРБ се нуждае от още време за компромиси и отлагането на заседанието днес е било начин партията да сближи позициите си с БСП, така да го кажем?

Михаил Константинов: Възможно е. Вие говорите за неща от света на догадките. Аз не съм в тази кухня, не знам точно как стоят нещата. Ясно е, че има проблем с това кой да назначава председателя на този антикорупционен орган. Предложението на ГЕРБ е това да го прави парламентът, защото ние сме парламентарна република. Предложението на опозицията е това да бъде президентът, защото той е надпартиен. Има разбира се и трети вариант, този който се практикува в момента – в момента всички висши военни длъжности, висши полицейски длъжности, всички дипломати се назначават  по следния механизъм – правителството прави предложение, а президентът подписва указ. Същото се отнася и за главния прокурор и т.н. Т.е., ако президентът предварително не е консултирал, ако назначението не е консултирано, той просто няма да подпише указа. И затова, за да вървят работите, всичките такива назначения се консултират. И те са де факто съвместни назначения на парламента и на президента. Аз мисля, че това не е лош механизъм. Би могло да се продължи с този механизъм. Въпросният човек, председателят, да се предлага от едно слабо квалифицирано мнозинство, например 3/5 от Народното събрание, след което това да се съгласува с президента и той да издава указ. В крайна сметка всички важни служби в момента така се назначават. И не виждам защо да не продължим тази практика. И това би трябвало да изглади този конфликт. Сега, оттам нататък има и конфликт какво ще прави въпросният орган – дали ще има собствени разследващи функции, дали ще има само аналитични функции, това са също важни взаимоотношения, защото в крайна сметка от това ще зависи как той ще работи. Но да не забравяме, че има и компромисен вариант – той може да няма собствени разследващи функции, но да има право да използва услугите на ГДБОП и на ДАНС. Така че това е, виждате, още един компромис.

Водещ: Ако позволите още един въпрос, извън детайлите на законопроектите, той също е донякъде в сферата на догадките – ако темата на заседанието на Консултативния съвет беше друга, а не антикорупционни мерки, щеше ли да се случи същото по отношение на отсъствие на членове на съвета?

Михаил Константинов: Аз съм математик по професия и не обичам да правя догадки, въпреки че математическите хипотези ми харесват, те са един от двигателите за развитие на математиката. Нека да не правим догадки тук. Видяхме един прецедент, един неуспешен съвет, поради липса на кворум. Видяхме намерение на страните да не повтарят тази грешка. Аз се надявам, че след седмица нещата ще се повторят в необходимия формат, а тази седмица, която изглежда загубена, всъщност може да бъде използвана за разговори между страните и изглаждане на противоречията. Ние всъщност с вас току-що предложихме няколко начина, по които то може да се направи. И аз няма да се изненадам, ако те точно това направят. Българските политици не са толкова глупави. Те вече усещат, че режат клона, на който стоят. И тъй като всички знаем, че много ентусиазирано го режат, клонът може би ще се счупи накрая и те ще паднат на едно неприятно място. Мисля, че вече им дойде акълът в главата и очаквам вече по-разумни действия от тяхна страна в името на българския народ и на България като цяло.

Водещ: И съвсем не в сферата на догадките, а на фактите е оставката на народния представител Антон Тодоров. Как коментирате тази оставка?

Михаил Константинов: Всяка оставка представлява, т.е. не всяка, но да кажем тази оставка е на едно достойно действие. Виждаме, че  господин Тодоров предизвика остра реакция в медиите с нещата, които каза и той подаде оставка. Аз приветствам тази оставка и искам в тази връзка да кажа, че оставки на народни представители не трябва да се гласуват. Това е пълен нонсенс. Оставката е само заявление на народния представител, че желае да му бъде прекратен мандатът. Единственото, което може да направи Народното събрание е да установи, че той наистина изразява тази воля, и че с това не се спекулира. Ето, той е там, той подава писмено оставка, потвърждава я пред Народното събрание и си отива, той вече не е депутат. Няма такова нещо като гласуване на оставка на народен представител, това е нонсен. Той казва, че си отива, но точно това казвам, имахме и обратен прецедент. Какво ще стане, вие не му приемате оставката и с полиция ще го задържите там да стои, така ли? Няма такова нещо.

Водещ: Какъвто е случаят с Делян Добрев.

Михаил Константинов: Значи, още веднъж – случаи най-различни. Там да си опичат акъла и стига с тези глупости. Оставки на народен представител не се гласуват, те се приемат, само след като се установи разбира се, че това е истинската воля на човека. Защото понякога може един тежко болен човек някой от негово име да говори разни работи. Щом той е с акъла си, със собствената си воля заявява това – край. Нещата  приключват. Какво е това „не приемаме оставката“. Значи аз щях да умра от смях като го чух това нещо.

Росица АНГЕЛОВАИзточник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС
ЕВРОПА
Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията

Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО Македонският парламент единодушно подкрепи членството на страната в НАТО

ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос" ЕК започва процедура по налагане на санкции срещу Унгария за "Стоп Сорос"

Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000" Брюксел даде на България два месеца да отговори на опасенията за "Натура 2000"