Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Икономическият успех на Германия вреди на други страни, твърди експерт


Сподели:
10 Октомври 2017, ВторникПоследните развития на фондовия пазар провокираха любопитния коментар на икономиста Рудолф Хикел, че успехът на германската икономика всъщност има отрицателно въздействие върху други страни от Европейския съюз (ЕС).

Изказването идва, след като тази седмица германският борсов индекс DAX достигна нов исторически рекорд. В интервю за Sputnik Germany експертът изрази мнение, че тази тенденция е свързана със спекулации на фондовия пазар, а не с икономическия растеж в страната, предава БГНЕС.

Хикел коментира, че в ЕС се наблюдава огромен излишък на внос за сметка на износ. Същевременно германският износ, който е един от най-големите в Общността на фона на слабото евро, принуждава продукцията от други страни да излезе извън пазара и „тези печалби водят до загуби на фирми в Италия, Белгия и Франция", обясни Хикел.

"ЕС не може да бъде доволен от това, нито от Европейската централна банка. Това показва разцепление, което в момента се случва в полза на Германия", твърди още икономистът.

Според главният анализатор на „Бремер Ландесбанк” Фолкер Хелмайер ситуацията е малко по-различна. Той смята, че националните икономики на Германия, Португалия, Франция и Италия са на път към възстановяване, но оценявайки перспективите за по-нататъшен икономически растеж, предупреждава, че "сега се радваме на историческите висоти, но устойчивостта на това ниво е под въпрос - най-вече поради геополитически фактори".

Специалистът обръща внимание и конкретно на ситуацията в Северна Корея и Каталуния, както и на икономически проблеми в САЩ и Великобритания. "В САЩ икономическото възстановяване през последните години се финансира главно от заеми. Стабилността на система, която се основава на заеми, не е голяма", отбеляза той, добавяйки, че подобна ситуация може да се наблюдава и в Обединеното кралство. Хелмайер посочи, че ако икономическите показатели в САЩ и Великобритания продължат да намаляват, те незабавно и сериозно ще засегнат финансовите пазари в световен мащаб.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ДС и избистрянето на класово-патриотичното възпитание на мюсюлманите

Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е "с нас или срещу нас"

МВР вдига в пъти такси за автомобили и въвежда нови

Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера
ЕВРОПА
Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия

Страните от Западните Балкани в ЕС? Само след тежки реформи Страните от Западните Балкани в ЕС? Само след тежки реформи

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел

Полският президент прати в Конституционния съд спорния закон за Холокоста Полският президент прати в Конституционния съд спорния закон за Холокоста