Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Икономическият успех на Германия вреди на други страни, твърди експерт


Сподели:
10 Октомври 2017, ВторникПоследните развития на фондовия пазар провокираха любопитния коментар на икономиста Рудолф Хикел, че успехът на германската икономика всъщност има отрицателно въздействие върху други страни от Европейския съюз (ЕС).

Изказването идва, след като тази седмица германският борсов индекс DAX достигна нов исторически рекорд. В интервю за Sputnik Germany експертът изрази мнение, че тази тенденция е свързана със спекулации на фондовия пазар, а не с икономическия растеж в страната, предава БГНЕС.

Хикел коментира, че в ЕС се наблюдава огромен излишък на внос за сметка на износ. Същевременно германският износ, който е един от най-големите в Общността на фона на слабото евро, принуждава продукцията от други страни да излезе извън пазара и „тези печалби водят до загуби на фирми в Италия, Белгия и Франция", обясни Хикел.

"ЕС не може да бъде доволен от това, нито от Европейската централна банка. Това показва разцепление, което в момента се случва в полза на Германия", твърди още икономистът.

Според главният анализатор на „Бремер Ландесбанк” Фолкер Хелмайер ситуацията е малко по-различна. Той смята, че националните икономики на Германия, Португалия, Франция и Италия са на път към възстановяване, но оценявайки перспективите за по-нататъшен икономически растеж, предупреждава, че "сега се радваме на историческите висоти, но устойчивостта на това ниво е под въпрос - най-вече поради геополитически фактори".

Специалистът обръща внимание и конкретно на ситуацията в Северна Корея и Каталуния, както и на икономически проблеми в САЩ и Великобритания. "В САЩ икономическото възстановяване през последните години се финансира главно от заеми. Стабилността на система, която се основава на заеми, не е голяма", отбеляза той, добавяйки, че подобна ситуация може да се наблюдава и в Обединеното кралство. Хелмайер посочи, че ако икономическите показатели в САЩ и Великобритания продължат да намаляват, те незабавно и сериозно ще засегнат финансовите пазари в световен мащаб.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Към „Нова Македония" ли върви Македония?

Подчиняването в България: ето как се извършва

Борисов за онколекарствата: Давахме по $8000 за майка ми и на втората седмица жената си умря

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

„Хюриет дейли нюз“: Путин - супергерой или прагматик, преследващ интересите на Русия

Правни експерти: Делото за КТБ е циркаджилък. За да се носи отговорност, не трябва да има безкрайно количество обвиняеми и обвинения
ЕВРОПА
В ЕС ще има банков съюз, но не и общ финансов министър В ЕС ще има банков съюз, но не и общ финансов министър

България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор

Светослав Малинов: Трябват още гаранции за правата на гражданите на ЕС във Великобритания Светослав Малинов: Трябват още гаранции за правата на гражданите на ЕС във Великобритания

В Брюксел продължават преговорите за Брекзит В Брюксел продължават преговорите за Брекзит

Последна среща на върха в Брюксел за 2017 Последна среща на върха в Брюксел за 2017