Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Доц. Антоний Гълъбов: Ще бъдем свидетели на радикализиране на партийното противопоставяне


Сподели:
06 Октомври 2017, Петък

Интервю с доц. Антоний Гълъбов, политолог

Водещ: Обвинения в шуробаджанащина към управляващите продължиха и през днешния ден. В централата на БСП са получени над 70 сигнала от цялата страна за груби нарушения, свързани с кадруване, разпределяне на обществени средства и обществени поръчки, съобщиха социалистите. От ГЕРБ отговориха, че нападките на БСП имат за цел да отклонят вниманието от европредседателството и увериха, че ако има назначения с въздействие и е нарушен законът, то те ще бъдат изчистени. Добър вечер казваме сега на политолога доц. Антоний Гълъбов. Здравейте.

Антоний Гълъбов: Здравейте, добър вечер.

Водещ: Доцент Гълъбов, формално началото на така нареченият процес „шуробаджанащина“ беше случаят в Хасково. Но най-новата история на българския политически живот помни и случая „батко и братко“ от 2008 г., вероятно и много други. Има ли обяснение защо сега отново е наред тази тема, има ли интереси отвъд официалните аргументи?

Антоний Гълъбов: Преди всичко ние сме в навечерието на обсъждането на приетия вчера от Министерски съвет законопроект за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това е единственият законопроект за момента. Онова, което беше направено като предложение на БСП, остана на сайта на БСП и поне засега не е ясно в какъв вид окончателно ще се появи в Народното събрание. Темата за корупцията е много удобна, защото прикрива неспособността да се действа в опозиционен план. Точно затова се притеснявам, че БСП компенсира чрез подобен тип медийни и пропагандни акции липсата на автентично опозиционно поведение. Това е проблем. Това е проблем, защото аз като човек, който повече от 16 г. се занимава с изследване на корупцията, знам много добре, че много бързо българската олигархична среда възприе темата, колко е добре да се обяснява, че другите са корумпирани. Така че в това отношение, за съжаление, сме свидетели на подобен тип игра с публиката. Ако трябва да се върнем към случая с господин Добрев, ако приемем че това, което госпожа Йончева каза, показа, нарисува, направи като схемички, би трябвало да се класифицира като вид корупционно престъпление, това би трябвало да бъде злоупотреба с власт, но не и конфликт на интереси. По простата причина, че господин Добрев не е пряк ръководител на нито един от тези хора. Следователно тези критики би трябвало да отидат към кмета на Община Хасково. Всъщност това, което беше насочено към господин Добрев, трябва да бъде изискано от кмета на Хасково. Разбирате ли, колко нелепо е всичко това, което повече от 10 дена занимава общественото внимание?

Водещ: Но пък ваши колеги коментираха поведението на БСП като поведение, което демонстрира, че най-сетне сме свидетели на истинска опозиция в парламента?

Антоний Гълъбов: Съжалявам, но аз имам очевидно различно разбиране за опозицията. Опозицията в парламентарната структура има много важната роля да изработи алтернативен модел на решение на проблемите, пред които се изправя обществото. Задачата на една опозиция не е да предизвика политическа криза. Задачата на всяка опозиция е да създаде усещане в гражданите, за това че тя случайно или по стечение на обстоятелствата не е управляващата партия. Това в конкретния случай би било много по-удобно, тъй като Социалистическата партия има много по-голям брой депутати, отколкото в предишното Народно събрание. Следователно, ако БСП знаеше и имаше опозиционната култура на поведение, това щеше да допринесе много видимо за качеството на парламентарния дебат.

Водещ: Има ли БСП в момента интерес от дестабилизиране на политическата обстановка и предсрочни избори?

Антоний Гълъбов: Практически не. И оттам идва усещането за цинизъм. Оттам идва усещането за нещо фалшиво и камуфлажно. Тъй като е ясно, че в следващата година, година и нещо до предстоящите избори за европейски парламент, след това и за местни избори, всяка политическа криза, всяка ситуация, която би могла да доведе до предсрочни парламентарни избори работи срещу всички политически партии. Изтощаването в българското общество на качеството на политическото представителство, липсата на доверие в политическите партии е на много високо ниво. По-важно е в тази ситуация да не бъде разхищаван така ресурсът на гражданското доверие, както виждаме през последните седмици.

Водещ: Как всичко това, което се случва в парламента, може и ще преразпредели, ако се стигне до това, електоралните нагласи? Можем ли да очакваме отлив на избиратели и от ГЕРБ, и от БСП?

Антоний Гълъбов: Засега, като че ли, ако се доверяваме на това, което виждаме от колегите като сондажи, онова което се вижда, е, че опозицията не нараства като подкрепа в резултата от агресивния тон и от линията на конфронтация, избрана преди няколко месеца. В това отношение тази конфронтационна линия, ескалирането на противопоставянето не носи електорални дивиденти на БСП. В това отношение ясно е, че и за управляващите, особено за „Обединените патриоти“ това управление няма да доведе до бързо нарастване на подкрепа, а в тази ситуация ГЕРБ запазва доверието на собствените си избиратели и това е много важно да се каже. Всички, които смятат, че ГЕРБ е случайно явление в българската политика, трябва да погледнат просто резултатите. Това наистина е политическо представителство на повече от 3 милиона български граждани и то в период повече от 10 г. Така че прибързаните оценки за това кой печели и кой губи, не дават истинската картина. Важно е, че извън парламента, политически субекти, включително десните политически партии, не увеличават подкрепата си. Следователно няма някой, който би могъл да твърди, че би спечелил от една дълбока политическа криза сега.

Водещ: Да, точно това щях да ви попитам, доколко тази ситуация би могла да се използва от извънпарламентарните партии като своеобразен трамплин за възраждане, но на този етап не виждаме подобни индикации.

Антоний Гълъбов: Не. И точно затова ме притеснява следващият извод, който ми се струва важен, защото след като няма очакване , след като няма надежда, че биха могли да предизвикат предсрочни избори, тогава тази изострена политическа конфронтация има друга цел. И тази цел е компрометиране на българското председателство. Това ми се струва много по-опасно, защото след като не очакваш да предизвикаш избори, след като не се готвиш за избори, след като не смяташ, че би могъл да спечелиш възможни избори, единственото обяснение е, че търсиш компрометиране на българското председателство.

Водещ: Според лидера на БСП Корнелия Нинова, ГЕРБ  използва така наречената Комисия за самолетите, която днес отново беше в центъра на дискусиите, заради доклада, който представи на Народното събрание, за да разчисти пътя на Бойко Борисов към президентството. Има ли резон в това твърдение?

Антоний Гълъбов: Съжалявам, но това ми се струва твърде несериозно като твърдение. Президентът Радев дори не е направил една година начело на администрацията на президента на републиката, в същото време искрено бих поканил всеки от слушателите ни да посети сайта на Народното събрание и да потърси доклада на Комисията. Докладът е повече от 70 страници. В него няма имена. В него няма и помен от това да бъдат упреквани конкретни фигури. В него е описан структурният и функционален анализ за целия процес от 2010-2011 г. до сега по избора на боен самолет. В тези материали, в тези документи, които са толкова съвестно, с толкова усилие произведени, в съгласие между членовете на Комисията, които са от всички парламентарни групи, се вижда много ясно, че процедурите са нарушени. Вижда се, че е нарушен балансът. Вижда се, че в един момент има изземване на голяма част от важните решения в един център. С други думи, чисто функционалния и  структурен анализ показва, че процедурата в един момент е влязла под натиск на определени съавтори. Това само по себе си като извод е важно. Аз съжалявам, че дебатите днес, тъй като вчера господин Христов представи доклада, а дебатите бяха тази сутрин, аз съжалявам, че в дебатите нямаше желание да бъде оценено усилието, положено от тези народни представители.

Водещ: Въпреки това, което казвате, обаче, президентът се чувства като човек, на когото е обявена война от страна на парламентарното мнозинство. Ще продължат ли тези престрелки по линията президент в парламента?

Антоний Гълъбов: Нека само да кажа нещо, тъй като за съжаление наистина въпросът се движи през последните месеци, набира сила, изглежда, че президентът Радев е прекалено лично мотивиран да води този разговор само за бойните самолети. Беше загубен от поглед една важна стъпка напред – това че към първоначалния инвестиционен план освен самолетите и корабите бяха добавени и машините за пехотата. Загуби се това съгласие, с което завърши първият Консултативен съвет за национална сигурност при президента. Фокусирането само върху темата за самолетите, много нервната реакция спрямо дейността на тази Комисия, която изцяло е в правото си като парламентарна комисия да направи оценка на действията на изпълнителната власт, а не на президента, всичко това създава лош тон и за съжаление днес видяхме желанието на БСП да се опита да се възползва от тази неадекватна позиция на президента, усилвайки по този начин натиска върху несъществуваща тема. Ясно е, важно е да се разбере, че модернизацията на Българската армия е стратегически въпрос. Стратегически въпрос, който не може повече да бъде отлаган. И тъй като днес чух много коментари по повод Доклада за националната сигурност, ако една страна е зависима от друга страна в оръжейно отношение, по отношение на въоръжението си, то това означава, че тази страна има потенциален риск, който е държан, собственик на този риск е друга страна. Това е риск към националната сигурност. Всяко възпрепятстване на модернизацията на българската армия е действие срещу националната сигурност и това трябва да бъде казано много ясно. Именно БСП гласува в предишното Народно събрание срещу увеличаването на бюджета за модернизиране на Българската армия и това трябва да бъде казано също много ясно.

Водещ: Какво да очакваме, доцент Гълъбов, в следващите няколко месеца непосредствено преди домакинството на председателството на ЕС, утихване или разпалване на политическите страсти на тази плоскост?

Антоний Гълъбов: Опасявам се, че опозицията влезе в една еднопосочна улица, която води само към повишаване на радикализма. Опасявам се от това, че предстоящите дебати по законопроекта за противодействието на  корупцията и за отнемането на незаконно придобитото имущество, предстоящите дебати по бюджета за следващата година, всичко това ще бъде радикализирано по начина, по който виждаме през последните няколко дни в Народното събрание. От това не печели никой. БСП не увеличава подкрепата си. ГЕРБ не губи базисната си опора. Но се губи общественото доверие в парламентарната институция, губи се доверие в институциите изобщо, защото след като президентът на републиката за втори път вчера си позволи да каже, че парламентът действа като наказателен съд, като трибунал срещу него, това говорене в демократична парламентарна република е абсолютно недопустимо. Опасявам се, че ще бъдем свидетели на радикализиране на партийното противопоставяне.

Водещ: От което в крайна сметка губи страната ни, която има претенцията да бъде остров на стабилността на Балканите.

Антоний Гълъбов: Губим всички.

Росица Ангелова


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Поканата на Меркел към мигрантите - невинна грешка в сравнение с Глобалния пакт за миграция на ООН

Най-добрият капитализъм - ако печеля, печеля сам, ако губя, плаща цял народ...

Валерия Велева: Нинова предлага рестарт на прехода. Възможно ли е това?

"Ди Велт" разказва изумителната история на Преславското съкровище

Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?
ЕВРОПА
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард

Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията