Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Казанлъчанин издаде първата българска книга, написана едновременно на Брайл и Кирилица


Сподели:
05 Октомври 2017, Четвъртък

Казанлъчанин издаде първата в България книга, която може да се чете едновременно от зрящи и незрящи хора. Това е Красимир Ортакчиев, а уникалната му стихосбирка  "Докосване" е отпечатана едновременно на релефната брайлова азбука, която се чете с пръсти и на офсет с кирилица, която се чете с очи.


Стихосбирката беше представена в столичния литературен клуб „Перото“ в НДК в края на миналата седмица, както и в ефира на национални телевизии.
Красимир Ортакчиев пише стихотворения от дете, а „Докосване“ е неговата първа стихосбирка. Не смее да се нарече точно поет. Нарича стиховете си  "думотворения", споделя ги с приятели и съмишленици в социалната мрежа. В малък тираж и на нестандартен за стихосбирка формат А4, преди две години Краси решава да издаде част от стиховете си в книга. Озаглавява я „Докосване“, а идеята да бъде отпечатана с брайлов релеф, допълващ офсетовия текст, идва не заради незрящите – а заради нас, зрящит, за да  усетим думотворенията и през света на „докосването“. "Реших да създам тази книга, която е на брайлов офсет повече за зрящите като нас, за да се опитаме поне да се докоснем до света на незрящите," споделя Краси.
По проекта за уникалната „двуезична“ книга, предназначена едновременно за тактилно и вербално четене, казанлъчанинът работи близо две години, като за създаването на брайловия печат му помага Иван Доброволов. "Може би имаше над 10 или 15 опита да видим как се прави, как не се прави, защото машини-те, които са създадени за печатане и за лепене притискат. На Брайл е много важно да не се пристискат токите, защото така реално се губи текста," разказва авторът за пътя, по който е минал, докато се стигне до отпечатването на „Докосване“.
Стихосбирката „Докосване“ е издадена в ограничен тираж и се разпространява безплатно. Красимир Ортакчиев подари първите копия от нея на Народната библиотека "Иван Вазов" в Пловдив. Те ще бъдат поставени в читалните за хора с нормално зрение, както и в специализирания информационен център - за хора със зрителни увреждания.
Краси споделя, че няма да спре дотук и ще продължи  да раздава добро чрез творчеството си. Възнамерява следващата стихосбирка да бъде предназначена и за продажба, с цел парите от нея да бъдат дарени на незрящ човек в нужда.


Източник: kazanlak.com

В категории: Други теми, Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Наглият подарък за Домусчиев и Пеевски

Андрей Райчев: Президентът рано или късно ще събори правителството

Каракачанов съветва Симеонов да се учи от грешките

Към Нинова: Удивително ми напомняте канцлера Меркел!

Порожанов се оплака, че фермерите пречат на властите

Борисов: Турция няма шанс да влезе в ЕС