Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Административните съдии подкрепиха избора на шефа си


Сподели:
25 Септември 2017, ПонеделникАсоциацията на българските административни съдии изрази официалното си становище, че избора на председател на ВАС е проведен съгласно всички изисквания на закона. Освен съгласно ЗСВ, процедурата е съобразена и с измененията на закона обнародвани през 2016г.

"ВСС е единственият компетентен по Конституцията на Република България орган, който не само е имал правото, но и задължението да открие и проведе процедурата за този избор", пише в позицията на Асоциацията.

Партиите няма нужда да съветват президента за указа за шеф на ВАС, съветва Славов
Партиите няма нужда да съветват президента за указа за шеф на ВАС, съветва Славов
Посещението на Чайка е като визита на вицекрал в подчинена територия, смята юристът
В становището на съдиите е цитиран и чл.173, ал.1 ЗСВ. От него става ясно, че процедурата за избора на председател се не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата или в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелство.

Георги Колев е избран за председател на Върховния административен съд с решение на ВСС от 15 ноември 2010 г., а встъпването му в длъжност е на 22 ноември същата година, когато е подписан Акт за встъпване в длъжност.

Според административните съдии от това следва, че настоящият състав на ВСС е бил задължен по закон да открие процедурата най-късно до 22 юли 2017г.

Поради стриктната регламентация на етапите от процедурата и приетата от Висшия съдебен съвет хронограма по избора, изтичането на мандата на сега действащия Висш съдебен съвет на 3 октомври 2017г. и установената в закона съдебна ваканция за органите на съдебната власт за периода от 15 юли -1 сештември.2017г, ВСС не би имал фактическата възможност да довърши процедурата ако беше открита на 22 юли 2017г, категорична е Асициацията. .

Довършване на процедурата от следващ състав на ВСС не е уредена в закона. Поради това и при съобразяване с всички изисквания на закона ВСС е открил процедурата след първата възможна дата - 22 май 2017 г. и това е наложило необходимостта новият Председател на ВАС да бъде избран повече от два месеца преди изтичане мандата на действащия.

Асоциацията не поставя под въпрос убедителността в избора на Георги Чолаков и обяснява, че провеждането на избора от настоящия състав на ВСС, а не следващият, не е в противоречие със Закона за съдебната власт.

Административните съдии изтъкват, че за първи път изборът за председател на ВАС се е провел при точното спазване на правилата за съдийското самоуправление приети с измененията на ЗСВ от 9 август 2016 г.


Източник: news.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тома Томов: Границите на Западните Балкани са чертани от американци, които нищо не разбират!

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Томислав Дончев: Изпуснали сме печалба от 1 милиард лева заради обжалванията за тол-системата

Борисов се върна от гурбет и що да види?

САЩ води второ криминално разследване срещу Пеевски за пране на пари

Истанбулският канал - поредната грандоманска идея на Ердоган


НОВИНИТЕ
Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово

Форум на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици” се проведе във Варна Форум на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици” се проведе във Варна

Послание за мир и надежда на Стивън Хокинг полита в космоса Послание за мир и надежда на Стивън Хокинг полита в космоса

Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир в Норвегия Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир в Норвегия
ЕВРОПА
Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите

Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

Чехия е все по-близо до коалиционно споразумение за правителство Чехия е все по-близо до коалиционно споразумение за правителство

Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу Ципрас заради Македония Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу Ципрас заради Македония

ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС