Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Печатът на хан Тервел на сребърна монета


Сподели:
25 Септември 2017, ПонеделникОбщинска банка пуска специална лимитирана серия от шест монети, посветени на България, наречена „Символи на българската държавност през вековете“. Монетите ще са с образи на печати на български владетели и са уникални като концепция и ювелирно изпълнение.

„Общинска банка реши да продължи монетната си програма, като отсече и емитира серия монети, посветени на българската държавност. Всяка монета е посветена на емблематичен български държавник от средновековието и представя максимално точно копие на оригиналния му печат. Печатите, държавен символ, са запазени само в един екземпляр и някои от тях се съхраняват извън България. С тази серия монети, банката дава възможност на повече българи да се докоснат до историята и величието на страната ни“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Първата монета е с образа на печата на хан Тервел. Печатът на Тервел,  изработен от олово през VIII в. е едно от важните доказателства за съществуването и признаването на независима българска държава от страна на Bизантийската империя. Това го прави толкова значим за българската история. Именно затова образът на този печат е изображението на първата монета от лимитираната колекция на Общинска банка.
Според проф. д.и.н. Иван Йорданов, българският учен, посветил изследователската си дейност на печатите на българските владетели, „в печата има много символика, свързана с политиката на българския владетел за укрепване на държавата и присъединяване към нея на огромните маси славяни, живеещи на територията на империята. Върху него ние виждаме не ординарен византийски кесар, а суверенен владетел – кесар – цесар – цар!“. През 705 г. Хан Тервел е удостоен с високата титла „кесар“ от Византия и е първият чужд владетел, който получава титлата. Тервел се прочува и в цяла Европа, когато през 718 г. предвожданата от него българска армия разбива войската на арабския халифат при Константинопол и спира арабското нашествие в Стария континент.

Известен е един-единствен оригинал от печата на Тервел и той се съхранява в колекцията на Центъра по Византинистика Дъмбъртън Оукс, филиал на Харвард във Вашингтон (DO 58.106.4932). Експертите на Общинска банка са получили правото да използват това изображение и са го пресъздали с абсолютна точност. Оригиналът е произведен от олово и е заразен с чума по оловото, която го унищожава необратимо. В бъдеще, новата монета на Общинска банка ще бъде рядък спомен и доказателство за съществуването на оригинала.

Монетата на Общинска банка с образа на печата на хан Тервел е отсечена от сребро с проба 999/1000, с висше качество. Върху нея е поставено изображение на самия печат, което е с прецизна детайлност, висок релеф и реален 3 D образ. Тя е изработена по специална технология на оксидация за постигане на античен финишинг /състарен вид/.  Емитирана е в нумизматичен тираж от 250 броя за цял свят.
Това е втората монетна програма на Общинска банка. През 2014-2016 година финансовата институция емитира лимитирана серия от монети, посветена на столицата, наречена „София през вековете“. Първата монета изобразява богинята Тюхе, втората е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава, а третата е с герба на София.


Източник: economic.bg

В категории: Други теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тома Томов: Границите на Западните Балкани са чертани от американци, които нищо не разбират!

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Томислав Дончев: Изпуснали сме печалба от 1 милиард лева заради обжалванията за тол-системата

Борисов се върна от гурбет и що да види?

САЩ води второ криминално разследване срещу Пеевски за пране на пари

Истанбулският канал - поредната грандоманска идея на Ердоган