Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мария Габриел: Няма чудотворна рецепта срещу фалшивите новини


Сподели:
21 Септември 2017, ЧетвъртъкФейк нюз, или фалшивите новини, съществуваха и преди интернет. Новото сега е скоростта, с която се разпространяват и обширната аудитория, до която достигат, подкопавайки по този начин демократичната система. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел в интервю за италианския седмичник „Сетте“, като уточнява, че фалшивата новина не е непременно незаконна и че няма чудотворна рецепта срещу тях.

Тя твърди още, че възнамерява да открие обществена дискусия на сайта на ЕС, за да може всеки да изрази мнение по темата. Също така планира да създаде група от експерти, които да имат задачата да се занимават с алгоритми и с поставянето в центъра стойности като свобода на словото.

Еврокомисарят има за цел да се посвети и на увеличението на заетостта в дигиталната сфера, както и на онлайн сигурността на отделния гражданин. "Засега само 37% от работната сила притежава базова дигитална грамотност, но след десетилетие ще бъде нужно този процент да се увеличи до 90%", казва Габриел.

Също така добавя, че кибератаките са се увеличили с 300% само за последните две години. Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер те могат да са по-опасни за сигурността на държавите и за икономиките им и от конвенционалните оръжия.

Освен това отговарящата за цифровата икономика и общество в ЕС българка има желание да бъде създадена Европейска агенция за киберсигурност. Тя смята също така, че е нужна повече координираност в процедурите за защита между отделните членове на ЕС, както и задължителния „сертификат за сигурност“ за фирмите, осигуряващи рискови услуги и продукти.

По отношение на изливащата се омраза в онлайн мрежите, Мария Габриел счита, че Kодексът за поведение, подписан през миналата година от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, е показал добри резултати. Доказателство за това са отстранените 92% от незаконните съдържания, или 30 000 броя.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Към „Нова Македония" ли върви Македония?

Подчиняването в България: ето как се извършва

Борисов за онколекарствата: Давахме по $8000 за майка ми и на втората седмица жената си умря

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

„Хюриет дейли нюз“: Путин - супергерой или прагматик, преследващ интересите на Русия

Правни експерти: Делото за КТБ е циркаджилък. За да се носи отговорност, не трябва да има безкрайно количество обвиняеми и обвинения
ЕВРОПА
В ЕС ще има банков съюз, но не и общ финансов министър В ЕС ще има банков съюз, но не и общ финансов министър

България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор България може да избегне глобите от ЕК за авторското право според Музикаутор

Светослав Малинов: Трябват още гаранции за правата на гражданите на ЕС във Великобритания Светослав Малинов: Трябват още гаранции за правата на гражданите на ЕС във Великобритания

В Брюксел продължават преговорите за Брекзит В Брюксел продължават преговорите за Брекзит

Последна среща на върха в Брюксел за 2017 Последна среща на върха в Брюксел за 2017