Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Мария Габриел: Няма чудотворна рецепта срещу фалшивите новини


Сподели:
21 Септември 2017, ЧетвъртъкФейк нюз, или фалшивите новини, съществуваха и преди интернет. Новото сега е скоростта, с която се разпространяват и обширната аудитория, до която достигат, подкопавайки по този начин демократичната система. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел в интервю за италианския седмичник „Сетте“, като уточнява, че фалшивата новина не е непременно незаконна и че няма чудотворна рецепта срещу тях.

Тя твърди още, че възнамерява да открие обществена дискусия на сайта на ЕС, за да може всеки да изрази мнение по темата. Също така планира да създаде група от експерти, които да имат задачата да се занимават с алгоритми и с поставянето в центъра стойности като свобода на словото.

Еврокомисарят има за цел да се посвети и на увеличението на заетостта в дигиталната сфера, както и на онлайн сигурността на отделния гражданин. "Засега само 37% от работната сила притежава базова дигитална грамотност, но след десетилетие ще бъде нужно този процент да се увеличи до 90%", казва Габриел.

Също така добавя, че кибератаките са се увеличили с 300% само за последните две години. Според председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер те могат да са по-опасни за сигурността на държавите и за икономиките им и от конвенционалните оръжия.

Освен това отговарящата за цифровата икономика и общество в ЕС българка има желание да бъде създадена Европейска агенция за киберсигурност. Тя смята също така, че е нужна повече координираност в процедурите за защита между отделните членове на ЕС, както и задължителния „сертификат за сигурност“ за фирмите, осигуряващи рискови услуги и продукти.

По отношение на изливащата се омраза в онлайн мрежите, Мария Габриел счита, че Kодексът за поведение, подписан през миналата година от Facebook, Twitter, YouTube и Microsoft, е показал добри резултати. Доказателство за това са отстранените 92% от незаконните съдържания, или 30 000 броя.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Илиан Василев: За милиардите несъбрани в данъци на НАП

Заради Истанбулската конвенция: и в Хърватия се карат

"Пирогов" повишава стандарта на персонала и заплатите с 300 лв

ЕС може да отхвърли сделката за Брекзит

Великобритания не е искала от ЕС нови санкции срещу Русия

Бългapия я oчaĸвaт гoлeми бaнĸoви cдeлĸи в cлeдвaщитe 3 гoдини