Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пом.-държавен секретар на САЩ Е.Милард: Оценяваме важната роля на българското председателство на ЕС


Сподели:
21 Септември 2017, ЧетвъртъкЗаместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с и.д. помощник-държавен секретар на Съединените американски щати Елизабет Милард и с първите дипломати на Армения и Ливан - Едвард Налбандян и Джебран Басил.

Разговорите се състояха в Ню Йорк по време на 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на Обединените нации, съобщи министерството на външните работи.

"Поставихте Западните Балкани в международния дневен ред. Нашето послание също е, че този регион не бива да бъде забравен, а лидерите на държавите в него трябва да бъдат насърчени да се захванат с тежките реформи като борбата с корупцията", обърна се към своята гостенка и.д. помощник-държавен секретар на САЩ Елизабет Милард. "Европейската перспектива ще вдъхнови тези държави да извършат необходимите реформи", добави тя.
Министър Захариева представи пред американския топ дипломат външнополитическите приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС, най-важният от които е да бъде дадена европейска перспектива на страните от Западните Балкани. "Ние вярваме, че България няма как да е стабилна и богата държава, ако нейните съседи не са стабилни и богати", изтъкна българският първи дипломат. Захариева изрази удовлетвореност, че българският глас е чут и че Балканите станаха един от петте приоритета на европейската дипломатическа служба, както и че заеха важно място в речта за състоянието на Съюза на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.
Захариева разказа за обиколката си в страните от Западните Балкани и за усилията на страната ни да бъде подобрена свързаността в региона, което ще се отрази на инвестиционната среда, ще увеличи пътуванията и близостта между различните народи.
Захариева и Милард обсъдиха стъпките, които предприема България за енергийна диверсификация, антикорупционното законодателство и охраната от страна на България на външната граница на Европейския съюз. На срещата бяха обсъдени редица въпроси от международния дневен ред, сред които и позициите на двете държави по всички актуални глобални въпроси.

"Оценяваме важната роля на вашето председателство",  подчерта Милард. И.д. помощник- държавен секретар на САЩ благодари за помощта, която България оказва на антитерористичната коалиция в Афганистан и сподели прекрасните си впечатления от град София. Тя е посетила българската столица като част от делегацията, придружаваща държавния секретар Кери през 2015 година.

С министъра на външните работи на Република Армения Едвард Налбандян българският вицепремиер изтъкна потенциала пред търговията и туризма, който двете приятелски държави трябва да развиват, както и дългогодишните културни и исторически връзки между българския и арменския народ. През 2016 г. стокообменът между двете държави е възлизал на 20 млн. долара. От тях българският износ е 19,7 млн. долара - предимно медикаменти, козметика, мебели, опаковки. Наблюдава се засилен интерес на арменски младежи към обучението в български университети, а българските граждани от арменски произход - истинският мост между двете държави, са близо 11 000.

Захариева подчерта пред Налбандян, че Източното партньорство е сред приоритетите на Българското председателство. Тя изтъкна категоричната позиция на страната ни, че замразените конфликти в региона трябва да се решават задължително по мирен и дипломатически път.

Противодействието на тероризма, спирането на насилието в Близкия изток, ситуацията в Сирия и бежанската криза бяха основните теми на разговор между вицепремиера Екатерина Захариева и Джебран Басил, министъра на външните работи и на имигрантите на Ливанската република.
Захариева изтъкна положителния пример на Ливан, където различни етноси и религии живеят в мир. "Християните имат водеща роля в страната ни и винаги, когато тяхната роля е била подценявана, това е водело до дестабилизация", каза министър Басил. Захариева приветства усилията на ливанското правителство за справяне с бежанската ситуация в страната, както и стратегическия избор за сближаване с Европейския съюз.

През 2016 г. стокообменът между България и Ливан бележи ръст от близо 44% в сравнение с 2015 г. (от 118 млн. на 185 млн. щатски долара). България и Ливан се радват на традиционно приятелски отношения вече повече от половин век. През годините на ливанската гражданска война посолството на България в Бейрут бе едно от малкото представителства, което не бе замразило дейността си.В категории: Анализи и коментари, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Поканата на Меркел към мигрантите - невинна грешка в сравнение с Глобалния пакт за миграция на ООН

Най-добрият капитализъм - ако печеля, печеля сам, ако губя, плаща цял народ...

Валерия Велева: Нинова предлага рестарт на прехода. Възможно ли е това?

"Ди Велт" разказва изумителната история на Преславското съкровище

Операция “Баба Дора” е генерална репетиция на “Пречупване”, с която Борисов заплаши всички, които искали да го свалят

В чия война ни вкарвате господин Борисов?
ЕВРОПА
ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС Лондон: Няма да платим сметката за Brexit без търговско споразумение с ЕС

Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард Макрон е наредил реорганизация на канцеларията си след скандала с президентски бодигард

Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон Испания отмени международната заповед за арест на Карлес Пучдемон

България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията България е взела правилните мерки срещу чумата по животните, заяви еврокомисията