Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Защо ЕС иска по-строг контрол при износа на оръжия?


Сподели:
20 Септември 2017, СрядаОръжейната промишленост в ЕС произвежда всичко - от леки стрелкови оръжия и амуниции до радарни системи и подводници. Страните в Европа са сред големите износители в отрасъла, но въпреки европейските правила, има случаи, в които оръжията се продават на авторитарни режими или са използвани в граждански войни, а понякога и от терористи. 
В страни в близост до Европа бушуват конфликти и затова контролът върху износа на оръжия е не само въпрос на етични принципи. „Ние говорим не само за мира или за репутацията на Европа, ние говорим за живота на нашите граждани“, заявява евродепутатът Бодил Валеро. Тя е автор на доклад, призоваващ за подобряване на контрола върху износа на оръжия и за санкции за страните-членки, които не се съобразяват с минималните стандарти в отрасъла. Текстът бе одобрен от евродепутатите на 13 септември.
„Изискванията (относно износа на оръжия - бел. ред) са достатъчно добри. Проблемът е, че страните не ги изпълняват“, обяснява  Валеро. Резолюцията на Парламента предлага разширяване на критериите за износ и създаването на нов надзорен орган.
Според някои депутати проблемът с доставките за съмнителни купувачи е много по-съществен при други страни извън ЕС. „Пакистан, Северна Корея, Китай са сред страните, към които трябва да насочим вниманието си. Нито една от тези страни не е подписала Споразумението на ООН за търговията с оръжие, а страните в ЕС са подписали“, припомни Джефри Орден (Великобритания) по време на пленарния дебат.

Износът на оръжия от ЕС - какво показват данните
Пет страни от ЕС са сред десетте най-големи износители на оръжия в света. Това са Франция, Германия, Великобритания, Испания и Италия. Ако бъдат взети заедно, страните от ЕС ще се окажат вторият най-голям доставчик на оръжия в света - през 2015 г. на тях са се падали 26% от световния износ, на САЩ - 33%, а на Русия - 23%.
Само 15% от износа на страните в ЕС отиват в друга страна от вътрешния пазар. Близкият Изток е основен пазар за европейските оръжия. „Как е възможно 40% от нашия износ да отива към Близкия Изток, който е едно буре с барут“, пита Бодил Валеро.

Ембарго спрямо Саудитска Арабия?
В резолюцията Парламентът призовава ръководителя на външната политика на ЕС Федерика Могерини да наложи оръжейно ембарго на Саудитска Арабия. Депутатите са притеснени от възможните връзки между продажбите на оръжия за Саудитска Арабия, финансирането на радикални ислямски проповедници в Европа и доставките на оръжия за терористични групи като „Ислямска държава”.


Източник: economic.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Нено Димов за тоновете мазут в морето: Ситуацията е овладяна

ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки

САЩ: Няма да забравим как Ердоган се отнесе с пастор Брънсън

Проблемът с Търговския регистър не е от надграждането, а в поддръжката от фирма "Лирекс БГ" ООД

Акад. Марков: Драмата на македонците е, че дядовците им са българи!

Дисковете от ТР са изчезнали, а не дефектирали; шефката на екзотичен остров?.“
ЕВРОПА
ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки ЕС не е склонен Мей да преговаря за Брекзит директно с държавите членки

Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени! Меркел: Границите на балканските държави са неприкосновени!

Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон Европейският съвет се готви да бламира ЕК за единния пазар и Лондон

Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия! Матео Салвини към България: Изпращате съвременни роби в Италия!

Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор Лидерът на социалдемократите не изключва коалицията на Меркел да се разпадне при нов спор