Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Физикът теоретик Макс Тегмарк: "Изкуственият интелект може да осигури супервраг за цивилизацията."


Сподели:
19 Септември 2017, Вторник

Физикът теоретик Макс Тегмарк от Масачузетския технологичен институт в САЩ посочи в интервю за IEEE Spectrum най-вероятния негативен сценарий за бъдещата човешка цивилизация.

Интервюто бе по повод излязлата наскоро негова книга „Живот 3.0”.

Ученият предполага, че най-голяма опасност за земните жители ще бъде изкуственият интелект, който няма съзнание. „Когато казвам съзнание имам предвид субективния опит: той се чувства като нещо, което е като мене”, каза ученият.

Според него изследването на изкуствения интелект често игнорира подобен проблем на съзнанието и по-точно различието между осъзнатата и безсъзнателната система за обработка на информацията, характерни за неживата и живата природа.
Тегмарк се обявява срещу „въглеродния шовинизъм” като допуска, че животът може да съществува и на основата на силиция, например. Според експерта интелектът и съзнанието може да бъдат описани с уравнения.

Според допитване до 50 носители на Нобелова награда за физика, химия, биология или медицина, публикувано през август, учените не очакват намаляване на нуждите от изследователи – хора в областта на внедряването на изкуствения интелект.

„Ако отглеждаме деца, които продължават да следват мечтите, недостигнати от нас, то можем да се гордеем с тях дори и когато ни няма. Но ако вместо това отгледаме нов Хитлер, който ще унищожи всичко важно за нас, няма да бъдем толкова възторжени” смята ученият.

Тегмарк споделя гледната точка на американския физик теоретик Фримън Дайсън, който допуска, че човекът на бъдещето може сериозно да повлияе на Вселената, смисъл на чието съществуване дава именно човекът.

Космологът не е съгласен с позицията на нобеловия лауреат и американски физик Стивън Уайнбърг, който се смята за един от най-големите специалисти по квантова теория на полето. Уайнбърг смята, че колкото повече "разбираме Вселената, толкова по-безмислена ни се струва тя”.

Тегмарк призовава да се замислим за бъдещето на човечеството, свързано с изкуствения интелект.

„Само заради това, че не знаем кое ще тръгне не както трябва, не означава, че не сме длъжни да мислим за това”, смята ученият.

Проблемът на съотнасянето на съзнанието и мозъка е един от ключовите в континенталната философия. Този въпрос се смята за несъществен в островната (англо-американска наука).
С нобеловите лауреати не са съгласни американският бизнесмен Илън Мъск и британският учен Стивън Хокинг (не са лауреати на Нобелов премия), които неведнъж са заявявали изкуствения интелект като една от главните заплахи за човечеството.
През юни 2016 година философът Ник Бостръм от Оксфордския университет във Великобритания разясни смисъла на думите на Мъскс за пребиваването на човечеството в матрицата като препоръча думите "да се възприемат нормално”. /БГНЕСВ категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Експерти: "Злоупотребата с болнични листове трябва да се криминализира"

И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия


НОВИНИТЕ
Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан

Проверяват храната в детските градини и училищата Проверяват храната в детските градини и училищата

Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност" Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември