Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Радев: Разум ни трябва и почит към смелите, които плащат цената на малодушните!


Сподели:
07 Септември 2017, Четвъртък


„През войни, въстания, през вътрешни сътресения, Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път на модерна България“, каза президентът Румен Радев в Пловдив в словото си на тържествената церемония по поповд 132 годишнината от този исторически акт.

Пловдив отбелязва годишнина от Съединението на България на площад „Съединение“, пред едноименния паметник, където хиляди пловдивчани и гости на града се събраха, за да почетат паметта на предците ни, осъществили Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г.

„Съединението продължава и до днес да ни учудва. И да търсим истнитана – как може само на седмата година от свободата българите да се окажат по-зрели отколкото сме днес, способни да постигнат национална цел с един почти безкръвен акт. Достатъчно силни да отстоят Съединението си при Гергулят и Сливница само след два месеца. Способни да превърнат младата си държава от зрител в актьор на балканската и европейската политически сцени“, каза още в речта си президентът Радев.

„В единението е отговорът. С тази дума мнозина спекулират, а вътрешната корист я разяжда отвътре. Затова днес страдаме от разединение… Но нихилизмът не е изход. Изходът е в преоткриването на този стар урок от 1885 г, в гражданската преоценка на всеки от нас, в личната отговорност, в нашия личен пример. В това как ние днес, от висотата на нашето време гледаме на тези наши предци, които заложиха всичко, за да бъдем това, което сме днес. Затова днес не ни трябват толбкова възхвали, разум ни трбва и почит към смелите, които плащат цената на малодушието. Поклон пред делото им! Да живее свободна и единна България!“, завърши речта си Румен Радев.

Командващ зарята беше командирът на бригадата генерал Явор Матеев. На площад „Съединение“ присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът Валери Симеонов, Пловдивският митрополит Николай, министри, народни представители, дипломати, общественици.

Източник: Glasove.com

В категории: Държавна власт, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джефри Сакс: “От къде идват бежанците – от страни, в които САЩ води войни. Това почти никой не го казва. Общото между всички бежанци е ЦРУ."

Шефът на САС Даниела Дончева: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Трайчо Трайков: Няма да се пропусне възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди

Приятелство или интереси - какво се крие зад сръбско-турската "любов"

Тракийската колесница от Караново развълнува световните научни издания

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит
ЕВРОПА
Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта

Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит

Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС

Великобритания да си плати, настоя Юнкер Великобритания да си плати, настоя Юнкер