Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ЕК започва задълбочена проверка на сделката между Bayer и Monsanto


Сподели:
23 Август 2017, Сряда

Най-голямото придобиване в историята на Германия ще бъде инспектирано от комисията
Европейската комисия започва задълбочена проверка на споразумението за придобиване на американския производител на семена, пестициди и хербициди Monsanto от германския конгломерат Bayer, съобщава Financial Times. Сделката на стойност 66 млрд. долара е най-голямото придобиване в корпоративната история на Германия и ще създаде най-големия концерн за производство на аграрна химия в света.

"Семената и пестицидите са от съществено значение за земеделските производители, в крайна сметка и за самите потребители. Трябва да осигурим съществуването на ефективна конкуренция, за да може земеделците да имат достъп до иновативни и по-качествени продукти, които да бъдат купени на конкурентни цени. И в същото време да поддържате среда, в която компаниите могат да внедряват иновации и да инвестират в подобрени продукти", заяви Маргарет Вестегер, европейски комисар по конкуренцията.

С три стъпки по близо до овладяване на пазара

Придобиването на Monsanto e последната от три мегасделки, започнали през декември 2015 г., в сферата на аграрната химия, които ще намалят играчите в бранша от 6 до 4. Наред с придобиването на Monsanto от Bayer, сериозен повод за безпокойство по отношение на свободната конкуренция представляват сливането между Dow Chemical и DuPont на стойност 130 млрд. долара и придобиването на швейцарската Syngenta от китайската ChemChina за 44 млрд. долара. В резултат на това от Брюксел заявиха във вторник, че сделката на Bayer потенциално може да наруши конкурентността на пазарите на пестициди, семена за зърнени и зеленчукови култури и инвестирането в земеделски технологии.

Поради това задълбочената проверка на сделката не представлява изненада и е в съответствие с очакванията на Вернер Бауман, главния изпълнителен директор на германския конгломерат, който в края на юли заяви, че сделка с подобни размери и сложност няма как да не привлече вниманието на регулаторите. Подобна беше ситуацията и около другите две мегасделки, където Генералната дирекция "Конкуренция" към ЕК изиска от компаниите да продадат голяма част от активите си, за да получат одобрение за споразуменията.

Споразумението

Bayer се очакваше да финансира придобиването със собствени средства, правейки сделката най-голямата от този вид в историята. По последна информация обаче структурата на заплащането ще включва дълг, чийто дял все още е неизвестен. Преговорите бяха оповестени в края на май 2016 г. В следващите четири месеца ръководството на Monsanto успя да извлече възможно най-много за себе си и за акционерите, като последователно отказа оферти за 62 и 64 млрд. долара и достигна цена от 66 млрд. долара, или 128 долара на акция.

Придобиването на Monsanto ще измени значително продуктовото портфолио на Bayer. Традиционният сегмент на здравеопазването ще намали своя дял в приходите на конгломерата, а разработването на продукти за земеделието се очаква да носи половината от постъпленията в близкото бъдеще.

Bayer ще трябва да почака

От ГД "Конкуренция" разполагат с време до началото на януари, за да вземат решение дали да одобрят сделката, или да я блокират. От Bayer обаче ще трябва да почакат, след като конгломератът е изискал одобрението на 30 антитръстови регулатори по света и решението от вторник осуетява надеждите им сделката да приключи до края на годината.


Източник: capital.bg

В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тома Томов: Границите на Западните Балкани са чертани от американци, които нищо не разбират!

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Томислав Дончев: Изпуснали сме печалба от 1 милиард лева заради обжалванията за тол-системата

Борисов се върна от гурбет и що да види?

САЩ води второ криминално разследване срещу Пеевски за пране на пари

Истанбулският канал - поредната грандоманска идея на Ердоган