Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Бургаската прокуратура даде на съд наредбата за шума в Несебър, приета през 2012 г.


Сподели:
18 Август 2017, Петък

нес Окръжна прокуратура-Бургас внесе в Административен съд - Бургас протест против разпоредбата на чл.3 ал.1 от "Наредба №1 за осигуряване на обществения ред, спокойствието и сигурността на гражданите, за опазване на общинската собственост и околната среда , за безопасност на движението на територията на община Несебър", съобщи пресцентърът на прокуратурата.

Справка на "Дневник" в сайта на общинския съвет на Несебър показа, че текстът е приет през 2012 г. В територията на общината попада най-големият български курорт - Слънчев бряг, където миналата седмица под ръководството на вицепремиера Валери Симеонов се проведоха акции срещу шума в нощните часове. Бяха затворени заведения, а озвучителната техника беше иззета.

Атакуваната разпоредба гласи следното: "Забранява се ползването на жива музика и озвучителна техника в
заведенията за хранене и развлечение без необходимата шумоизолация, както и в откритите в непосредствена близост до жилищни сгради и хотелски комплекси.
- от месец октомври до месец април включително – след 22.00 часа до 07.00 часа;
- от месец май до месец септември включително –след 24.00 часа до 07.00 часа."
Прокуратурата е установила, че тази разпоредба е в противоречие с чл. 16а ал.2 от Закон за защита от шума в околната среда, според който "Не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечения, разположени в жилищни зони и курорти, за времето между 23.00 и 7.00." Именно тези часове са посочени в по-ранен текст на общинската наредба, действал между 2006 и 2012 г., показа справка на "Дневник".

Заради противоречието със закона Бургаската окръжна прокуратура е поискала от Административния съд в града да отмени тази разпоредба като незаконосъобразна.

Вчера Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи, че преглед на нормативните актове, издавани от местните власти, е установил същото противоречие и в наредби на общините Шабла, Каварна, Варна. Очаква се подобни действия да предприеме и Варненската прокуратура.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Новините, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев