Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Боян Чуков: "Ислямска държава" удря туризма


Сподели:
18 Август 2017, Петък

Нападението от вчера в Барселона е не толкова срещу Испания, а изобщо срещу туризма. Това мнение изказа арабистът проф. Боян Чуков

Той коментира тактиката и контекста, в който попада терористичната атака на търговската "Ла Рамбла".

Боян Чуков подчерта, че трябва да се видят снимките от мястото на атентата. Виждат се хора, които се чувстват свободни, вижте как са облечени, как се чувстват, посочи Чуков. По думите му това е атентат изобщо срещу западния начин на живот, атака на мисленето от отвъд Средиземно море. За професор Чуков не е изненада обаче нападението от вчера, макар че Испания засега остава извън обсега на "Ислямска държава" и изобщо на джихадистите.
Анализаторът допълни няколко факта - Испания засега остава на втори план в антитерористичната коалиция, за разлика например от Франция и Великобритания. Нейният контингент е значително по-малък. Малко е и предполагаемото ядро на джихадистите в Испания, отново за разлика от данните на разузнавателните служби във Франция.

Тук Боян Чуков подаде възможна посока за анализ - че Франция започва да се превръща в износител на джихадисти. Чуков посочи и че по информация до този момент единствената следа по документи води към Марсилия.

Професор Чуков припомни и факта в потвърждение на тезата си, че атаката е насочена глобално срещу туризма, а не локално към Испания, това, че преди няколко месеца "Ислямска държава" отправи предупреждение към Египет и Тунис да спрат да приемат туристи.

Испания е топ дестинацията на европейския туризъм в момента. 10 милиона туристи посещават държавата и то предимно Барселона. Чуков припомни и факта, че туристическият поток в Испания е толкова голям, че дори и местни хора в последните години са се възпротивили и са поискали мерки за ограничаването му.

Все пак проф. Чуков посочи, че според данни на службите повече са предотвратените терористични нападения, отколкото осъществените. "Тероризмът не е изкореняемо явление, то може да бъде ограничено и парирано, но не и премахнато като заплаха", посочи Боян Чуков.


Източник: news.bg

В категории: Европа, Конфликтни теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев


НОВИНИТЕ
Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

5 г. затвор за частния съдия-изпълнител Тодор Мавродиев 5 г. затвор за частния съдия-изпълнител Тодор Мавродиев

Строеж срути улица във Варна Строеж срути улица във Варна