Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Боян Чуков: "Ислямска държава" удря туризма


Сподели:
18 Август 2017, Петък

Нападението от вчера в Барселона е не толкова срещу Испания, а изобщо срещу туризма. Това мнение изказа арабистът проф. Боян Чуков

Той коментира тактиката и контекста, в който попада терористичната атака на търговската "Ла Рамбла".

Боян Чуков подчерта, че трябва да се видят снимките от мястото на атентата. Виждат се хора, които се чувстват свободни, вижте как са облечени, как се чувстват, посочи Чуков. По думите му това е атентат изобщо срещу западния начин на живот, атака на мисленето от отвъд Средиземно море. За професор Чуков не е изненада обаче нападението от вчера, макар че Испания засега остава извън обсега на "Ислямска държава" и изобщо на джихадистите.
Анализаторът допълни няколко факта - Испания засега остава на втори план в антитерористичната коалиция, за разлика например от Франция и Великобритания. Нейният контингент е значително по-малък. Малко е и предполагаемото ядро на джихадистите в Испания, отново за разлика от данните на разузнавателните служби във Франция.

Тук Боян Чуков подаде възможна посока за анализ - че Франция започва да се превръща в износител на джихадисти. Чуков посочи и че по информация до този момент единствената следа по документи води към Марсилия.

Професор Чуков припомни и факта в потвърждение на тезата си, че атаката е насочена глобално срещу туризма, а не локално към Испания, това, че преди няколко месеца "Ислямска държава" отправи предупреждение към Египет и Тунис да спрат да приемат туристи.

Испания е топ дестинацията на европейския туризъм в момента. 10 милиона туристи посещават държавата и то предимно Барселона. Чуков припомни и факта, че туристическият поток в Испания е толкова голям, че дори и местни хора в последните години са се възпротивили и са поискали мерки за ограничаването му.

Все пак проф. Чуков посочи, че според данни на службите повече са предотвратените терористични нападения, отколкото осъществените. "Тероризмът не е изкореняемо явление, то може да бъде ограничено и парирано, но не и премахнато като заплаха", посочи Боян Чуков.


Източник: news.bg

В категории: Европа, Конфликтни теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Първанов похвали Борисов за отношенията с Македония: Добре е, че правим сега обща история!

България днес - през очите на хора, които я познават

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран