Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Дайнов: Задават се присъди за Рила-буфер, Пирин и Странджа


Сподели:
16 Август 2017, Сряда

Планът "Калиакра" не е в противоречие с Конституцията. Задават се присъди – и чудовищни глоби – по казуси като Рила-буфер, ски-пистите в Пирин, за Странджа.
Това заяви политологът, член и основател на партия "Зелените" Евгений Дайнов.


- Влиза ли планът за Калиакра в противоречие с Конституцията, тъй като собствеността е неприкосновена, появиха се подобни твърдения?

- Това е елементарна заблуда, пускана от пропагандната машина на режима на Бойко Борисов. Собствеността е неприкосновена и остава такава при Натура-2000 – никой не ти я взима. Но: ползването на собствеността е винаги под условие. Например: нямам правото в моя двор да направя производство, което да замърсява съседните дворове.

- Трябваше ли да очакваме ЕС да се намеси, за да бъде разрешен случая Калиакра, планът е от 10 години?

- Нарушенията, от страна на българската държава, почват от момента на предаване на плана в Брюксел. Напомняния, от страна и на ЕС, и на Съвета на Европа, започват веднага. Следват предупреждения. Съдът е последната мярка, която Европейската комисия предприема по отношение на страна – в случая, България – която категорично отказва да спазва собственото си законодателство, което е част от законодателството на цялата европейска общност. Хайде сега да смятаме: 4 години напомняния + 3 години предупреждения + 3 години съдебен процес = 10 години. 

- Как ще коментирате обвиненията към екоорганизациите за въпрепятстване на инвестициите?

- Политическа война, обявена от управляващата групировка. Управляващите разсъждават така: „В парламента няма никой против нас – тия, дето много искаха реформи, останаха отвън. Подчинихме медиите. Разпердушинихме организациите и съдиите, които искат съдебна реформа. Лишихме гражданите от възможността да ползват съда, за да застават срещу нас. Кой остава да ни кърши хатъра? Зелените. Да ги опраскаме и тях”.

Има и още една причина властта да воюва точно със зелените и нея онзи ден я сподели Валери Симеонов: освен присъдата за Калиакра, задават се присъди – и чудовищни глоби – по казуси като Рила-буфер, ски-пистите в Пирин, безобразията в Странджа и т.н. Всички тези казуси повтарят Калиакра: властта е вписала в законите едно, а после прави точно обратното, за да угоди на свои приятели, които бетонират и изсичат. Та: ако отсега Зелените бъдат омаскарени, когато дойдат и тези присъди и тези многомилионни глоби, то тогава властта ще прави, каквото си иска (ще вземе парите за глобите от нас с вас), а Зелените никой няма да ги слуша.

Войната срещу Зелените е пореден етап във войната на това правителство срещу демокрацията и гражданите.

- Вярвате ли, че ще изчезнат ветропарковете от защитените територии?

- Би трябвало, защото са незаконни по силата на българските (и следователно – европейските) закони. Едва ли, обаче, защото принадлежат на приятели на властта. Очаквам нещо по-лошо дори: властта така да „картира” района, че дори още незастроеното да бъде застроено от нейни приятели. И след 5-10 години – още една присъда, доста по-солена от сегашната. Но за властта не това е важно, а – нейните приятели да са доволни.

- Наричат екозащитниците компроментирани активисти, как ще коментирате?

- Ако ги нямаше екоактивистите в България, Пирин, Странджа и Рила щяха да бъдат изсечени - Цялото Черноморие, от Камен бряг до Резово, щеше да прилича на Слънчев бряг. Всички реки щяха да бъдат отровени. Около всички язовири щеше да има поселища на мутрите, изливащи нечистотиите си във вододайните зони.

- Редно ли е 34% от територията на България да е защитена?

- Редно спрямо кое? Всички български правителства от началото на века такива планове са разписвали и такива проценти са подавали за одобрение към Брюксел, който ги е одобрил. Друг е въпросът, че същите тези правителства веднага започват да нарушават собствените си закони, за да угодят на свои приятели.

Редно ли е, аз да питам, да се живее с мисълта, че природната среда е просто суровина за удовлетворяване алчността на разни високопоставени „бизнесмени”?! А не – средата, в която живеем, даваща ни водата, която пием и въздуха, който дишаме?

Представете си свят без природа... Колко дълго си мислите, че ще оживеете в него? И съвършено не разбирам: как така си мислят някои хора, че можем да завещаем на децата си пустиня? Не ги ли обичаме? Не искаме ли най-доброто за тях?


Източник: offnews.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ