Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Съюзът на съдиите сезира ЕК и съда в Страсбург за промените в ЗСВ


Сподели:
11 Август 2017, Петък

В обръщение към колегите си от организацията напомнят, че те имат месец срок да решат дали да декларират членство или да напуснат ССБ

Съюзът на съдиите в България ще сезира Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека в Страсбург за последните изменения в Закона за съдебната власт. Това се казва в обръщение на ССБ до съдиите, в което се акцентира най-вече на изискването всички магистрати да декларират дали членуват в организации с нестопанска цел. Управителният съвет на съюза отбелязва, че има срок от един месец, в който съдиите трябва да решат дали да обявят членството си в организацията или да я напуснат.

Промените в ЗСВ бяха публикувани днес в Държавен вестник.

Президентът Румен Радев подписа указа за обнародването им, независимо от призива на различни организации и членове на ВСС да наложи вето върху измененията. Като най-спорни са определяни отстраняването на магистрати от длъжност на всяка цена, без възможност на преценка от страна на ВСС; изискването да се декларира членство в организации, в т.ч. и професионални; заобикалянето на конкурсното начало, като се дава право на избор на кадровиците и инспекторите да избират в кой орган на съдебната власт да се върнат на работа след края на мандата стига да е на същото ниво, от което са тръгнали.

Измененията влизат в сила от 15 август. Това означава, че до 14 септември съдиите, прокурорите и следователите трябва да обявят дали членуват в организации и в кои.

По този повод от ССБ казват на своите членове, че имат време да преценят дали ще обявят принадлежността си към организацията, или ще я напуснат.

"Управителният съвет на ССБ отбелязва, че досега нито един от членовете на организацията не е изключен заради неплащане на членски внос, както и че подобно основание за изключване не е изрично предвидено в сега действащия Устав, а преди не е представлявало такова за автоматично изключване.

"Сковаващият ефект" на задължението за деклариране на членство в професионална организация спрямо свободното упражняване на правото на сдружаване, отчетен и от най-авторитетните международни магистратски организации - Международната съдийска асоциация и МЕДЕЛ (Европейски магистрати за демокрация и свободи) в техни становища от миналата и настоящата година, несъмнено има "благодатна" почва за развитие там, където съсловната организация и нейните членове се стигматизират открито. Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ", се казва в обръщението на организацията.

Според нея този "сковаващ ефект" е бил неприкрито целен с въвеждането на изискването за деклариране, маскирано като осигуряващо "прозрачност". ССБ изтъква, че този ефект ще бъде постигнат зависи само от съдебната власт, не от законодателната или изпълнителната.

"Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането ѝ чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт. Но и то се нуждае от непрестанни усилия, за да не бъде уязвено или сломено. А тези усилия не са по силите на един човек. ССБ заема позиция по всеки законодателен въпрос и всеки проблем, свързан със съдебната система. Това е трудно постижимо за професионалното битие на отделния съдия, натоварен с тежката задача да правораздава качествено и в разумен срок. Задачата на професионалните сдружения е те да поемат тези усилия, отстоявайки всеобщия интерес и интегритет на гилдията, както и независимостта на съда и на отделния съдия, когато има посегателства. Професионален дълг на съдийското сдружение е да бъде ревностен блюстител на върховенството на правото.

Не се изключва тези ценности да не се припознават от другите две власти. Вероятно затова, а и в контекста на постигнатото досега, нашата съсловна организация е неприкрит обект на прицел", гласи още обръщението.

Според ССБ отсъствието на подобна професионална организация, би улеснило опитите за посегателства върху съда.

От съюза казват, че всеки съдия има право сам да избере дали да се огласи като член на организацията или да я напусне. Последното може да стане чрез подаване на едностранно изявление.


Източник: lhttp://legalworld.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ