Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Българската икономика получи рекордните 25 млрд. лв. от износ


Сподели:
09 Август 2017, Сряда

Сумата е постигната за шест месеца, докато десет години по-рано не е стигаше и за 12 месеца

Износът се очертава като основен двигател на българската икономика през 2017 г. За първите шест месеца на годината фирмите износителки са продали продукция на обща стойност 25 млрд. лв. Подобна сума за такъв период не е регистрирана никога, а до 2007 г. такава стойност не можеше да се постигне и за 12 месеца.

От началото на годината всеки пореден месец статистиката отчита постоянно нарастване на износа спрямо предходната година, като в повечето месеци процентът бе двуцифрен. Подобна беше ситуацията единствено през 2010 и 2011 г., но тогава българският експорт се възстановяваше от рязкото потъване през кризисната 2009 г.

Значителен принос към ръста на стойностния обем на българския износ имат цените на суровините, металите и петрола. Но данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че нарастване има и при обемите на продажбите навън. Още по-добра новина е, че увеличение има при машините и оборудването, както и при други готови продукти, произведени от българските фирми и даващи по-висока добавена стойност към икономиката.

НСИ предоставя подробна разбивка на износа към юни само за държавите извън Европейския съюз. Според тези данни стойността на износа на петролни продукти скача с 22%. Този ръст се дължи на по-големи изнесени количества, а не на по-висока цена на горивата. Историческа справка показва, че цената на петрола сорт Брент, който е определящ за нашия регион, е почти една и съща през юни тази и миналата година.В категории: Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Първанов похвали Борисов за отношенията с Македония: Добре е, че правим сега обща история!

България днес - през очите на хора, които я познават

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран