Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Истинската храна изчезва! Скритото Зло на ГМО


Сподели:
08 Август 2017, Вторник

Истинската храна изчезва! Скритото Зло на ГМО


Привет на всички здравомислещи и интересуващи се от това как най-правилно трябва да се храни човек, независимо от целите. Но каквито и да са вашите цели, те със сигурност не включват здравословни проблеми, преждевременна старост или смърт.


Приносът на ГМО за хранителните дефицити – причина за здравословни проблеми

А какво именно поражда повечето здравословни проблеми в днешно време, ако не лошото хранене и от там дефицитите на важни хранителни вещества, които би трябвало да са в храната, която ядем? Уви, но действителността е друга и в един етап от живота тялото и неговата биология не успяват да смогнат да възстановяват повредите, настъпили в него, което всъщност води до по-ранно остаряване. Голям пръст в дефицитите, следствие на непълноценно хранене, имат генно-модифицираните организми (ГМО) (1), (2), (3). В случая става дума за генно-променени растителни култури. Но какво точно е вредното в едно ГМО растение? Това бих искал да изясним малко по-подробно, защото има всевъзможните спекулации и неточни сведения по темата, в следствие на грешна интерпретация.


Гигантите, които ни хранят с химикали

Нека да преминем към детайлите. Повечето зърнени и други растителни култури биват модифицирани, но не с цел повишаване качествата на самото растение, неговата плодовитост и други подобрения, а по-скоро растението да е устойчиво на пръскане с хербициди (против плевели), пестициди (против насекоми) и противогъбични и бактериални химикали. Тук идва злото, което е скрито от биоинженерите-производители на тези химикали в конкретните генно-модифицирани растителни култури. Някои от тях са доста известни и разполагат с такива средства, че могат да си купят цели държави. Това, че плащат на правителствата крупни суми, за да им позволяват да правят каквотo си искат, е ясно. Все пак да сте чували за неподкупен политик!? Но да се върнем на самите компании, а ето някои от тях: Monsanto, Astra-Zeneca, DuPont, Novartis и Aventis (4). Тези компании държат хранителната индустрия (по- специално растениевъдството) здраво за гушата. Те са безсрамни, непреклонни и лишени от човешки облик.


“Убиването” на микробиома

Но да се върнем към манипулираните растения, чиито генетични промени за устойчивост на пръскане с химикали, не могат да се определят колко и как точно вредят на организма, който ги изяжда. Самите производители на ГМО култури дават за изследване само нетретирани с химикали растения и на пръв поглед самите растения не водят до патологични промени – поне в краткосрочен план. Това, което се скрива, са самите препарати, с който се пръскат растенията, след което се отлагат в тях. Това е големият проблем. От една страна, освен токсични за самите нас, тези химикали убиват и нашия полезен микробиом в стомаха, което само по себе си е една катастрофа за нашето здраве.
Особено опасен е препаратът на компанията Монсанто – “Раундъп”, който се използва против плевели в културите на соята, царевицата и някои сортове жито. В него активното вещество „глифозат“ е отложен в особено големи количества в много генно-модифицирани растения. Има над 40 научни проучвания, които направо крещят за забрана на този токсичен химикал. Ще ви изредя само някои от доказаните му вредни влияния.  Това са: различни форми на рак на кръвта, рак на гърдата, рак на кожата, генетични аномалии при формиране на плода при забременяване, генетични мутации при делене на здрави клетки, неврологични заболявания и дегенерации, тежък хормонален дисбаланс, тежки ендокринни нарушения, проблеми при абсорбция и усвояване на редица витамини и минерали, вътрешни възпаления, психотропни нарушения, всякакъв тип клетъчни дегенерации и какво ли още не (1), (2), (3). Всичко това е, за да може фермерът да пръска насажденията си и те да останат необезпокоявани от плевели и паразити, защото реколтата струва пари, а препаратът се харчи много добре и никой не го забранява.


“Няма проблем – с това храним животните”

Другите препарати имат подобни странични ефекти. Някои от тези компании и много фермери излизат с оправданието, че тези, пръскани с химикали ГМО култури, се дават главно за храна на животни. Дали това не е несереиозно и нелепо оправдание? Та нали ние ги ядем тези същите животни. Още повече, че всичките токсични химикали се концентрират както в мазнините, така и в другите тъкани на едно животно, че от там се “опорочава” месото, предлагано по големите вериги магазини. Има изследване, което показва, че пълна композиция чужда генна информация (от храната) може да бъде намерена в нашата кръвна плазма (5). Повечето от химикалите са термично устойчиви и няма измъкване от тяхното действие, освен ако спрем да разчитаме на масовата индустрия и да престанем да се храним от големите вериги магазини. Макар че сред тях започнаха да се срещат и храни със стикер “био” или „organic”, който вярвате или не – гарантира за по-доброто качество на храната.

Нека да не избираме храната си по външния вид

Продължаваме с вредата от ГМО растениевъдството и пръскането с химикали. Много добре знаете, че голяма част от съвременните зеленчуци и плодове нямат особено приятен вкус или мирис – т.е. гонят се единствено търговски цели с цвят и “свеж” естетически вид. Проучване показва, че с помощта на изкуствено създадени ензими за подобряване издръжливостта и твърдостта на доматите, се постига удължаване на живота на домата, стоящ на рафта в магазина, средно с 30 дни (6)! Постепенно квалификацията “пресни зеленчуци” има тенденция да стане “вечни зеленчуци”. Не е трудно да се сетим, че такива плодове и зеленчуци са бедни на витаминен и минерален състав и хранителната им стойност е почти никаква (7). Защо това е така ще разберете в следващия абзац.


Хумусът на почвата е “утробата” на растението

Ще ви кажа, че причината не се крие единствено в  генната манипулация. Истината частично се крие в хумуса на почвата. Подобно на микробиома в стомаха на човека – един сложен баланс от безброй полезни и вредни микроорганизми, така и в почвата има много едноклетъчни микроорганизми, бактерии и по-специално едноклетъчни гъби. Именно те разграждат много голяма част от органичната материя, която пада под формата на по-прости съединения мъртва в почвата. Така се обогатява почвата отново с витамини, минерали и други неорганични съединения и, колкото и да не ви се вярва – аминокиселини. Всички тези рециклирани вещества определят хумуса на почвата, който при наличие на вода е съставен от „хумусна киселина“ и „фулвинова киселина“ (8). След това се всмукват от растенията и определят тяхното качество и хранителна стойност.

Ако сте следили написаното до сега, сигурно се сещате, че пестицидите убиват микроорганизмите, отговорни за възстановяване качеството на хумуса. Нали не мислите обаче, че с добавяне на изкуствени торове, хумусът може да придобие естествения си състав от хумусна и фулвинова киселина? Наивно е да се вярва, въпреки че много земеделци смятат точно така (9). Това е подобно на всеобщото схващане, че след антибиотично лечение като се приемат пробиотици и пребиотици, то микробиомът в чревната система се възстановява. Всеки запознат микробиолог знае, че това изисква доста повече усилия и, че тези мерки са смешни.


Не слагаш щит, когато няма от какво да се пазиш

Има и друг момент, който много опорочава качеството на растението и предизвиква липса на витамини и други негови антисептични и антибактериални вещества. Да вземем за пример едно растение, което се намира под химичния “похлупак”, за който говорихме по-горе. Как очакваме то да да е богато на собствени биоактивни вещества срещу патологични микроорганизми като: витамин C и редица биофлавоноиди. Те не са му нужни, понеже няма срещу какво да се бори. Именно тези полезни биологично-активни вещества пазят организмите от болести – както растенията, така и нас, след като сме ги консумирали.

“Храни куче да те лае”

Това не са всички негативи в цялата схема с генно-модифицираните семена на различни зеленчуци. Например доматите, краставиците и други масови растения се манипулират генно, в следствие на което създават такива семена, от които да не може по-нататък да се размножават. Посети в почвата – те просто изгниват без да покълват. По този начин фермерът се принуждава отново да ги закупи от производителите на посеви.

Преди години гръмна огромен скандал, че в генно-модифицирана царевица са манипулирани гени за синтез на психотропно вещество, водещо до пристрастяване към консумация. И всичко това е законно и е промишленост, създадена от самите нас. Ние забогатяваме и умираме от нея!

Изходът от тази злощастна съдба е труден и изисква много усилия. Индустрията може да бъде променена само чрез вашите пари – просто не купувайте всичко, което зърнете, четете етикета и търсете алтернативи, плащайте за тях докато ги има. За щастие много хора обръщат сериозно внимание на “кирливите ризи” в хранителната индустрия и не спират да предупреждават за вредните манипулации с храната, която ядем. Хората се информират доста лесно в социалните мрежи, задават много въпроси и обръщат все по-голямо внимание на това, което слагат в устата си. Може би ще кажете, че погледнато реално, 90% от храната по магазините не е годна за ядене и сте в безизходица, но алтернативи винаги има. Можем да ги обсъдим по-подробно в друг материал. Аз лично бих се хванал здраво за всеки къс „органична“ храна, ако това ще ме държи здрав максимално дълго време! Бих се борил до последно да се храня така, както заслужавам, а не както индустрията ми диктува! Смешно е да се смяташ за свободен индивид, при положение, че си воден за носа от храната, която приемаш!

Това беше от мен за сега, бъдете здрави и внимателни какво ядете! Водете своята малка битка срещу генното инженерство в хранителната промишленост!


Източник: biolifecoach.com

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев


НОВИНИТЕ
Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия Южна Корея и Русия с преговори за свободна търговия

Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър Държавата също да охранява затворниците, които работят, препоръча правосъдният министър

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

5 г. затвор за частния съдия-изпълнител Тодор Мавродиев 5 г. затвор за частния съдия-изпълнител Тодор Мавродиев

Строеж срути улица във Варна Строеж срути улица във Варна