Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Пуснаха за обществено обсъждане нови правила за работа на аптеките


Сподели:
07 Август 2017, Понеделник

В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 28 от 2008 г. за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти се предлагат промени, според които всички аптеки ще работят по Правила за добра фармацевтична практика.

Проектът е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Досега тези задължителни изисквания се изпълняваха само от аптеките към лечебните заведения.

Предлагат се промени, с които да се облекчи процедурата по получаване на разрешение за търговия на дребно с лекарства, както и за получаване на разрешение за разкриване на аптека към лечебните заведения за задоволяване на собствените нужди. С това се цели по-бързо и ефективно обслужване на заявителите на посочените дейности, което ще доведе до намаляване на административната тежест за тях, се посочва в мотивите към проекта.

С предлаганите промени се предвижда намаляване на административната тежест чрез отпадане на необходимостта Българският фармацевтичен съюз да издава хартиени сертификати за удостоверяване на членство на магистър-фармацевт.

В новите текстове се предлага и да отпаднат разпоредби, засягащи пакетирането, запечатването и описването на лекарствени продукти, предназначени за системно лечение на злокачествени заболявания, от персонала, работещ в аптеката на лечебните заведения.

Целта на предложената промяна е да се гарантира безопасността и здравето на всички, които имат досег с посочения вид лекарствени продукти, тъй като те са източник на повишена опасност от заразяване и са канцерогенни, мутагенни и повлияващи репродуктивната способност, се допълва още в мотивите към предложените промени.


Източник: cross.bg

В категории: Новините, Държавна власт, Здраве

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Каракачанов: Безразборното финансиране на религиозни общности трябва да бъде спряно

Какво е общото между "Емко" КТБ, Калиакра и Сребърния фонд

Популистът, фашистът и консервативният човек

Радев в Гоце Делчев: Героите на свободата ни не са и няма да бъдат забравени!

Нова зловеща игра заплашва живота на децата, вече издирват хлапета във Великобритания

Русия вижда противоречия в приетия от НС доклад за сигурността