Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Капсула на времето с мъдрости от социалните мрежи ще лети в Космоса с "Дельо хайдутин" на Валя Балканска


Сподели:
07 Август 2017, Понеделник

Капсула на времето с най-доброто от социалните мрежи ще лети в космоса. То ще се присъедини към песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин“.

Американската космическа агенция НАСА започна да събира от 1 август цитати на потребителите в социалните мрежи, за да телепортира най-доброто от тях на една от сондите от мисията „Вояджър“, която през септември ще отпразнува 40 години успешна работа в космоса,  предаде БГНЕС.
Потребителите трябва да публикуват своите съобщения в социалните мрежи с хаштаг #MessageToVoyager до 15 август. Най-доброто изказване ще бъде избрано от екип учени с помощта на гласуване, което ще се проведе от 23 до 29 август.

На 5 септември съобщението ще бъде качено на златната плоча на „Вояджър-1“. „Нашата планета може да изчезне, но „Вояджър“ още дълго време ще пътешества в космоса и нашата галактика. Какви са вашите добри пожелания за нашия междузвезден посланик?“, заяви мениджърът на мисията Сюзи Дод.

Мисията „Вояджър“, включваща две сонди близнаци „Вояджър-1“ и „Вояджър-2“, бе изпратена в космоса през септември 1977 г. В момента те са космическите апарати, намиращи се най-далеч от Земята – или на границата на Слънчевата система и вече са я напуснали, или са близо да напуснат хелиосферата. Изпълнителката на прочутата песен Валя Балканска.

Главната цел на програмата е била изучаването на планетите гиганти от Слънчевата система. „Вояджър-1“ е изследвал Юпитер и Сатурн, а „Вояджър-2“ - Уран и Нептун. Въпреки че апаратите са вече на 40 години, те продължават да проучват най-отдалечените кътчета на нашата система, разкривайки тайните на химическия състав и физическите свойства на космическото пространство. На борда на тези апарати се намира прочутата златна плоча със записи на звуци от Земята. На нея е качена песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин“.

"Излел е Делю хайдутин“ е българска народна песен от Родопския край. Записът на Валя Балканска е осъществен от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьониг. В края на 60-те години на миналия век той прави записи на оригинални български народни песни. Една от тях е песента на Валя Балканска. След сериозна селекция и обсъждания Карл Сейгън се спира на нейното изпълнение. В златната плоча пише „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка


Източник: faktor.bg

В категории: Новините, Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Към „Нова Македония" ли върви Македония?

Подчиняването в България: ето как се извършва

Борисов за онколекарствата: Давахме по $8000 за майка ми и на втората седмица жената си умря

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

„Хюриет дейли нюз“: Путин - супергерой или прагматик, преследващ интересите на Русия

Правни експерти: Делото за КТБ е циркаджилък. За да се носи отговорност, не трябва да има безкрайно количество обвиняеми и обвинения