Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Откриха най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България


Сподели:
02 Август 2017, Сряда

С тържествен концерт- спектакъл, хиляди посетители и усмихнати зрители, бе открит XXI Международен панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика”.

На 01. 08. 2017 г. от 20. 00 ч. на сцена "Раковина" в Морската градина на Варна бе открито най-голямото арт изложение в България- Международният панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".
Концертът започна с уникално изпълнение на гайдари, които бяха бурно аплодирани от многобройната публика.
За официалното откриване на сцената бяха поканени Председателя на Асоциация „Булгарика“ и организатор на Международния панаир на занаятите и изкуствата- г-жа Веселина Савова и Зам.- кмета на Община Варна- г-н Коста Базитов.

Веселина Савова:

"Добър вечер, уважаеми дами и господа. Добър вечер, скъпи приятели, които всяка година тук заедно с нас, откривате Mеждународния панаир на занаятите и изкуствата “Булгарика“. 21 години звучат много сериозно, но аз мисля, че колкото повече години минават, толкова по-красив и желан става Mеждународният панаир на занаятите и изкуствата. През тази година имаме повече от 240 автора.
Тази година ще ви представим цяла школа тъкачи, които са започнали да творят и са се намерили, и са се развили, точно тук, на Панаира на занаятите и изкуствата. Тази година ще ви представим и потомствени майстори, които предават своя занаят- от баща на син, от дядо на внук. Ще видите как всъщност се предават занаятите в България, а най-хубавото е, че това става именно тук, на най-голямото арт-изложение в България.
Няма да бъда многословна, само ще ви кажа, че много усилия коства да се случи всичко това, но аз съм много благодарна на майсторите, които дълги години работят заедно с нас. Благодарна съм и на новите, на младите, които прегръщат тази идея и творят все по-красиво.“

Коста Базитов:

„Уважаема г-жо Савова, скъпи приятели, съграждани, гости на Варна, за мен е изключително удоволствие да видя толкова познати лица сред хората, които са тук, да видя и толкова млади хора, да видя радетелите за българската култура, българската духовност, за съхраняването на българските занаяти. От името на кмета на Община Варна- Иван Портних, искам да поздравя преди всичко инициативата, в лицето на г-жа Савова за това, което тя създава 21 години.
21-ви път се провежда Mеждународният панаир на занаятите и изкуствата. Нещо, което се случва за първи път може да е прецедент, ако се случва за втори- може да е инцидент, но когато нещо се случва за 21-ви път, това е една традиция, която трябва всички да съхраняваме и уважаваме. Все повече стават хората, които идват тук, все повече Варна се превръща в център на защита на традициите, които българския народ притежава.
Искам още веднъж да благодаря на всички присъстващи, на всички участници, да благодаря и на всички, които аплодирате проявите по време на Панаира, не само аплодирате, а участвате активно. Чрез вас това, което ще стане днес и през следващите дни, нека да достигне до много граждани на Варна и гости, да съхраним българските традиции и занаяти. Защото народ, който тачи своята история, който я съхранява, има и своето бъдеще.
Още един път поздравявам организаторите на този Панаир, на този празник на духовността на Варна.“

Организаторите получиха цветя и поздравително писмо от г-н Тодор Балабанов, председател на Общински съвет- Варна.

По традиция прозвуча химна на България. Всички заедно станаха на крака и запяха.

Церемонията продължи с богата артистичната програма на Фолклорен ансамбъл „Варна“.
Концерт- спектакълът завърши с пъстро българско хоро, на което се хвана и публиката.

Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ се провежда от 1 до 21 август.
През следващите дни Варна ще пулсира с ритъма на българското сърце.

Посетителите на Панаира ще могат да се насладят на красивите творби на едни от най-добрите български майстори в художествените занаяти, като дърворезба, художествен текстил, керамика, художествена обработка на стъкло, рисувана коприна, изработка на кукли, ножове, бижута, иконопис, тъкачество и много други.


Източник: vlastta.com

В категории: Зона арт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
ДС и избистрянето на класово-патриотичното възпитание на мюсюлманите

Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е "с нас или срещу нас"

МВР вдига в пъти такси за автомобили и въвежда нови

Защо Борисов (не) каза кой стои зад "Юлен"

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Делян Пеевски: Нямам и никога не съм имал бизнес интереси или други обвързаности с премиера
ЕВРОПА
Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия Полша строи свой морски газопровод, свързва се с Норвегия

Страните от Западните Балкани в ЕС? Само след тежки реформи Страните от Западните Балкани в ЕС? Само след тежки реформи

Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС Въпросът за границите ще препъне Западните Балкани за ЕС

Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел Все още остават различия между Германия и Турция, отсече Меркел

Полският президент прати в Конституционния съд спорния закон за Холокоста Полският президент прати в Конституционния съд спорния закон за Холокоста