Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Арменец спасява от унищожение Каварна и Калиакра! 140 години от саможертвата на Еранос Ераносян


Сподели:
28 Юли 2017, Петък

Каварна едва ли щеше да бъде водещ курортен център, а Калиакра световноизвестен археологически и природен резерват, ако не бе подвига и саможертвата на Еранос Ераносян- Избавителя. Човекът с главно Ч, който спасява населението от издевателства и унищожение. Крепостта на нос Калиакра пък е трябвало да бъде изравнена със земята.


Заповедта е дошла от Високата порта, малко преди Освобождението на града от турско робство. Цялата история е прелюбопитна и заслужава да бъде залегната в часовете по история! Защото ако не бе човека горе на снимката, реално руснаците нямаше кой да освобождават- точно преди 140 години.

По- време на Руско-турската освободителна война (1877 г.), каварненци въстават в защита на града срещу башибозушки и черкезки отряди. Герой от Руско- турската освободителна война от 1877 - 1878 година е именно Еранос Ераносян, родом от Добрич (09.04.1844 г. – 19.07.1877 г). Исторически документи сочат, че по време на войната, арменецът е началник на военния телеграф в Балчик. Решаваща роля по- време на Каварненското въстание от юли 1877 година са изиграли двама души. Андрей Василев – Амира застава начело на защитата на Каварна. Телеграфистът Еранос Ераносян рискува, и на своя глава изпраща телеграма за помощ до всички дипломатически представителства в Цариград. „Каварна се вдигна в защита мъжествена. В кърви потъна. Из пепелища израсна.”

Този надпис, изсечен върху паметника на Каварненското въстание посреща всички, които влизат в морския град. За това въстание обаче като че ли не се знае много. През юли 1877 година Каварна се превръща в арена на страшни кръвопролития. Добруджа, която остава далеч от арената на бойните действия вижда всички ужаси на издевателствата. Така тя осъмва оградена от башибозуци и черкези и Каварна, обсадена от 3 хиляди души, решава сама да се защитава. Единствено тя от цяла Добруджа решава да брани своя град. Така начело на самозащитата застава Андрей Василев Димитров – Амира. Умен, интелигентен, за кратко време Амира успява да накара всички да воюват за града си, но след 17 дни Каварна е опожарена и почти напълно разрушена.

Тези, които успяват да се спасят от черкезките кланета се укриват в училището. Високата порта не се отзовава на молбите на местните за защита на населението. Спасение все пак идва, след намесата на телеграфиста от Балчик Еранос Ераносян. Той остава в историята на Каварна под името Избавителя. Ераносян се решава на почти невъзможната за един султански военен телеграфист стъпка - да изпрати телеграма до всички дипломатически представителства в Цариград. Текстът на телеграмата е запазен, тя гласи "В този момент избиват християнското население в Каварна, който е на половин час път от Балчик. Ако никоя човешка помощ не дойде, до утре всичко ще бъде свършено. Направете тази телеграма достояние на всички посланици.”

Дипломатите реагират веднага пред Високата порта и принуждават турските управници да изпратят военни кораби, макар преди това многократно да отклонява молбите на каварненци. На 22 юли в опожарения град влизат черкезки конници. Те идват с две военни оръдия, дадени им от военното командване в Хаджиоглу Пазарджик (Добрич). Пред него те представят каварненци за комити и бунтовници. Почти едновременно с черкезката конница в пристанището пристигат и два военни кораба. От тях слизат отряд моряци, придружени от балчишкия каймакамин и Еранос Ераносян. Моряците стигат до училището и успяват да изведат останалите тук жители. В този момент проехтява изстрел и черкезки куршум пронизва в челото Еранос Ераносян. Пада една от последните и най- свидни жертви на въстанието, чийто аналог в българската история е Баташкото клане. Оцелелите от въстанието се включват в помощ на руските освободители, като отново начело на четата е Амира. Преди 10 години през зимата, признателните каварненци откриват паметник на Еранос Ераносян, известил Европа за изстъпленията на башибозуците по- време на Каварненското въстание от 1877 година.


Източник: uniconbg.com

В категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Каракачанов: Безразборното финансиране на религиозни общности трябва да бъде спряно

Какво е общото между "Емко" КТБ, Калиакра и Сребърния фонд

Популистът, фашистът и консервативният човек

Радев в Гоце Делчев: Героите на свободата ни не са и няма да бъдат забравени!

Нова зловеща игра заплашва живота на децата, вече издирват хлапета във Великобритания

Русия вижда противоречия в приетия от НС доклад за сигурността


НОВИНИТЕ
Дончев: Северна България ще е големият акцент през следващите години Дончев: Северна България ще е големият акцент през следващите години

Отпада признаването на дипломите за висше образование от над 50 държави Отпада признаването на дипломите за висше образование от над 50 държави

Драматична развръзка в Барселона: Пучдемон отговори в последната минута на ултиматума на Мадрид, реакцията бе незабавна! Драматична развръзка в Барселона: Пучдемон отговори в последната минута на ултиматума на Мадрид, реакцията бе незабавна!

Никой не събра точки, за да седне на стола на Божидар Димитров Никой не събра точки, за да седне на стола на Божидар Димитров

Министър Ангелкова няма да подава оставка Министър Ангелкова няма да подава оставка
ЕВРОПА
Драматична развръзка в Барселона: Пучдемон отговори в последната минута на ултиматума на Мадрид, реакцията бе незабавна! Драматична развръзка в Барселона: Пучдемон отговори в последната минута на ултиматума на Мадрид, реакцията бе незабавна!

Искаме да останете и след Брекзит, обяви Лондон на гражданите от ЕС Искаме да останете и след Брекзит, обяви Лондон на гражданите от ЕС

Европейските лидери ще обсъдят Иран, Северна Корея, Brexit Европейските лидери ще обсъдят Иран, Северна Корея, Brexit

ЕК предлага забрана за продажбата на вещества, от които се правят бомби ЕК предлага забрана за продажбата на вещества, от които се правят бомби

Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат Как живеят жените и мъжете в ЕС според Евростат