Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Да убиеш Шумахер


Сподели:
17 Юли 2017, ПонеделникНеделя сутрин. От ефира на Българската национална телевизия (БНТ) авторът на книгата „Шайката на Бойко“ и депутат от ГЕРБ Антон Тодоров анализира политическата обстановка, громи БСП. Лустросва, довчера според самия него разбойник, премиера Бойко Борисов. Обичайна картинка. И изведнъж ШОК! БОНБА!
„Наш зрител ни съобщава и една неприятна новина – починал е Михаел Шумахер, който дълго време беше в кома.”
Думите са на водещия на предаването „Денят започва с Георги Любенов“.
Тази „новина“, разбира се, е чиста партенка. Фейк нюз. Фалшива новина. Както искате я наречете.
Това е една от онези „новини“, които са създадени, само за да привличат кликвания в долнопробни сайтове. И това не е проблем. „Пазарът“ в интернет се мери на кликове и войната за тях е кървава. Толкова кървава, че не е важно дали нещо е вярно. Стига да има кликове.
Проблемът е, че тази „новина“ си проправи път до ефир. До ефира на националната телевизия. А това вече е наистина сериозен проблем. Защото е показателен за нивото на журналистиката на водеща обществена медия.
Не че при частните е по-различно. Борбата да бъдеш пръв на медийния пазар в България вече е достогнала до фаза да кажеш/напишеш нещо, без да си сигурен дали е истина. Това дали е истина дори няма значение. Ако не е – ще се извиниш. И готово!
И Георги Любенов не е сам в това състезание. Часове по-късно Михаел Шумахер е убит и в ефира на Евроспорт. Излъчва се колоездачната обиколка на Франция, а зрител пак информира водещия за смъртта на легендарния германски пилот. За разлика от Георги Любенов тук водещият бързо се усъмнява в информацията и минута по-късно я опровергава с извинение. Но какво от това…
Бацилът на непрофесионализма е завладял пазара. Стандартите са нищожни. Те не съществеуват. Борбата е за зрелище. При телевизиите няма кликвания. Там битката е за рейтинг. Колко по-скандално е едно предаване, толкова по-добре. Ако може гостите да се скарат, да си ударят по един шамар най-добре. Това „ще се гледа“.
Лъжа е, че зрителите това искат. Лъжа е, че читателите искат да ги обливат от страниците помия и лъжи. Това са само елементарни бягства от неспособността. От липсата на качества и професионализъм.
Проверяването на информация е забравено. Скоро ще бъде и забранено.
В национален ефир може просто да се каже всичко. А последствия от това няма. Има само фасаден регулатор. Който се намесва единствено по политическа команда. Когато трябва да брани управляващите, без значение кои. Но никога в опит да запази стандартите на работа.


Източник: http://www.transmedia.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС

Ето какъв се оказа най-прочутият "Защитник на децата"...

Д-р Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни Шенген и еврозоната

Проф. Божидар Димитров: Македония да се казва Западна България

71-ви сме по корупция - при Вануату и Буркина Фасо

Тръмп направи първа стъпка към ограничаване на огнестрелните оръжия
ЕВРОПА
Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС

Финансови глоби за държавите, които не спазват ценностите на ЕС Финансови глоби за държавите, които не спазват ценностите на ЕС

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

Гръцкият парламент раздледва 10 политици по случая "Новартис" Гръцкият парламент раздледва 10 политици по случая "Новартис"

Заев: Не изключвам Русия да пречи на евроинтеграцията ни Заев: Не изключвам Русия да пречи на евроинтеграцията ни