Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Да убиеш Шумахер


Сподели:
17 Юли 2017, ПонеделникНеделя сутрин. От ефира на Българската национална телевизия (БНТ) авторът на книгата „Шайката на Бойко“ и депутат от ГЕРБ Антон Тодоров анализира политическата обстановка, громи БСП. Лустросва, довчера според самия него разбойник, премиера Бойко Борисов. Обичайна картинка. И изведнъж ШОК! БОНБА!
„Наш зрител ни съобщава и една неприятна новина – починал е Михаел Шумахер, който дълго време беше в кома.”
Думите са на водещия на предаването „Денят започва с Георги Любенов“.
Тази „новина“, разбира се, е чиста партенка. Фейк нюз. Фалшива новина. Както искате я наречете.
Това е една от онези „новини“, които са създадени, само за да привличат кликвания в долнопробни сайтове. И това не е проблем. „Пазарът“ в интернет се мери на кликове и войната за тях е кървава. Толкова кървава, че не е важно дали нещо е вярно. Стига да има кликове.
Проблемът е, че тази „новина“ си проправи път до ефир. До ефира на националната телевизия. А това вече е наистина сериозен проблем. Защото е показателен за нивото на журналистиката на водеща обществена медия.
Не че при частните е по-различно. Борбата да бъдеш пръв на медийния пазар в България вече е достогнала до фаза да кажеш/напишеш нещо, без да си сигурен дали е истина. Това дали е истина дори няма значение. Ако не е – ще се извиниш. И готово!
И Георги Любенов не е сам в това състезание. Часове по-късно Михаел Шумахер е убит и в ефира на Евроспорт. Излъчва се колоездачната обиколка на Франция, а зрител пак информира водещия за смъртта на легендарния германски пилот. За разлика от Георги Любенов тук водещият бързо се усъмнява в информацията и минута по-късно я опровергава с извинение. Но какво от това…
Бацилът на непрофесионализма е завладял пазара. Стандартите са нищожни. Те не съществеуват. Борбата е за зрелище. При телевизиите няма кликвания. Там битката е за рейтинг. Колко по-скандално е едно предаване, толкова по-добре. Ако може гостите да се скарат, да си ударят по един шамар най-добре. Това „ще се гледа“.
Лъжа е, че зрителите това искат. Лъжа е, че читателите искат да ги обливат от страниците помия и лъжи. Това са само елементарни бягства от неспособността. От липсата на качества и професионализъм.
Проверяването на информация е забравено. Скоро ще бъде и забранено.
В национален ефир може просто да се каже всичко. А последствия от това няма. Има само фасаден регулатор. Който се намесва единствено по политическа команда. Когато трябва да брани управляващите, без значение кои. Но никога в опит да запази стандартите на работа.


Източник: http://www.transmedia.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ