Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

От 1 август Варна е домакин на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България - Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика"


Сподели:
17 Юли 2017, Понеделник

„Човек е създаден, за да създава", под това мото Асоциация "Булгарика” представя талантливите българи и ги среща с техните колеги от различни държави.

За 21-ви път Варна е домакин на най-голямото изложение за изкуства и занаяти в България - Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика".

Едно от най-колоритните събития на лятна Варна представя на варнeнци и гостите на града талантливите български майстори на красиви дърворезби, слънчеви черги, рисувано стъкло и коприна, иконопис, везани носии и шевици, пластики и витражи, текстилни пана и художествени произведения от керамика, кожа и камък, ръчно изработени бижута от сребро, стъкло, перли, полимерна глина и накити от полускъпоценни камъни, сладкогласни чанове, шарени чорапи и прекрасни кукли... Около изкусните майстори ще има и традиционен български мед, и шипков мармалад, и разбира се неотменната българска роза.

„Човек е създаден, за да създава", под това мото повече от две десетилетия Международният панаир на занаятите и изкуствата представя талантливите българи и ги среща с техните колеги от различни държави.

В специално изградената галерия "Къщата на майсторите", заедно със самоуките автори Асоциация "Булгарика" ще представи и утвърдени художници от Франция, Русия, Словения, Корея, САЩ, Германия, Армения, Румъния, България.

През годините една от най-важните дейности на Асоциация "Булгарика" е откриването, представянето и популяризирането на талантливи майстори. Десетки, вече световно известни автори, са били открити и представени за първи път на Международния панаир на занаятите и изкуствата. Проект "Открития" е едно от най-важните събития в програмата на панаира.
Следвайки основната си мисия- да съхранява и развива българските занаяти и изкуства, Асоциация "Булгарика" реализира още две направления в своята дейност.

В Проекта "Да предадем занаят" ще бъдат представени майстори, които именно на панаира във Варна за първи път са се докоснали до стана, до длетото, а вече са творци с голяма известност. И са учители на други талантливи българи. Учителите и техните ученици ще видите от 1 до 21 Август.
Проектът "Родове" ще представи и другия начин за съхраняване и развитие на българските занаяти- предаването на занаята от баща на син, от майка на дъщеря, от дядо на внук ...
Ще се срещнете с потомствени майстори, от които ще научите как Родът съхранява духа и развива таланта.

Изкуството лекува. На Международния панаир на занаятите и изкуствата Асоциация "Булгарика" подава ръка на Православия център за духовно обгрижване на наркозависими "Отвори очи", който чрез обучения по иконопис, стенопис, грънчарство и изработка на сувенири реализира трудовата си терапия.

От първи август подредената Сувенирна палата за Конкурса "Сувенири" ще очаква варненци и гостите на града да участват в оценяването на най-добрия сувенир.
От 1 до 21 август Варна ще пулсира с красотата на българските занаяти и ви очаква да споделите тази радост.В категории: Зона арт, Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Цацаров иска ред, а не реформа в затворите

Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ