Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

За какво се съгласиха страните от Западните Балкани на срещата в Триест


Сподели:
17 Юли 2017, Понеделник

Hа 12 юли в Триест се проведе среща на върха между 6 страни от Западните Балкани и 6 страни - членки на Европейския съюз.

Присъстваха и представители на високо ниво на ЕС.

Кои страни от Западните Балкани присъстваха?

Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Черна Гора и Сърбия бяха представени от своите министър-председатели и министри на външните работи, икономиката и транспорта.


Кой друг присъства?

Участваха също трима члена на Европейската комисия – върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по транспорт Виолета Булц. Присъстваха още представители на 6 страни - членки на ЕС: Австрия, Хърватия, Франция, Германия, Италия и Словения.

В какво се състоеше срещата?

На срещата страните единодушно одобриха Многогодишен план за действие за Регионална икономическа зона в Западните Балкани. 5 от 6-те държави освен това подписаха Договор за транпспортна общност, който цели интегрирането на транспортните връзки в региона. Страните се съгласиха и на няколко нови инвестиционни проекта. Срещата е част от т.нар. Берлински процес между държавите от Западните Балкани и ЕС.

Какво цели Регионалната икономическа зона?

Според комюнике на Европейската комисия бъдещата Регионална икономическа зона цели да премахне бариерите пред движението на стоки, услуги, инвестиции и работници в Западните Балкани. Така ще се създаде по-голям пазар с около 20 милиона потребители, което ще направи Западните Балкани по-привлекателни за компании и инвеститори, и освен това ще улесни търговските отношения с ЕС.

Ще бъде ли тази зона заместител на членството в ЕС?

Отново според Европейската комисия регионалната икономическа зона по никакъв начин не е заместител на членството в ЕС. Напротив, задълбочаването на икономическата интеграция на базата на правилата и принципите на ЕС както в региона, така и със страните членки, представлява важна стъпка в подготовката на страните за присъединяване към съюза.

Как тя ще влезе в сила?

След като държавите одобриха многогодишния план за действие, следва изпълнението на неговите стъпки. Те са в 4 направления – търговия, инвестиции, мобилност и цифров пазар. Очаква се изпълняването на стъпките да отнеме на държавите няколко години.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Първанов похвали Борисов за отношенията с Македония: Добре е, че правим сега обща история!

България днес - през очите на хора, които я познават

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран
ЕВРОПА
Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство

Тереза Мей: Русия е враждебна държава, на която трябва да се противодейства Тереза Мей: Русия е враждебна държава, на която трябва да се противодейства

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия? Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран