Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ген. Бен Ходжис: Народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на армиите си


Сподели:
17 Юли 2017, ПонеделникЧерно море е "границата между НАТО и Русия", а Дунав е с важно икономическо значение и чрез анексирането на Крим Русия се приближава до делтата на реката.

Това заяви командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис пред bTV по време на международното учение на източния фланг на НАТО "Сейбър Гардиън".

Той коментира промяната в отношението към Русия след агресията на Москва в Източна Украйна.

"Последният американски танк беше напуснал Европа преди 3 години. Авиационната ни бригада беше почти закрита, защото САЩ мислехме, че Русия ще е партньор. (...) С инвазията в Украйна и анексирането на Крим се промени ситуацията на сигурността в Европа." - коментира ген. Ходжис.

Той допълни, че предстоят учения и в Швеция, Полша и Украйна, а в балтийските страни ще бъдат разположени спецчасти.

Заради стратегическото значение на Дунав, по време на днешните учения беше отработено форсиране на реката съвместно с румънски части.

Командващият на американските войски подчерта, че народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на своите военни.

По думите му, бързата реакция е от ключово значение за това дали дадена заплаха ще прерасне в ескалираща криза.

Военният обясни, че е нужна скорост както при разбирането и осъзнаването на една криза, кибер атака или хибридна заплаха, така и при политическото решение за разместване на формированията, както и при същинското събиране на сили.

Ген. Ходжис коментира и темата за дезинформацията, разпространявана от Кремъл.

"Първо трябва да се освети. (...) Знаете ли, те на ниво външен министър Лавров казват "Може би обединението на Германия е незаконно", защото руското правителство не си е дало съгласието". Кой би поставил под въпрос законността на обединението на Германия? Другият начин е да се покаже по-добрата история. Огледайте се около вас как Полша и балтийските държави се възползват от ЕС. Защо Украйна иска да се присъедини - защото вижда братовчедите си в Полша как живеят." - аргументира се генералът.

Той посочи, че в съвременната ситуация е особено важна свободата на придвижване на съюзническите войски в евроатлантическото пространство.

"Все още има предизвикателства като свободата на движение - повече от всичко трябва да има военна шенгенска зона, в който военен конвой да се движи така бързо, както мигрант из Европа. Това ще даде много гъвкавост на политическите лидери да реагират бързо. Това ми е първото желание: да има военен Шенген." - подчерта ген. Ходжис.

С оглед на това той отбеляза, че поставената от НАТО цел от 2% разходи от БВП за отбрана трябва да отидат не само за модернизация на армиите, но и за усъвършенстване на инфраструктурата.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Анкара още не е дала разрешение за "Турски поток" на сушата

Велизар Енчев: Заради Западните Балкани, загубихме Западните покрайнини завинаги

Иван Костов: Докладът на БАН за "Белене" - недопустими спекулации

ДС планирала да опожари Вселенската патриаршия в Истанбул

¼ от българите искат ново правителство

Икономистът Любослав Костов: Доходите на 71% от населението на България са под жизнения минимум, беднотията, цените и неравенството растат.


НОВИНИТЕ
Турция обсажда Африн до дни, обяви Ердоган Турция обсажда Африн до дни, обяви Ердоган

Президентът удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело Президентът удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Заличават 24 фирми от регистъра на туроператорите Заличават 24 фирми от регистъра на туроператорите

Русия призна за ”десетки ранени” в Сирия Русия призна за ”десетки ранени” в Сирия

"Тъмното огледало" на Теодор Ушев на българска сцена "Тъмното огледало" на Теодор Ушев на българска сцена