Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Шанс за Тръмп или победа за Путин - сценариите за най-очакваната среща в кулоарите н


Сподели:
03 Юли 2017, ПонеделникHай-очакваната в дипломатическите среди първа среща тази година ще е в по-малко внушителен формат, отколкото подобава на разговор между президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин.

Разговорът им в кулоарите на форум на Г-20 в Хамбург (макар американски медии да предупреждават, че неочаквано може да се организира и двустранна среща) идва, след като Путин неколкократно е изразявал очакване да работи успешно с американския си колега в последните месеци, но и е заявявал, че връзките между Москва и Вашингтон са се влошили в последните месеци. Тръмп от своя страна наскоро поиска от държавния секретар Рекс Тилърсън да изготви план за нормализация на отношенията, а едновременно с това индиректно се съгласи с твърденията за руска намеса в американските избори, като каза, че администрацията на предшественика му Барак Обама е трябвало да вземе мерки.

Непредсказуемостта в реакциите на Тръмп също буди разнопосочни очаквания в американските медии по въпроса за какво и как ще си говорят Путин и Тръмп. "Няма конкретен дневен ред - наистина ще стане дума за това, за което президентът иска да говори," каза съветникът на Тръмп за националната сигурност Хърбърт Макмастър, цитиран от "Ню Йорк таймс" и вашингтонското издание The Hill. Срещата може да има значими последици за американската външна политика, но участниците в нея може и да са по-внимателни предвид критиките към поведението на Тръмп по време на предизборната му кампания - заради хвалбите, които той тогава отправи към Путин и заради определяния от помощниците му като шега призив Русия да извърши хакерска атака по сървъри на демократите."Дневник" обобщава сценариите за това как може да мине срещата, каквито са ги видели американски и руски официални представители и анализатори.

Символичен жест


Според Андрей Кортунов, който оглавява неправителствената организация Руски съвет за международни въпроси, Кремъл е наясно със сложната вътрешнополитическа обстановка в САЩ и вече изпраща сигнала: "Не бързаме, можем да почакаме, докато ситуацията се успокои." Кортунов смята, че Москва не би се споразумяла за нещо, кето "може да постави Тръмп в още по-опасна ситуация от тази, в която е сега."

Ако Путин все пак очаква да се случи нещо на срещата с американския колега, то е да чуе, че Тръмп поема "ангажимент да предотврати по-нататъшно влошаване на отношенията," казва Дмитрий Суслов от Националния изследователски университет "Висша школа по икономика" в Москва. "Ангажиментът на думи обаче е почти максимумът, който можем да постигнем днес при администрацията на Тръмп," казва той, но добавя, че "символичен жест" в момента може да се окаже достатъчен - дори само защото може да я използва за вътрешнополитически цели, за да докаже, че "Русия не е изолирана, че САЩ в известен смисъл я уважават и са готови да започнат да работят с Москва."

Тръмп се оказва "неподготвен"


Срещата крие известен риск и заради малкото време, което Тръмп има да се подготви за нея, като реши какви политики иска да следва в подхода си към Москва. "Г-н Тръмп може и да не се подготвя за срещата, мислейки за резултати и изпълнение на цели, но можете да се обзаложите, че г-н Путин го прави," каза Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия по времето на Барак Обама. "Голямата опасност при Тръмп и инстинктите му е, че той често определя "добра среща" като положителен резултат от среща с държавен глава, а при Путин е обратното."

"Путин ще дойде на тази среща с дневен ред. Той винаги идва подготвен," съгласява се Томас Греъм, управляващ директор в Kissinger Associates. Шефът му, бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър, се срещна с с Путин в Москва този четвъртък.

Отстъпките на Тръмп


Дни преди форума "Асошиейтед прес" отбеляза, че Тръмп е настоявал за самостоятелна, двустранна среща с Путин - със самостоятелен протокол и широко отразяване в медиите.

В администрацията на Тръмп има много поддръжници на идеята да се запази дистанцията с Русия. По-агресивно настроените към руската политика се притесняват, че поради тази причина, както и заради заявките, които от месеци дава за възможно приятелство в Путин, президентът ще е готов да отстъпи много, за да му се хареса.

Британският вестник "Гардиън" пък съобщи че по данни на източници в президентската администрация Тръмп е поръчал на съветниците си по национална сигурност да съставят списък с отстъпки, които той може да предложи като разменна монета на срещата с руския лидер. И Москва, и Вашингтон опровергаха твърденията. Не е ясно обаче какво очаква да получи Тръмп в замяна, казва "Гардиън".

Само една точка в списъка е известна - САЩ могат да върнат на руските дипломати два обекта, които администрацията на Обама поиска те да напуснат в отговор на предполагаемата руска намеса в изборите. Според вестника обаче в Съвета по национална сигурност към Държавния департамент на САЩ са против едностранни отстъпки за Москва. Някои служители в администрацията на Тръмп са против идеята Тръмп и Путин изобщо да се срещат и според тях те трябва да ограничат контакта си единствено до "неформална беседа".

© Sputnik, Reuters
Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър се срещна с руския президент Путин седмица преди срещата на Г-20. От Кремъл уверяват, че той няма никаква задкулисна роля в предстоящите разговори между Тръмп и Путин.

Възможност


"Доналд Тръмп и Владимир Путин имат възможност да поправят връзките между държавите си, когато се срещнат," каза Хенри Хисинджър в петък, ден след срещата с Путин, цитиран от "Ройтерс". От Кремъл обаче уверяват, че някога служилият като посредник между държавни лидери Кисинджър ще има подобна роля и за предстоящата среща.

"Това е възможност да се осъществи напредък не само като се подобрят отношенията, а и като се подобрят ситуациите по света чрез съвместни усилия," каза той на конференция, посветена на международните отношения. Американският президент прие бившия държавен секретар в Белия дом преди малко повече от месец, през май.

Яснота


В петък външният министър Сергей Лавров обяви в обръщението си по време на конференция в Русия, че срещата би трябвало да изясни в известна степен отношенията между Вашингтон и Москва и че би трябвало да помогне в период, в който те са в необичайно ниска точка.

"Виждаме, че повечето държави са притеснени от тези ненормални отношения, на които станахме заложници заради вътрешнополитическите борби в САЩ," каза Лавров, цитиран от ТАСС. "Очакваме срещата между президентите в Хамбург да изясни възможностите в руско-американското сътрудничество."

Той добави, че въпреки обстановката първата среща между "лидерите на двете най-големи сили," които досега са общували само по телефона, ще помогне на фона на безпрецедентния "лов на вещици" и отровната политическа атмосфера в САЩ. (Самият Тръмп също заговори за "лов на вещици" през май, коментирайки атаките срещу себе си.) Лавров същевременно изрази оптимизма си: "Американското общество има инстинкти за самосъхранение, както и американската политическа система."

Политиката на САЩ към Русия добива първи очертания


"Има много въпроси свързани с Русия, но все още няма политика относно Русия," каза Джефри Ратке, заместник-директор на програмата за Европа на Центъра за стратегически и международни изследвания, цитиран от "Ню Йорк таймс". "Наистина има рискове, когато външнополитическият процес е толкова дезорганизиран, колкото изглежда е при сегашната администрация. Има риск да се поемат ангажименти в дадена област,засягащи други интереси, които не са били обсъдени докрай."

Според бившия посланик в Русия Майкъл Макфол досега не е имало толкова добра възможност за Тръмп да покаже сила, като открито подхване темата за вмешателство в руските избори и покаже, че Москва не може да го заблуди – нещо, което в Кремъл не биха очаквали. "В Москва има усещане, че Тръмп е някак наивен за тези неща и просто не разбира," каза той. "Човек не би искал първата му среща с Путин да му създаде образ на слаб и наивен. С малко кратки фрази по същество той би могъл да поправи впечатлението."

Не се случва нищо особено


"Тръмп иска срещата с Путин да остане в историята," каза американистът Михаил Синелников-Оришак в ефира на радио "Спутник". Той обаче предупреди, че не си струва да се очаква какъвто и да било пробив в двустранните отношения по време на срещата. "Ще става дума основно за взаимоотношенията между двама конкретни лидери. В дългосрочен план, разбира се, това може се окаже в услуга, но да се очаква, че след тази среща Русия и САЩ веднага ще се договорят, ди било лекомислено," каза Синелников-Оришак.

В коментар за онлайн изданието РБК Михаил Троицкий е скептичен по въпроса дали срещата може да се окаже значима за двустранните отношения. Според него Москва се надява да подобри преговорните си позиции в бъдеще и не би искала да си "връзва ръцете" с ангажименти в подобен формат. Тя не само не иска подобрение "на всяка цена", а напротив, устройва я неопределеността в отношенията със САЩ и със Запада като цяло, тъй като очаква да получи по-добри позиции след очаквания от нея "разпад на западноцентричния световен ред".

Подобна позиция споделя за Си Ен Ен и Джил Дохърти. "Нищо не е оказало толкова голямо влияние върху президентството на Доналд Тръмп, колкото Владимир Путин и това помага да се обясни деликатността на ситуацията." Според нея няма съмнение, че и двамата желаят тази среща, нито пък че искат да говорят за много неща, предвид разногласията си за Украйна, Сирия и ядрените оръжия и въпросителните около предполагаемата руска намеса в миналогодишния вот. Дори срещи в кулоарите обаче следват внимателно изработен сценарий.

Предвид колко "радиоактивна" се оказа темата Русия за Тръмп, дори само ръкостискането може създаде пиар криза - достатъчно е човек да си спомни фурора, който споделеният смях на президента, руския външен министър Лавров и руския посланик Кисляк в Овалния кабинет предизвикат у част от обществеността. Затова, смята Дохърти, големи очаквания за разговора между Тръмп и Путин са напълно излишни.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Експерти: "Злоупотребата с болнични листове трябва да се криминализира"

И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия


НОВИНИТЕ
Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан

Проверяват храната в детските градини и училищата Проверяват храната в детските градини и училищата

Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност" Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември