Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Кой излъга за делегацията ни при папата


Сподели:
31 Май 2017, Сряда

След среща с папския нунций митрополит Антоний опровергава президента

Защо тази година в българската делегация при папа Франциск е нямало духовни лица? Версиите и обясненията на различните засегнати в случая са твърде различни. Днес митрополит Антоний индиректно обвини в лъжа президента Румен Радев.

Тон на възмущението си от отсъствието на духовници в делегацията, ръководена от президента Румен Радев, публично изрази Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний още на 27 май..

Искам да отправя своята молба към г-н Президента, да се надяваме, че не винаги и от сега нататък ще бъде тази традиция така – български духовници да не присъстват в делегацията, която е по повод 24 май. Тя има своето символическо значение. Значението е именно делото на светите братя Кирил и Методий, на което продължител е Българската православна църква.
Така митрополитът се обръща към президента в края на празничната служба в църквата "Св. Павел" в Рим на 27 май. Там се извършват богослуженията на българската православната община в Рим. След аудиенцията при папата, като част от програмата на българската делегация, официалните лица също посещават и "Св. Павел", а Антоний използва случая, за да отправи своите критики директно към президента.

По време на честванията в Рим владиката присъства на всички съпътстващи събития по честванията на 24 май в Рим - включително при полагането на венци пред паметниците на Св. Св. Кирил и Методий и на Иван Вазов. Води и службата в "Св. Павел".

Самият той пуска във фейсбук и тази част от проповедта си, в която изразява недоволството си от случилото се.


Представители на българските католици при папата също няма.

По предварителна информация на Радио "Ватикана", в българската делегация е трябвало да участва монсеньор Георги Йовчев, Софийско-Пловдивски епископ.

В делегацията при папата са президентът Румен Радев и съпругата му Десислава, външният министър Екатерина Захариева, военният министър Красимир Каракачанов и т.н. Както и зам.-председателят на парламента Веселин Марешки, който е със снет имунитет.


Пред "24 часа" самият президент Радев обяснява: "Това беше изискване на протокола на папата, делегацията да бъде само държавна и светска. Затова не взехме религиозни дейци. Военният министър пътуваше с нас по други причини, същото се отнася и за културния министър, който бе в Рим по своя програма и нямаше как да не бъдат включени заедно с министъра на външните работи и представители на парламента".

Историята има продължение от днес, когато със статус във фейсбук митрополит Антоний опроверга това обяснение. След среща с папския нунций в София монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари той обобщи:

Ватиканът не се намесва в състава на държавните делегации, дошли на аудиенция при Римския папа.
Монсеньорът пояснил, че обикновено подготовката на делегацията се съгласува с нунциатурата, но тази година и това не е било направено, пише още Антоний.

"Сред другите въпроси, които обсъждахме, беше и този за отсъствието на духовници – православни и католически в делегацията, срещнала се с папа Франциск на 26 май по повод Деня на славянската писменост и култура. От президентската администрация обясниха, че от Ватикана са поставили условие членовете на делегацията да бъдат само светски лица.

За да бъдем коректни, трябва да заявя, че това явно не отговаря на истината.
Подобни нелепи оправдания обаче внасят напрежение в отношенията не само между Българската държава и Ватикана, но и между БПЦ и Римокатолическата църква, което е недопустимо. Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ има дългогодишни добри отношения на уважение и сътрудничество с Римокатолическата църква, които се основават на честност, откритост и добронамерен диалог.


Митрополит Антоний публикува във фейсбук снимка от срещата си с папския нунций монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари.
Смея да се надявам, че добрите отношения между Българската православна църква и президентската институция няма да пострадат от този инцидент и през следващата година представители на държавата и църквата заедно ще участват в срещата с папата в Рим по случай деня на нашата писменост и култура. Това единство на църковната и държавна власт в отбелязването на този значим за българската духовност празник не е формален протокол, но изпраща важно послание за това как разбираме делото на светите Братя и дали наистина сме техни наследници", гласи още съобщението на митрополита във фейсбук.


От "Двери" става ясно, че Антоний даже е бил приготвил и картина като дар за папата и тя сега ще бъде предложена на благотворителен търг.

Традиционно в делегацията, която отива на аудиенция при папата по случай 24 май, има представители на православието, както и на българските католици. Миналата година при Франциск заедно с президента Росен Плевнелиев бяха митрополит Антоний като представител на Българската православна църква, отец Димитър Димитров и кметът на Раковски от страна на католическата общност. Павел Гуджеров.

Най-странният дар, който папа е получавал от българска делегация, вероятно е огромното 200-килограмово яйце със златно покритие, което президентът Росен Плевнелиев дари на на Бенедикт Шестнайсети през 2012 г.


Източник: clubz.bg

В категории: Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
"ЕС не напуска Великобритания, Великобритания напуска ЕС"

Акад. Георги Марков: Историята не трябва да се политизира

Каракачанов: БНР не е частно, журналистите да си държат убежденията вкъщи

Одитът установи пропуски в сигурността на електронните системи на НАП

"Отмъщение за победата". 10 години затвор за лидерката на опозицията в Истанбул заради туит

Българският мед е третият най - евтин в ЕС


НОВИНИТЕ
Туристическия гигант Thomas Cook фалира Туристическия гигант Thomas Cook фалира

Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада Църквата почита зачатието на св. Йоан Предтеча и св. Ириада

„Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз „Чернобил“ спечели три награди „Еми“, „Игра на тронове“ отново с приз

Започва астрономическата есен Започва астрономическата есен

Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан Американски дрон уби по погрешка 30 цивилни в Афганистан