Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Западните Балкани - темата на европредседателството ни


Сподели:
19 Май 2017, Петък

От 2 юни ще започне да действа Министерство за председателство на Съвета на ЕС

От 2 юни ще започне да действа Министерство за българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Това заяви министърът за българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, предаде репортер на БГНЕС.

„На 31 май на заседанието на Министерски съвет предстои да се приеме вътрешният правилник на Министерството на председателството. На 2 юни предстои решението да се обнародва в Държавен вестник, от когато министерството ще започне да действа. Има създаден Национален център за българското председателство, където ще бъде поместено министерството. Говорител на председателството също ще има, но от 1 януари 2018 г.“, обясни Павлова.

„Не може да си позволим изкривена информация, или несъответстваща на истината, председателството е надпартийна тема. Това е тема, по която нямаме право, не може да си позволяваме политизиране или залитане, в която и да е било посока, защото България единна трябва да поеме председателството“, категоричен бе ресорният министър.

Лиляна Павлова обясни, че през септември се предвижда и специално обучение за медии, които бъдат определени за ресорни за председателството. „От всички медии трябва да бъдат подбрани екипи, защото има специфични терминологии и специфики. В НДК ще има пресцентър, където ще се настанени ресорните медии, които ще минат обученията и информация, със 130 работни места. В него ще работят българските и чуждестранните медии, които ще отразяват българското председателство“, обясни Павлова.

Основните заседания на българското председателство ще се провеждат в Брюксел, като се очаква те да са над 1500. За целта 200 души ще работят в постоянното председателство в Брюксел. Заседанията в България ще бъдат около 200 на брой. Февруари и април и юни са месеците с най-много срещи на високо ниво.

В рамките на календара на председателството са предвидени 11 неформални срещи на съвета, на министрите, голям европейски неформален съвет плюс Западните балкани. Във фокуса на нашето председателство Западните балкани ще бъдат важна и значима тема, подчерта Лиляна Павлова.

Един от приоритетите за България са Западните Балкани. Втората важна тема и приоритет е бъдещето на кохезионната политика и инструментите на кохезионната политика след 2020 г.

Чрез културната програма на българското председателство желанието ни е да играем много активна роля. „Новото е как България да подреди откриването и закриването на председателството. След дебат единодушно бе решено България да даде шанс на младите си таланти. Основата на културната програма е преди заседанията да има културна програма-музикална и танцувална. Решението бе да дадем шанс на младите ни таланти, учещи във ВУЗ-ове или училища за култура и изкуства. Официалното откриване ще бъде в Народния театър“, обясни ресорният министър.

Избраната сграда за домакин на председателството е НДК. Всички официални заседания ще се провеждат там. Техническите срещи и заседания също. Изнесени срещи ще има, обаче и в резиденция „Бояна“. „В НДК текат ремонтните дейности. Крайният срок за завършването им е до края на октомври, за да може ноември и декември да се направят всички необходими тестове и проверки. Ремонтът в НДК е в сравнително напреднала фаза, въпреки това има забавяне в част от дейностите“, поясни ресорният министър.

Относно темата за Брекзит, Лиляна Павлова, подчерта, че темата е много важна за българското председателство. „Това е важна тема и България ще участва във с важни формати за това, но не бива да се губи фокусът на основните приоритети. Темата за Брекзит не може да измества официалния дневен ред на председателството и неговите приоритети“, подчерта Павлова и допълни, че това е официалната позиция на страната ни. /БГНЕСВ категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Московски: За добро или за лошо, вече въздухът в света има цена

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Първанов похвали Борисов за отношенията с Македония: Добре е, че правим сега обща история!

България днес - през очите на хора, които я познават

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран
ЕВРОПА
Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство Борисов: Прегърнах Меркел за кураж, дано състави правителство

Тереза Мей: Русия е враждебна държава, на която трябва да се противодейства Тереза Мей: Русия е враждебна държава, на която трябва да се противодейства

Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване Мартин Шулц трябва да е лидер на социалдемократите, но не и канцлер, сочи допитване

Ще има ли отново голяма коалиция в Германия? Ще има ли отново голяма коалиция в Германия?

Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран Как Франция попадна в борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран