Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Емил Радев: Нормално е България да има претенции какви хора приема


Сподели:
19 Май 2017, Петък

България и Словакия да спрат да бавят приема на бежанци като налагат стриктни и субективни предпочитания за релокация от Италия.

За това призова еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Еврокомисията прие доклад за приема по схемите на ЕС за спешно преместване и презаселване. След среща с Аврамопулос българският вътрешен министър Валентин Радев посочи, че всички държави предявяват претенции. По думите му ние питаме дали кандидатите са християни и искаме да бъдат проверени, както правим и с Турция. Радев подчерта още, че проверяваме всеки, който може да дойде у нас. 
Съгласно квотата ни ние трябва да приемем около 1 300 хора, които са релокирани от Гърция и от Италия. До момента сме приели 29 човека. "Нормално е България да има претенции какви хора приема и ние това го правим, защото не искаме да взимаме хора от Еритрея каквито се опитват да изпратят у нас. Искаме тези хора да са християни, да са хора, които могат да се интегрират", каза Радев. Той обясни, че сме внесли предложение релокацията да става на доброволен принцип от държавите членки. Според него много от тези хора не желаят да идват в България и на сила ги караме да се заселят тук.

Второто искане е да се промени принципа така, че когато има обоснователно предположение, че тези хора могат да са участвали в терористични организации категорично да откажем да ги премаме. Също така икономическите мигранти да не се разселват по никакъв начин. Па мнение на евродепутата тези хора нямат право на убежище и не трябва да бъдат вкарвани в рамката за презаселване.
Радев беше категоричен, че имаме основание да искаме допълнителни проверки на кандидатите. Всечки тези хора трябва да са регистрирани, да са им свалени пръстовите отпечатъци, в службите за сигурност да се проведени интервюта с тях, защото с потоците мигранти влизат и хора, свързани с терористична дейност. Сигурността на европейските граждани е основна грижа на ЕС и затова тези хора трябва много добре да бъдат проверявани преди да бъдат оставени.

Радев обясни, че от Европа не са доволни, че процесът за релокация върви много бавно, но е на мнение, че не трябва да се нарушават основни правила - нарушава се волята на държавите членки, нарушава се волята на тези, които имат право на убежище. Евродепутатът смята, че рамката не работи добре, не работи добре и "Дъблин 2" и в новите предложения не се е видяла една голяма реформа. Той подчерта, че ние ме външа граница на ЕС, даваме много средства за охрана и не можем да бъдам наказвани, защото някой е влязал за първи път през нашата граница.
ЕК е взела много мерки спрямо Гърция, защото преди няколко години ююжната ни съседка пусна около 1 милион мигранти без да ги регистрира и застраши баланса в държавите членки и сигурността. Страната имаше предупреждение, че ще бъде изкарана от Шенген. Със съвместви действия на Франтекс и военноморски съдове на НАТО нещата там са горе-долу добре в момента, каза Радев.

Вчера той повдигна темата за Шенген в Европейския парламент и призова страната ни да получи пълен достъп до шенгенската информационна система. Евродепутатът обясни, че в момента са въведени систематични проверки по външните граници на ЕС, вече се проверяват и гражданите на държавите членки. За първи път националните служби за сигурност и европейските такива имат достъп до информацията кой влиза и кой излиза.


Източник: bnt1.bnt.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Българската православна църква трябва да преразгледа отказа си да участва в тържествата по случай 1000-годишнината от създаването на Охридската архиепископия

Ангелкова: Тази година на 44 плажа ще има осигурен достъп за хората с увреждания

Антоний Гълъбов: Макрон иска изграждане на динамично ядро на ЕС, имаме място там

Нинова за срещата в София: Много шум за една декларация с добри пожелания

Кристалина Георгиева: Западните Балкани са там, където ние бяхме през 90-те

Юнкер: Американските санкции за Иран няма да останат без ефект