Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Лозан Панов нарече реформата "мимикрия", вбеси Захариева и Цачева


Сподели:
19 Май 2017, Петък

Шефът на ВКС заговори за нови промени в Конституцията за статута на главния прокурор


Премиерът Бойко Борисов се оказа твърде ангажиран заради събитие в Хитрино и фино плъзна председателя на ВКС Лозан Панов да обяснява плодовете от днешната среща само с двете министърки - на външните работи и правосъдната реформа Екатерина Захариева, и на правосъдието Цецка Цачева.

Това стана под почти непрекъснатите крясъци на корпулентните медии, строени до микрофона и от друга страна - опитите на ресорните съдебни репортери да зададат въпроси, провиквайки се от залата.

В краткото си изказване Панов повтори думата "дълбочина" на реформата няколко пъти и обобщи, че ще работи да се върви към нови конституционни промени. Той заговори за безконтролна власт:

За мен очевидно е, че темата с конституционни и законодателни промени трябва отново да бъде поставена. И да кажем, че без реформи в прокуратурата такава дълбочина в реформата не може да се случи - обяви Панов след срещата.

Дадох примери с различни казуси - "Костинброд", подслушването на премиера в неговия дом, КТБ, ЦУМ-гейт, които сочат на това, че всеки трябва да носи отговорност и да има механизми за носене на тази отговорност, визира той явно държавното обвинение.
След което повтори, че темата само се измества, ако се твърди, че има личен конфрикт с Филчев или Цацаров, или друг.

И изречението, с което вбеси двете министърки на Борисов:

В дълбочина съдебната реформа трябва да бъде направена - всяка мимикрия на реформа, съжалявам, но води до неверие в правосъдието.
Екатерина Захариева почти го прекъсна:

Кабинетът никога не се е опитвал да прави мимикрия на реформа.

Ние няма да симулираме реформи, мимикрия и там, каквото употреби г-н Панов, каза тя ядовито.
Иначе отби темата, че конституцията е изменяна 4 пъти само в частта ѝ за съдебната власт и заговори за намаляване на паламентарната квота във ВСС, промени в НПК и други важни работи.

Цецка Цачева каза, че апелира Панов да представи конкретни текстове за законови промени, т. е. какво разбира под "дълбочина" на реформата.

Тя също не се съгласи с определението "мимикрия".

Само с понятия бланкетни, с общи формулировки ние рискуваме да останем там, където сме в момента.
Правосъдната министърка, от една страна, заяви, че "няма магистрат и няма власт, която да е недосегаема", от друга - напомни, че се работи парламентът да привиква и да изслушва всички (ерго - включително и главния прокурор, б.р.), а от трета - че била съгласна с казаното от Лозан Панов, че това са... само контролни функции.
При тотална какофония към 10,50 ч. - почти 2 часа и половина след началото на срещата, тримата напуснаха фоайето на МС и спряха да отговарят на въпроси, защото журналистите крещяха един през друг.

Ще продължавам да настоявам за среща с президента, ако наистина е загрижен за съдебната реформа. Нямам отговор от него по втората част от писмото ми – за иницииране на конституционни промени.
Това каза по-рано на влизане Лозан Панов.
Както е известно, Панов апелира Румен Радев да направи надинституционална комисия за разследване на срещата на Сотир Цацаров, известна като ЦУМ-гейт, но получи от президентството хладен отговор, че не са "разследващ орган".
Панов поиска да се види с министър-председателя за продължаване на реформите в съдебната система "в дълбочина" - според думите му тази сутрин.
На въпрос дали ще обсъдят ЦУМ-гейт с Борисов, той каза, че случаят е показателен с липсата на институционална реакция.

Панов заяви още, че срещата му с министър-председателя е само първата - предстоят и такива с паламентарно представените партии.


Източник: clubz.bg

В категории: Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Хора, опомнете се, разделят ви по нацистки, за да ви убият по-лесно!

Европа да благодари на Гърция за спасяването

22 юни 1941 г германската армия напада СССР. Втората световна война започва не на 22 юни 1941, а на 1 септември 1939 година!

Трябва ли да пратим ООН на бунището на историята

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Институтът по метеорология да излезе от БАН, предлага Красимир Вълчев
ЕВРОПА
Европа да благодари на Гърция за спасяването Европа да благодари на Гърция за спасяването

Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“ Светослав Малинов: Зелените в EП ме подкрепят в битката срещу рестарта на АЕЦ „Белене“

Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери! Орбан: Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери!

Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ Ивайло Калфин: Българската държава не ме подкрепи за шеф на ОЛАФ

Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ Дългите преговори за Brexit са опасни, смята шефът на МВФ