Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ще има ли реформа в съдебната система, пита Панов преди срещата си с Борисов


Сподели:
19 Май 2017, ПетъкНай-важният въпрос е как ще продължи реформата в съдебната система и ще има ли реформа в дълбочина. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на влизане в Министерския съвет, където той ще се срещне с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, Панов поиска да разговаря с премиера относно срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и политика Георги Гергов, станала известна като ЦУМ-гейт.

С оглед на новите събития в съдебната реформа, Панов посочи, че казусът ЦУМ-гейт е емблематичен. Той ще разговаря и на тази тема с премиера Бойко Борисов.

На въпрос дали това са новите събития, които визира в съдебната система, председателят на ВКС отговаря: "Тези събития са емблематични, защото показват липсата на институционална реакция. С оглед на мониторинговия доклад и на техническата помощ, която се обсъжда с европейски експерти, това да бъде тема, която да залегне в основата за една същностна реформа на съдебната система".

Панов коментира, че президентът е направил своя избор и призова да уважим това негово мнение. Припомняме, преди да поиска среща с премиера Борисов, Лозан Панов изпрати писмо на президента Румен Радев, в което го призова да сформира комисия и да разгледа казуса ЦУМ-гейт. Президентът отговори, че не е в неговите правомощия създаването на подобна комисия.

Ще настоявам за среща и с него, каза Лозан Панов. Причината е, че втората част от писмото, която касае съдебната система, няма отговор. Ако президентът наистина е загрижен за съдебната система, чакам отговор, стана ясно от думите на Панов.

Писмото е във връзка с инициирането на дебат за конституционните промени. Оставам отворен за дебат на тази тема, допълни председателят на ВКС.

Срещата с премиера Бойко Борисов е началото на предстоящи срещи с представители на всички парламентарно представените формации. Това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система, поясни Панов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джефри Сакс: “От къде идват бежанците – от страни, в които САЩ води войни. Това почти никой не го казва. Общото между всички бежанци е ЦРУ."

Шефът на САС Даниела Дончева: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Трайчо Трайков: Няма да се пропусне възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди

Приятелство или интереси - какво се крие зад сръбско-турската "любов"

Тракийската колесница от Караново развълнува световните научни издания

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит