Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Ще има ли реформа в съдебната система, пита Панов преди срещата си с Борисов


Сподели:
19 Май 2017, ПетъкНай-важният въпрос е как ще продължи реформата в съдебната система и ще има ли реформа в дълбочина. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов на влизане в Министерския съвет, където той ще се срещне с премиера Бойко Борисов.

Припомняме, Панов поиска да разговаря с премиера относно срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, бизнесмена Сашо Дончев и политика Георги Гергов, станала известна като ЦУМ-гейт.

С оглед на новите събития в съдебната реформа, Панов посочи, че казусът ЦУМ-гейт е емблематичен. Той ще разговаря и на тази тема с премиера Бойко Борисов.

На въпрос дали това са новите събития, които визира в съдебната система, председателят на ВКС отговаря: "Тези събития са емблематични, защото показват липсата на институционална реакция. С оглед на мониторинговия доклад и на техническата помощ, която се обсъжда с европейски експерти, това да бъде тема, която да залегне в основата за една същностна реформа на съдебната система".

Панов коментира, че президентът е направил своя избор и призова да уважим това негово мнение. Припомняме, преди да поиска среща с премиера Борисов, Лозан Панов изпрати писмо на президента Румен Радев, в което го призова да сформира комисия и да разгледа казуса ЦУМ-гейт. Президентът отговори, че не е в неговите правомощия създаването на подобна комисия.

Ще настоявам за среща и с него, каза Лозан Панов. Причината е, че втората част от писмото, която касае съдебната система, няма отговор. Ако президентът наистина е загрижен за съдебната система, чакам отговор, стана ясно от думите на Панов.

Писмото е във връзка с инициирането на дебат за конституционните промени. Оставам отворен за дебат на тази тема, допълни председателят на ВКС.

Срещата с премиера Бойко Борисов е началото на предстоящи срещи с представители на всички парламентарно представените формации. Това е важно с оглед на бъдещи законодателни промени във връзка с реформата в съдебната система, поясни Панов.


Източник: news.bg

В категории: Анализи и коментари, Съдебна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Лекарят на Белия дом: Тръмп е в отлично здраве

Депутат и журналист в спор за доброволната военна служба

Веселин Марешки се извъртя за Истанбулската конвенция, вече я подкрепя

Петков: Има ниска безработица и глад за квалифицирани кадри
ЕВРОПА
Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Брюксел заплаши няколко страни членки на ЕС със съд заради качеството на въздуха Брюксел заплаши няколко страни членки на ЕС със съд заради качеството на въздуха

Да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци, иска Василев Да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци, иска Василев

На фокуса в ЕП: Борисов и руската пропаганда На фокуса в ЕП: Борисов и руската пропаганда