Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Весела Василева, МОН: 41 номинации постъпиха за наградите за наука „Питагор“


Сподели:
17 Май 2017, Сряда

Само след ден ще се проведе годишната церемония по присъждане на наградите за наука „Питагор“.

Водещ: Г-жо Василева, колко учени, научни колективи и организации са предложени за Наградите „Питагор“ 2017 година?

Весела Василева: Тази година постъпиха 41 номинации за наградите. Те са предложени от БАН, Софийския университет, Техническия, Медицинския университет – София и няколко други.

Водещ: Най-много кандидати къде има, за кое отличие?

Весела Василева: Най-много кандидати имаме от Българската академия на науките, следват от Софийския университет, Техническия и Медицинския университет в София, Химико-технологичния, Селскостопанска академия. Спектърът е много разнообразен.

Имаме категории, в които имаме доста предложения, например в категорията „Природни и инженерни науки“. В никакъв случай нещата не са съпоставими с миналата година, когато имахме доста предложени в социалните и хуманитарните, а сега там са слаби. Тоест, не можем да кажем, че имаме баланс между категориите всяка година.

Водещ: Какво можем да кажем за журито към този момент, в какъв състав е то? Нямаме право още да издаваме имената.

Весела Василева: Не, нямаме право да издаваме тайната. Журито се оповестява, когато и наградените на церемонията. Обикновено участници в журито, това е наша възприета практика, са носители на Наградата „Питагор“. Така, когато даден учен е получил наградата, той е доста точен, стриктен при оценяването.

Водещ: От колко човека е съставено то, можем ли да кажем?

Весела Василева: Да, от 9 човека е съставено. Обикновено традицията – те се събират на първото си заседание, избират си тайно председател. Тази година двама от участниците ни са в чужбина, членове на журито. Работим електронно с тях, но въпреки всичко нямаме никакви проблеми, работят бързо, експедитивно. И накрая на своята работа изготвят доклад, който предлагат на вниманието на министъра, който утвърждава номинациите, които те са направили.

Водещ: Тази година наградите за научни постижения на министерството ще бъдат разпределени в 7 категории. Да припомним на нашите слушатели кои бяха те?

Весела Василева: Тази година имаме следните категории: голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката, имаме голяма награда „Питагор“ за млад учен – традиционна, имаме награди в областта на природните и инженерните науки, в областта на здравето и медицината, както в хуманитарните и социалните; отделна награда за научен колектив, успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати; награда за значим принос на български учен, работещ в чужбина; награда за успешен ръководител в международни проекти, а също и награда за фирма с най-много инвестиции в научно-изследователската и развойната дейност. Това са категориите. Искам да допълня, че те не са постоянни величини. Всяка година журито преценява какви са номинираните учени, и съобразно това, когато предлага в доклада си номинациите, той има право да предлага нови категории и промяна вече старите. Те не са постоянни категории, което също е доста интересно.

Водещ: Можем да очакваме другата година по-различни категории.

Весела Василева: Да, примерно категорията за цялостен принос беше въведена миналата година. Също с категорията за български учен, работещ в чужбина, която се наложи. И имаме доста постъпили предложения и в двете и тази година.

Водещ: Благодаря ви за това участие във „Всички в час“.

Милослава АНГЕЛОВА


Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Аналогова България на опашката на дигитална Европа

Дядо Иван: Който краде от божия храм, получава възмездие

Нено Димов: АЕЦ Белене не е опасен проект, има си екооценка

Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

Огнян Минчев: България се нуждае от равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия
ЕВРОПА
Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

Зукърбърг на открито изслушване в Европарламента Зукърбърг на открито изслушване в Европарламента

Деца станаха европейски лидери за един ден Деца станаха европейски лидери за един ден

Днес в София  се провежда едно от най-важните събития за минерално-суровинната индустрия в Европа Днес в София се провежда едно от най-важните събития за минерално-суровинната индустрия в Европа