Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК “Наука и образование“ одобри преобразуването на Помощното училище "Братя Миладинови" в Център за специализирана образователна подкрепа


Сподели:
15 Май 2017, Понеделник

Днес комисията по наука и образование заседава с дневен ред от една единствена точка.

Това бе предложение от кмета на община Варна, относно преобразуване на Помощното училище "Братя Миладинови" в Център за специализирана образователна подкрепа.

Причина за промяната е влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование. С новата нормативна база всички помощни училища у нас трябва да бъдат преобразувани в държавни и общински центрове, стана ясно на заседанието.

Стояна Балашова, директор на учебното заведение:

“В помощно училище "Братя Миладинови" се обучават 43 деца и младежи с умерена и тежка умствена изостаналост. Повечето от възпитаниците имат и придружаващи заболявания, като епилепсия, детска церебрална парализа или тежки поведенчески проблеми. Сред тях има и такива с нарушения от аутистичния спектър, а адаптирането им в общообразователна среда на практика е невъзможно, въпреки многократните опити на родители и преподаватели. В училището се обучават и част от изведените от дома в Могилино преди години деца.
Всички тези ученици имат нужда от по-специални грижи. След преобразуването работата на Центъра ще е фокусирана повече върху подкрепа за семействата. Образованието им ще бъде ориентирано повече в изграждането на социални познания, на умения за самостоятелен и доколкото е възможно независим живот.
От новата учебна година в Центъра ще заработи и дипломиран ерготерапевт.“

Преобразуването на Помощното училище трябва да приключи до 1 август тази година. Предвижда се в него да се разкрият класна стая за предучилищна група и кабинет за професионална подготовка, за което има готовност с оборудване и помещения.

Съветниците единодушно приеха предложението.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Арабистът Чуков за атаката в Испания: Това е дело на клетка от 10-ина души, България трябва добре да си направи сметката, защото...

Когато някой каже "Цанков камък", как само всички се изнервят…

Михаил Константинов: За атентатите са виновни ръководителите на Западния свят

ВМРО: Уважаваме всяка религия, но смятаме, че идеята за нова джамия в центъра на София е неуважение дори пред самите мюсюлмани

Проф. Владимир Чуков: ИДИЛ се цели в туризма. А България е четвъртата дестинация в света

Санкциите срещу Москва не работят. Ето защо!