Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

ПК „Финанси и бюджет“


Сподели:
12 Май 2017, Петък

Днес комисията по финанси и бюджет заседава с дневен ред от 5 точки.

В първа точка бе разгледано предложението от Кмета на община, относно изменение на решение № 493- 3/10/04.08.2016 г. на Общински съвет - Варна по проект „Естетизация и модернизация на градската среда във Варна“ по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 - 2020 - Варна“, ОП „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г., както следва:

Текстът:

„Благоустройство на междублокови пронстранства в подзона район Одесос 2, включващо естетизация и модернизация на ул. „Михаил Колони“, включително велоалея и площад „Йоан Екзарх“;

се променя на:

„Благоустройство на междублокови пронстранства в подзона район Одесос 2, включващо естетизация и модернизация на ул. „Михаил Колони“, включително велоалея и площад „Екзарх Йосиф“.

На заседанието стана ясно, че е допусната техническа грешка в името на площада и се изисква коригиране на текста.

Съветниците приеха предложението.

Във втора точка съветниците приеха предложение за изменение на Приложение 1 към Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Варна.Става въпрос за въвеждането на две нови такси - за „План за управление на строителните отпадъци“ и за „План за безопасност и здраве“. Те ще бъдат в размер на по 30 лева, а очакваният годишен приход от тях е около 20 000 лева.

От администрацията обясниха, че това се налага във връзка с изменения в Закона за устройство на територията.

Причина за това са промени в процедурите за одобряване на „План за управление на строителните отпадъци“ (ПУСО) и „План за безопасност и здраве“ (ПБС), които преди промените в закона бяха неразделна част от инвестиционния проект за строежа, като се одобряваха и съгласуваха от главния архитект на общината. Таксата за услугата беше включена в определянето на общата цена за одобрение и съгласуване на целия инвестиционен проект.

С настъпилите промени ПУСО и ПБС се одобряват като самостоятелни части от кмета на общината или оправомощено от него длъжностно лице, преди откриването на строителната площадка. Срокът за извършване на услугите ще бъде 14 дни, защото законът не предвижда бързи такива, а цената е в размер на 30 лв. за всяка от тях.


В следващата точка съветниците взеха решение да внесат писмо, с което предлагат на Президента на Република България да не се опростят задълженията на Момчо Момчев, Васил Шурбов и Снежана Шурбова.

В четвърта точка съветниците дадоха съгласие за заемообразно финансиране от бюджета на Община Варна за 2017 година на допустими разходи по проекти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020г.:

Проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ – до 59 000лв.
Проект „Естетизация и модернизация на градската среда на град Варна“ – до 50 000лв.
Проект „Подобряване и модернизиране на образователната инфраструктура на ПГГСД „Николай Хайтов“ и ПГИ „Д-р Иван Богоров“ – до 50 000лв.
Проект „Модернизация на образователната инфраструктура на град Варна“ – до 76 000лв.

Заемообразното финансиране до 235 хил. лв. е за възнаграждения на екипите, управляващи четири проекта с европейски средства.

Христо Атанасов:

„По тази точка аз ще се въздържа, тъй като това дойде като допълнително предложение и няма как да изложа мотивите си в момента.
Мисля, че за Проекта „Интегриран градски транспорт“ са недопустими тези разходи. Ще се запозная подробно с предложението и ще гласувам „за“ или „против“ на сесията.


В последната точка комисията даде съгласие за поемане на общински дълг от над 10,2 млн. лв. и упълномощаване на кмета на община Варна да издаде Запис на заповед в полза на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за изпълнение на проект „Интегриран градски транспорт на Варна – втора фаза“ по процедура за директно предоставяне на БФП „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014 – 2020 Варна“.

Сумата гарантира пълния размер на авансовото плащане по договора за втората фаза на проекта за интегриран градски транспорт. За него морската столица ще получи безвъзмездна финансова помощ от почти 29,3 млн. лв., с които се предвижда закупуване на нови автобуси и ремонт на основни булеварди.
Авансовото плащане ще бъде използвано за оборотни средства до приключване на проекта.


Източник: vlastta.com

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Неработещите мигранти - основно предизвикателство пред ЕС

Ето какъв се оказа най-прочутият "Защитник на децата"...

Д-р Калоян Методиев: Европредседателството изигра лоша роля за приоритетите ни Шенген и еврозоната

Проф. Божидар Димитров: Македония да се казва Западна България

71-ви сме по корупция - при Вануату и Буркина Фасо

Тръмп направи първа стъпка към ограничаване на огнестрелните оръжия


НОВИНИТЕ
Радев връчи пагоните на началника на ВМА бригаден ген. Венцислав Мутафчийски Радев връчи пагоните на началника на ВМА бригаден ген. Венцислав Мутафчийски

Българско гражданство за спасител от Лим Българско гражданство за спасител от Лим

Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС Полша е нарушила европейските стандарти за качеството на въздуха, реши Съдът на ЕС

Убиха мъжа, разкрил, че момичета живеят затворени в апартамент Убиха мъжа, разкрил, че момичета живеят затворени в апартамент

В Етиопия е въведено извънредно положение В Етиопия е въведено извънредно положение