Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Списъкът - кой още плаща 86 лв. наем за общинско жилище във Варна


Сподели:
10 Май 2017, Сряда

Общо 41 апартамента от т. нар. фонд "ведомствен" на община Варна са отдадени под наем на необяснимо ниски цени.

Това показва справка, с която "Дневник" разполага. От нея става ясно, че жилищата са с площ от 45 до 127 кв.м., а наемателите им плащат от 32 до 131 лв. на месец. Това прави средна месечна цена от около 85 лв. В същото време пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна се движат между 400 и 700 лв. Цени около и под 100 лв. агенциите за недвижими имоти предлагат единствено за тавански стаи и сутеренни помещения без санитарни възли и течаща вода.

Вчера в утринния блок на "Нова телевизия" беше излъчен репортаж, от който стана ясно, че от 2015 г. един от петимата зам.-кметове на Варна Пейчо Пейчев живее в построено преди десетина години общинско жилище от 110 кв.м. За него той плащанаем от 87 лв. на месец

Пейчев обясни, че сумата е "легитимна", тъй като е регламентирана със специална наредба и пое ангажимента до края на деня вчера информацията за всички наематели на ведомствени общински жилища да бъде публикувана на сайта на местната администрация. Това обещание не беше спазено, а днес секретарят на община Варна Нора Момчева заяви пак в интервю за "Нова телевизия", че това предстои да стане днес.

© Скрийншот от
Пейчо Пейчев

Справка с методиката за формиране на общинските жилищни наеми във Варна показва, че те се определят спрямо зоната, в която се намира имотът, етажа, конструкцията на сградата, изложението и качеството на околната среда. Така основната наемна цена за 1 кв.м. е 0.60 лв. на кв.м. За площ над нормата за "жилищно задоволяване" определената цена е съответно 0.95 лв. на кв.м. Към тези цени се добавя "корекционен коефициент", който зависи от района на града. Той е най-висок в центъра на Варна - 1.35 и най-нисък за селата Тополи, Каменар, Звездица и Казашко - съответно 0.25.

Блокът, в който сега живее Пейчев, е построен в широкия градски център през 2008 г. С апартаментите в него е трябвало да бъдат компенсирани собствениците на отчуждени къщи, които са попаднали в трасето на нов пътен възел във Варна. Но вместо тях сега в жилищата с квадратура и наеми, идентични с вече споменатите, живеят 16 души, повечето от които

служители в различни общински структури

Сред тях са например Гинка Пенчева, инспектор "Контролно-ревизионни дейности" в община Варна (102кв.м., 88 лв.), Камелия Василева, главен инспектор "Контрол и санкции" (69 кв.мл, 62 лв.), Джемиле Джелилова, главен експерт "Постоянни и временни комисии" в канцеларията на Общинския ксъвет (104 кв.м., 82 лв.), Стелияна Маринова, началник отдел "Вътрешен контрол" (110 кв.м., 90 лв.), Антония Димитрова, старши експерт "Контрол енергийни разходи" в отдел "Общинска инфраструктура" (110 кв.м., 90 лв.), Невена Клюнкова, началник отдел "Човешки ресурси и вътрешен административен контрол" (104 кв.м., 92 лв.), Георги Стоянов, главен специалист в отдел "Опазване на обществения ред" (127 кв.м., 79 лв.) и др. Впечатление в този списък прави фактът, че почти всички наематели в блока заемат контролни длъжности в местната администрация. За да получат права на общински наематели, всички те би трябвало да са декларирали, че не разполагат с друг имот във Варна.

Данни на общината показват, че в друга жилищна сграда на ул. "Български орел",

срещу 31 лв. месечно за 50 кв.м.

живее Любомира Комитска. Тя е директор "Социални дейности" в общинската администрация. По тази причина в задълженията й влизат организацията и контрола по настаняването на крайно нуждаещите се от жилище. Публичната информация към момента сочи, че подадените, но неудовлетворени молби с такова искане са близо 2100.

Информацията на "Дневник" показва също, че в общински жилища са настанени не само служители на местната администрация. Така например на ул. "Гладстон" в апартамент от 91 кв. наемател срещу 67 лв. е прокурорът от Варненската окръжна прокуратура Милен Ставрев.

В друг блок в местността "Св. Никола" апартамент от 90 кв.м. срещу 65 лв. на месец е наел Кирил Димов. По неофициална информация става дума за бившия командир на Специализирания отряд за борба с тероризма, а по-късно и шеф на местната структура на ДАНС във Варна.

(Пълният списък на настанените в общински ведомствени жилища - в прикачения файл)

Според данни на местната администрация към началото на февруари т.г. 22

наематели са подали молби да купят жилищата си

Апартаментите се намират основно в кварталите "Владислав Варненчик", "Младост" и "Възраждане". Тяхната площ е от 42 до 91 кв.м. с едно изключение от 103 кв.м. От всички желаещи да станат собственици на наетите апартаменти само един е общински служител. Това е директорът "Финансово стопански дейности" в администрацията на централния район "Одесос" Павлина Николова. За разлика от останалите апартаменти в списъка този, който тя иска да купи, се намира на ул. "Нкола Кънев" в идеалния център на Варна.

Според действащите в момента правила, след като молбите на наемателите бъдат удовлетворени, те ще имат възможност да купят жилищата на цени "не по-ниски" от данъчните им оценки. А това означава от четири до пет пъти под пазарните. Според общински съветници от Варна тази "легитимна" разлика отдавна е създала устойчиви корупционни схеми. В тях солидни проценти от разликата между пазарната и данъчна оценка на имотите от години се разпределя между вземащите решения за продажба на общински жилища във Варна.

http://file:///C:/Users/Uzer/Downloads/Pismena_spravka2.pdfИзточник: dnevnik.bg

В категории: Местна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Към „Нова Македония" ли върви Македония?

Подчиняването в България: ето как се извършва

Борисов за онколекарствата: Давахме по $8000 за майка ми и на втората седмица жената си умря

Кое е журито, избирало културните проекти за председателството

„Хюриет дейли нюз“: Путин - супергерой или прагматик, преследващ интересите на Русия

Правни експерти: Делото за КТБ е циркаджилък. За да се носи отговорност, не трябва да има безкрайно количество обвиняеми и обвинения