Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Проф. д-р Виолета Йотова, Варненско дружество по детска ендокринология: През годините съдбата и прогнозата за младите хора с диабет рязко се подобри


Сподели:
21 Април 2017, Петък

Проф. д-р Виолета Йотова,  директор на Варненско дружество по детска ендокринология и ръководител на направление „Педиатрия“ в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна


Фокус: Проф. Йотова, международна конференция „Променящият се диабет“ се провежда край Варна. В рамките на инициативата ще се състои и четвъртият курс на ISPAD – Международно дружество по детски и юношески диабет, с европейски специалисти, които ще дискутират по проблемите на детския диабет във Варна.Кои са основните акценти на форума?

Проф. Виолета Йотова: Това е четвъртата поредна проява от същия ранг, която се провежда веднъж на две години, организирана от Варненско дружество по детска ендокринология, в която участват всички детски ендокринолози в страната и предимно млади лекари от съседни страни. Винаги поставяме акцент на това събитие, винаги има нещо, върху което се фокусираме. Започнахме с многото лица на детския диабет, преминахме през бъдещия диабет новия диабет, тази година нашето мото е „Променящият се диабет“, защото в последните няколко години съдбата и прогнозата за младите хора с диабет рязко се подобри. Първо – възможността да бъдещ неправилно диагностициран остана в миналото. Второ – възможността да имаш нормален живот, много близък  до този на връстниците си, със съвременните средства за лечение на диабета е в ръцете ни. Акцентите ще бъдат поставени върху това как да се предпазваме и да профилактираме диабета и какво е възможно в нашия свят, защото големи крачки са направени, как да работим с пациентите, без да има задължителните постоянни физически визити в лекарския кабинет и офис, които по принцип нарушават благополучието на пациента, както и на кои физиологични и психологични моменти трябва да се обърне внимание, за да се чувстват децата и семействата щастливи. По време на форума акцент ще бъдат и редките болести. Много се работи в последните години в Европа по този въпрос. Ние също сме напреднали, имаме водещи лектори в тази област. Няколко основни заболявания ще бъдат засегнати – остеогенезис имперфекта, нарушения в половата диференциация, синдром на Прадер-Вили.

Фокус: Казвате, че профилактиката е много важно, защо, какво се промени в годините?

Проф. Виолета Йотова: Профилактиката е много наболял въпрос. Съвсем доскоро предпазването от първи тип диабет, който е най-чест при децата, не беше възможно. В наши дни то все още е невъзможно, но има много напредващи клинични изпитвания на различни подходи, част от които дават обещаващи резултати, което прави ранното откриване на застрашените от развитието на диабет тип 1 вече смислено. В предходни случаи да откриеш, че някой е застрашен от диабет, без да можеш със сигурност да предскажеш дали това ще се случи или да направиш нещо, за да го предотвратиш, е огромен психологичен товар. Затова ние не сме съветвали да се прави. По време на форума с медицинските специалисти ще се разгледат основните насоки в това отношение. Какво в момента се прави в света, защото в скоро време ще стане важно ние също да откриваме застрашените пациенти и пациенти в ранна фаза, защото ще може нещо да се направи за тях. Тези успешни опити са в групата на биологичната терапия и имунологичната терапия, която напредва с доста бързи крачки. По време на четвъртия курс на Международното дружество по детски и юношески диабет ще се дискутират и другите форми на диабет – генетични, редки форми, в които е възможна и преднаталната диагностика. Ще имаме специална лекция, която ще се води от представители на известна лаборатория, за предизвикателствата в диагнозата и лечението на различните форми на диабет. Това е абсолютна революция по отношение на времето преди 5-10 години и успоредно с навлизането на новите технологии при вече развил се диабет силно намалява риска от усложнения и прави наистина бъдещето на хората с диабет много по-обозримо и по-малко страшно.

Фокус: Преди години излезе статистика, че затлъстяването при децата от 1 до 6 години е на трето място сред регистрираните заболявания при основните профилактични прегледи? Правени ли са нови изследвания, какво е установено?

Проф. Виолета Йотова: Знаете, че нашият колектив участва в проекта ToyBox на 7-ма Рамкова програма на Европейската комисия, изработил и провел интервенция за намаляване на тенденцията към затлъстяване у 5-годишни деца от 6 европейски държави с различна степен на развитие. Проектът потвърди данните, че сред 6 партньора, ние сме на второ място след Гърция в единия пол и на трето място след Гърция и Испания в другия пол. Далеч след нас са Белгия, Германия, Полша, които имат по-нисък процент затлъстяване. Много по-тревожно беше установеното, че има и огромен процент обездвижване. Скоро се очаква да излязат поредните научни статии по този въпрос. Ние сме абсолютно на първо място по обездвижване в делничните дни. Няма друга страна, в която посещаващите учебни заведения и детски градини деца да имам четиричасово обездвижване минимум, всички други имат по един до час и половина задължителна или желателна почивка, останалото е движение, защото движението е развитие на целия детски организъм, включително и на мозъка. Освен, че се свързва със затлъстяването, обездвижването води и до допълнителни вреди за детския организъм. Очаквам с нетърпение публикуването на тези статии, за да покажем реални данни къде се намираме спрямо останалите страни и защо нашите деца са с реално застрашено здраве за бъдещето си.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА


Източник: focus-news.bg

В категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Случаят Желяз Андреев и режимът за екстрадиция в САЩ

Защо Лондон не ратифицира Истанбулската конвенция

Бойко Борисов категоричен: Държавата ще защити Желяз Андреев!

Америка за Пеевски

Нимиц: Македония и Гърция са поели ангажимент да решат спора за името
ЕВРОПА
Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната! Бойко Борисов: До една година можем да влезем в чакалнята на еврозоната!

Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор" Автор: Жан-Пол Бригели, causeur.fr: "Когато си роден долу, си оставаш долу: няма социален асансьор"

Бавария слага кръстове на всички публични сгради Бавария слага кръстове на всички публични сгради

Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне Тереза Мей е заплашена от депутатите си със сваляне

България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген България и Румъния са готови за незабавно влизане в Шенген