Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Герджиков отрече да е имало натиск за назначения и уволнения


Сподели:
21 Април 2017, Петък

Cлужебният премиер Огнян Герджиков отрече върху него да е е оказван натиск за назначения и уволнения по време на изслушването му в парламента "нито от ляво, нито от дясно, нито от центъра".

Имаме сигнали, че и в момента тече законодателна дейност на подзаконово ниво за наредби и правилници, които да бъдат разгледани в последните заседания на Министерски съвет, които ще създадат доста неприятности в администрацията и в институциите, които трябва да продължат своята работа, каза председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова служебния премиер проф. Огнян Герджиков да преустанови тези авантюри, защото това ще създаде проблем за следващото легитимно правителство в 44-тия парламент".

Герджиков отчете, че решение на правителството са били освободени 22 областни управители и 27 техни заместници. Според него, това не е нещо ново, законът му давал право да ги освободи без предизвестие, както служебният кабинет на Стефан Софиянски уволнил всички областни, а този на Георги Близнашки – 17. Професор Герджиков даже изрази надежда, че немалка част от кадровите промени ще бъдат оценени позитивно от новото правителство. "В началото на моето изложение казах, че аз не съм уволнил, нито един служител в Министерски съвет в цялата администрация, главен секретар, началници на директори, директори на отдели, началници на отдели. Това показва, че моето разбиране не е да бъдат уволнявани хора самоцелно и затова не съм го правил", каза Герджиков.


Бившият областен управител на Хасково Станислав Дечев, който вече е депутат от ГЕРБ попита Герджиков, дали наистина е имало сигнал срещу него, че са възможни манипулации на изборите. Герджиков му се извини, че изразил мотивите за уволненията на областните управители "устно некоректно".

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев попита каква логика и мотиви са водили служебното правителство при извършването на масови уволнения. "Всички министри, които са извършили промени са имали мотиви и е хубаво да ги чуете лично", каза му Герджиков. Справката на уволнените и назначените бих могъл да ви предоставя винаги, ще бъде публично достъпна след 2 май, каза още Герджиков.

Елена Йончева (БСП) попита Герджиков какво е пишело в смс-а на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за уволняването на медийния съветник Иван Гарелов. "Преди изборите не съм говорил или приемал нито един лидер на политическа партия. Повече на въпрос за есемеси не отговарям", отговори Герджиков.

Цветанов който първи зададе питане коментира в края на дебатите, че Герджиков не е отговорил конкретно на нито един въпрос. За 3 месеца сте направили толкова уволнения, колкото не е направил редовен министър председател, каза Цветанов. "Казахте, че нямате отношения към тези уволнения. Това означава, че друг е разпореждал тези уволнения", заяви Цветанов. Той се зарече, че коалиционното правителство ще направи ревизия на тези назначения, "за да гарантираме стабилността и да не бъде подложена държавата на натиск".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза "Крадеца вика, дръжте крадеца", за обвиненията на ГЕРБ към служебното правителство.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Кеворк Кеворкян: Запушете си устите! Отворете си ушите! Чухте ли, какво каза Орбан?

Делян Добрев успокои: Спокойно можем да заменим Сидеров с Марешки!

Сова Харис: Около 3/4 от българите са против ратификацията на Истанбулската конвенция

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Екокоалиция: Държавата разменя с "Юлен" "кон за кокошка"

Два разказа за "необходимото и неизбежно правосъдие"