Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Алея Първа във Варна – само за пешеходци и велосипедисти


Сподели:
19 Април 2017, СрядаПроект с инвестиции за над 4 млн. лв. представиха изпълнителните директори на Холдинг Варна АД, Ивелина Шабан и Милчо Близнаков, както и Златимир Жечев, член на УС на Холдинг Варна АД. Това стана на брифинг пред медиите.

Изграждането на открити паркинги с улично осветление, които са предвидени за безплатно ползване от гражданите и гостите, се финансира изцяло със средства на Холдинг Варна АД.

Изграждането на паркингите стана възможно след овладяване на последиците от свличането на земни маси при подхода от спирка "Почивка". Те ще бъдат разположени в частта под изпълненото и преминало мониторинг противоерозионно укрепване на ската, припомня агенция "Черно море". Съоръжението е част от инвестиционния проект Алея Първа. То включва възможност за транспортно преминаване, кръгово движение, зона за напречно паркиране, тротоари, алейно осветление, озеленяване както и цялата необходима инфраструктура за водоснабдяване, канализация и електрозахранване на района.

Етапът стартира буквално тези дни, каза Ивелина Шабан. Изграждането на откритите паркинги ще дава възможност за пряк достъп до плажната ивица. Предвидена е транспортна алея, която ще позволи да се измести автомобилното движение от крайбрежната алея към "петата" на ската. "Така крайбрежната алея в тази част, в която ще строим, ще остане свободна за пешеходна зона и велоалея", поясни тя.

Предвидени са над 650 паркоместа – безплатни за гражданите и гостите на Варна. 28 места са предвидени за хората със специални двигателни нужди. По цялата алея е предвидено озеленяване, икономично осветяване – за комфорт в тъмната част на денонощието. "Вторият момент, който е особено важен, е че едновременно с изграждането на откритите паркоместа ще положим и съответната инфраструктура – водоснабдяване, канализация и енергоснабдяване на района. С това ще се отвори възможността за последващите проекти, които ще бъдат реализирани", обясни Шабан.

Времето за изграждане е 3 месеца. Изкопните работи ще се изпълняват само и единствено зад огражденията – т.е. на строителната площадка. Няма да се затваря крайбрежната алея. Строителните материали ще се доставят в тъмната част на денонощието – до 10 сутринта и след 7 ч. вечерта. Новата транспортна алея ще бъде асфалтирана, тя ще е с широчина 6 м. Дейностите ще се изпълняват през деня, съгласувано с органите на КАТ и Общинска полиция.

"Проектът Алея Първа има за цел да създаде нов облик на крайбрежната зона", коментира и Милчо Близнаков.

"Проектът е в съзвучие с развитието на града като дестинация за туризъм в 4 сезона. Свидетели сме на голяма активност на авиокомпаниите, които от тази година имат нови полети до Варна. Ще доведат много нови туристи. Нашата идея е те да имат по-непосредствен досег с морето. Предвиждаме да използваме ресурсите на зоната – морският бряг, слънцето, морето, минералните води в района. Те ще обогатят цялостният характер на зоната.

"Възстановена е панорамната алея, където са изградени кътове за отдих и спорт. Поставени са възпоменателни знаци за участието на варненски спортисти в олимпийските игри. Това е любимо място на варненци за отдих и разходка", допълни Близнаков.

До 31 декември 2016 г. Холдинг Варна е инвестирал в проекта Алея Първа 39,314 млн. лв.

"Проектът се осъществява под подстоянен надзор", добави адв. Жечев. "Нашият стремеж е да изпълняваме всяка процедура от гледна точка на законност. Много време отне укрепването на ската. Това е трудно и откъм инженерна гледна точка съоръжение, и откъм съгласувателна. Мониторингът продължи 3 г. Преминаването към следващ етап може да стане след това. Строителните мероприятия при добра инженерна и документална обосновка не траят дълго. Срутилата се част от ската не е част от Алея Първа. Когато укрепвахме свлачището отправихме оферта към собствениците там, но нямаше съгласие в онези години. Времето показа колко навременно са били проведени укрепителните дейности. Самото укрепване е 2/3 от направените инвестициите до момента".

Инвеститорите планират откриването на новото съоръжение да е за Деня на Варна – 15 август, когато се очаква крайбрежната зона да посрещне много туристи и гости на града.

По публикацията работи: Мария Нестерова

Източник: dnes.bg

В категории: Други теми, Новините, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тома Томов: Границите на Западните Балкани са чертани от американци, които нищо не разбират!

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Томислав Дончев: Изпуснали сме печалба от 1 милиард лева заради обжалванията за тол-системата

Борисов се върна от гурбет и що да види?

САЩ води второ криминално разследване срещу Пеевски за пране на пари

Истанбулският канал - поредната грандоманска идея на Ердоган


НОВИНИТЕ
Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово Стотици изпратиха пилотите, загинали край Крумово

Форум на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици” се проведе във Варна Форум на тема “Агресия, насилие, зависимости и последици” се проведе във Варна

Послание за мир и надежда на Стивън Хокинг полита в космоса Послание за мир и надежда на Стивън Хокинг полита в космоса

Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир в Норвегия Тръмп номиниран за Нобеловата награда за мир в Норвегия
ЕВРОПА
Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите Европарламентът отхвърли "компромиса" за превозвачите

Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция Македонското правителство разсекрети текста на споразумението за името с Гърция

Чехия е все по-близо до коалиционно споразумение за правителство Чехия е все по-близо до коалиционно споразумение за правителство

Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу Ципрас заради Македония Гръцката опозиция внася вот на недоверие срещу Ципрас заради Македония

ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС ЕК обяви нова обща методика за сравняване на качеството на храните в ЕС