Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Послание на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан по повод Пасха Христова 2017 г.


Сподели:
14 Април 2017, Петък


Всички вас, драги отци, монашестващи, братя и сестри, живеещи в пределите на Варненската и Великопреславска епархия, сърдечно поздравяваме с великия светозарен, радостен празник на Светата Пасха.

Христос Воскресе!

Господ ни сподоби да преминем попрището на св. Четиридесетница и Страстната седмица, като подкрепи нашите души, разума ни, нашите чувства със Своите велики духовни и благодатни действия, богослужения, които в течение на целия пост реално ни съгряваха, поддържаха духовно, и накрая, посрещнахме радостно празника на Светата Пасха. Нека тази радост във Възкръсналия Спасител да не напуска нашите сърца, нека тя ни помага в тежките моменти на живота ни, дори тогава, когато считаме, че няма изход и надежда за разрешаването на проблемите ни. Нека радостта във Възкръсналия Спасител да намери победата над тези трудни обстоятелства в живота ни, защото във Възкресението Христово ни е дадена победата над смъртта и тъмните сили на злото.

Празникът на светлото Възкресение Христово - това е празник на радостта. Първата дума на Възкръсналия Христос била: "Радвайте се!" Учениците Христови се зарадваха от вестта за Възкресението на Иисус и особено бе пълна радостта им, когато Сам Възкръсналият им се яви. Радваха се учениците, защото Агнецът Божий бе принесъл жертвата на изкуплението (Иоан 1:29), живота Си бе дал в пълно смирение, а сега е възкръснал и с това изкупителната жертва е получила върховната си цена.

Радваха се учениците, че не бяха вече сами, както и Иисус им бе обещал: "Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас" (Иоан 14:18). Радваха се учениците, защото светлината не бе погълната от мрака, нито от мрака на гроба. Светлината победи тъмата на греха и на гроба и ще продължи да свети и да прави от грешните човеци синове на светлината. Зарадваха се учениците като видяха Господа, а с тях се радва и цялата Божия Църква; радваме се и всички ние, нейните чеда, на този пресветъл ден на Христовото Възкресение.

Обични в Господа братя и сестри, "Радвайте се, Той възкръсна!" Не е суетна нашата надежда. Христос пробуди надежда в това, че Неговото благовестие ще се изпълни според както Той бе казал: "Небе и земя ще премине, ала думите Ми няма да преминат" (Мат. 24:35). Той пробуди надежда, че светото Евангелие ще бъде изпълнено. Иисус пробуди надежда, че и повярвалите в Него ще бъдат възкресени за вечен живот в последния ден (Иоан 6:40-44).

Възкръсналият от мъртвите се яви на Своите ученици и ги поздрави: "Мир вам!"

Възкресението е нашият мир, защото сам Христос е нашият мир (Еф. 2:14). Понеже ние изповядваме, че Иисус е мир за нашите души и за цялото човечество, обръщаме сърцата си към Възкръсналия с молитва да осени с мир нашите сърца и домове, нашата страна, цялото човечество, за да се изпълнят думите на благословението в нощта на Неговото раждане: Да бъде на земята мир, и между човеците благоволение!

С благословението на мира дойде Иисус, благословението на мира завеща на всички хора и утвърди мира с възкресението Си!

Христос Воскресе!

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН


Източник: http://www.bg-patriarshia.bg

В категории: Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Джефри Сакс: “От къде идват бежанците – от страни, в които САЩ води войни. Това почти никой не го казва. Общото между всички бежанци е ЦРУ."

Шефът на САС Даниела Дончева: Сигнализирах Сотир Цацаров с обвиненията срещу мен, да проверят има ли корупция в съда!

Трайчо Трайков: Няма да се пропусне възможност от „Белене” да продължат да се дърпат милиарди

Приятелство или интереси - какво се крие зад сръбско-турската "любов"

Тракийската колесница от Караново развълнува световните научни издания

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит
ЕВРОПА
Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта Изборите в Австрия отвориха пътя на крайнодесните към властта

Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС Емил Радев и Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП: EK разработва общ подход за тестване за разлики в качеството за храните в ЕС

Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит Борис Джонсън: ЕС трябва да даде по-бърз ход на преговорите за Брекзит

Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС Тереза Мей на спешна среща с лидерите на ЕС

Великобритания да си плати, настоя Юнкер Великобритания да си плати, настоя Юнкер