Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Експерти: Въпросите на референдумите да се контролират преди събирането на подписи


Сподели:
17 Февруари 2017, ПетъкВъвеждане на възможност за контрол на качеството на зададените въпроси в национални референдуми още преди събиране на изискуемия брой подпис. Както и въвеждане на статут "консултативно национално допитване", което да е бъде различно от задължителното. Така звучат основните изводи от дискусията "Затъмненият референдум", организирана в петък от Форум Гражданско участие (ФГУ). Неправителствената организация е изготвила анализ на кампанията за допитването, организирано от "Шоуто на Слави". Той бе представен пред експерти, политолози, преподаватели и членове на Централната избирателна комисия (ЦИК).

ФГУ настоява също Министерският съвет да е длъжен по закон да включи в Информационния лист за допитванията аргументи по различните позиции и преките последици от вземане на дадено решение от избирателя, а не както досега в документа да бъдат записвани само аргументите, с които е свикан референдумът.

Единен регистър на договорите и по-качествена информация

Организацията се обявява за създаването на единен регистър на договорите, както и обобщена информация за инициативни комитети, разходвани суми и медийни канали. По този начин процесът би станал по- прозрачен и отворен за наблюдение от всички заинтересовани страни.

Според ФГУ гражданите приемат референдумите като алтернатива форма на представяне на позиции, което означава, че резултатите от тях не трябва да се омаловажават, тъй като подобен акт би намалил доверието в пряката демокрация и би оказал негативно влияние в мотивацията на гласоподавателите да участват в нея изобщо.

Анализът откроява и законодателни пропуски по отношение на елементите на информационната кампания, касаещи инициативните комитети и медийните пакети, позволяващи изкривяване, пропуски и финансови злоупотреби.

Съществуват също проблеми с обема от лични данни на избирателите и възможности за злоупотреба с тях. Затова и представители на Института за развитие на публичната среда обявиха, че е необходимо ЦИК да даде възможност на гражданите да проверяват дали подписите им са попаднали в документацията, с която се свиква референдум.

Парламентът и КС да контролират въпросите

Преподавателят от Софийския университет "Св. Климент Охридски" доц. Димитър Димитров, която участва в дискусията, подкрепи идеята за входящ контрол на въпросите. "Ако няма такъв контрол, има хабене на енергия за събиране на подписи в случай, че въпросът е недопустим", каза той. "Необходимо е от момента на регистрация на Инициативния комитет, той да подава идеите си към правната комисия в парламента, а тя ако се наложи - към Конституционния съд", обясни Димитров. "Когато въпросът напуска здравия разум се налага да има санкциониращ орган", допълни преподавателят, визирайки референдума на Станислав Трифонов. Мнението му подкрепиха политологът Антони Тодоров и преподавателят в юридическия факултет на СУ д-р Атанас Славов.

По думите на Славов, когато един референдум претендира за задължителност, трябва да се черпи опит от САЩ или Швейцария. "Там се подлагат много точни текстове на референдум – с алинеи и параграфи, така че да са готови за вписване в закона. Тоест предложението е вече прецизирано", уточни юристът. Той допълни, че ако допитването на Трифонов беше минало кворума за задължителност, би било много спорно как ще стане такова. "Нали трябва народните представители да го преработят и внесат за гласуване", аргументира се Славов.

Задължителни и консултативни референдуми

По думите на проф. Антоний Тодоров първото, което трябва да се отбележи за проведения през ноември референдум е, че не е бил един, а цели три. На същото мнение е доц. Димитър Димитров, според когото в случаите на допитване с повече от един въпрос, не е ясно каква подкрепа от гражданите генерира то още в процеса на набиране на подписи.

Тодоров постави и необсъждания до момента въпрос как би могъл да се оспори резултат от един задължителен референдум. "Има процедура за оспорване на закон. Как ще се оспори референдум, може би трябва да има такава процедура", каза Тодоров.

Той повдигна и друга важна тема - за консултативните и задължителни допитвания. И добави, че консултативните допитвания биха били скъпи: "Никой не е казвал, че демокрацията е евтина. Евтин е авторитаризмът."

Референдумите – в ден без избори

И експерти, и неправителствени организации, и ЦИК смятат, че референдумите не трябва да се провеждат в ден, в който има избори, защото по този начин се гарантира реална кампания.

Със сигурност са нужни промени в законодателството, с които да се въведе гласуване с различни бюлетини по различните въпроси, за да няма изкривяване на представителността, е мнението на експертите. Сега гласувал и на един от трите въпроса, се брои за участвал в цялото допитване, т.е. вдига активността и по трите.

От ЦИК изразиха становище, че трябва да отпадне задължението бюлетината да е в плик.

Другата препоръка, около която се обединиха участниците в дискусията, е да се промени условието за валидност на референдума, а именно - да са участвали поне половината от гласувалите на последните парламентарни избори.


Автор: Полина Паунова
Източник: mediapool.com

В категории: Анализи и коментари, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

Огнян Минчев: България се нуждае от равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия

От Княжево към Копитото и нагоре към звездите!

Експерти от НАСА: Най- чистият въздух на планетата е над Батак

Румен Порожанов: Ще одобрим помощ за розопроизводителите


НОВИНИТЕ
Втори протест пред Светия Синод Втори протест пред Светия Синод

Международен ден на биоразнообразието Международен ден на биоразнообразието

Когато и МОН греши пълния член Когато и МОН греши пълния член

Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца Борисов възложи изготвянето на механизъм за изплащане на заплатите в болниците в Ловеч и Враца

Всеки трети автосервиз работи незаконно Всеки трети автосервиз работи незаконно
ЕВРОПА
Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й Европа е пред избор: Националният суверенитет срещу покоряването й

Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство Мадрид блокира новия състав на каталунското правителство

Зукърбърг на открито изслушване в Европарламента Зукърбърг на открито изслушване в Европарламента

Деца станаха европейски лидери за един ден Деца станаха европейски лидери за един ден

Днес в София  се провежда едно от най-важните събития за минерално-суровинната индустрия в Европа Днес в София се провежда едно от най-важните събития за минерално-суровинната индустрия в Европа