Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Спецслужбите се въздържат да казват всичко на екипа на Тръмп


Сподели:
17 Февруари 2017, ПетъкСлужители на американското разузнаване се въздържат да дават на президента на САЩ Доналд Тръмп секретни сведения, защото се тревожат, че те може да бъдат разгласени или да се злоупотреби с тях, пише в. "Уолстрийт джърнъл" в четвъртък.

Според цитираното от БТА американско издание, което се позовава на запознати с въпроса настоящи и бивши служители, решението на разузнавачите да не предоставят информация на Тръмп подчертава дълбокото недоверие между разузнавателната общност и президента заради контактите на неговия екип с руското правителство, както и неговата неприязън към разузнавателните служби.

В някои от случаите служителите са решавали да не запознават Тръмп с източниците и методите, които разузнаването използва за събиране на информация, включително за шпиониране на други държави, посочва вестникът.

По редица въпроси, включително иранската ядрена сделка, ползата от НАТО и подхода към борбата с войнстващия ислямизъм, голяма част от информацията и анализа, предоставяни от американските разузнавателни служби, противоречи на политическите позиции на правителството на Тръмп. Разногласията са най-остри, когато става дума за руския президент Владимир Путин, когото Тръмп хвали, като същевременно отхвърля оценките на разузнаването, че Москва се е опитвала да съдейства за изборната му победа, коментира и "Ню Йорк таймс".

"Бунтът на шпионите"

Преди дни лондонският "Обзървър" публикува мнението на Джон Шиндлър, бивш анализатор на Агенцията за национална сигурност (NSA) и бивш офицер от военноморските сили на САЩ, който директно заявява, че "Започна бунтът на шпионите срещу Тръмп". Разузнавателната общност притиска Белия дом, защото смята, че на екипът там не може да се има пълно доверие и от него изтича информация, включително към Кремъл. Според него партньори на американските спецслужби също са започнали да ограничават данните, които традиционно са споделяли.

"Президентът на няколко пъти говори и действа така, че отблъсква нашите разузнавачи, присмива им се и обезценява тяхната работа, а личният съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност (бел.ред. текстът е написан преди оставката на Майкъл Флин) изглежда не смогва да поддържа ясна позиция по жизнено важни въпроси."

Шиндлър твърди още, че негов бивш колега в NSA споделил, че агенцията систематично задържа част от информацията, подавана към Белия дом. Това е безпрецедентно, допълва той, понеже NSA осигурява близо 80% от актуалната разузнавателна информация. "Десетилетия наред NSA подготвя специални доклади с изключително деликати данни, които вижда единствено президентът на САЩ, но през последните 3 седмици агенцията е спряла да ги прави, опасявайки се, че Тръмп и служителите му не могат да опазят най-важните тайни на разузнавателната общност."

Нежеланият ревизор

Тръмп планира да назначи нюйоркски милиардер като ръководен служител, който да прави преглед на американските разузнавателни служби, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", като цитира правителствени представители.

Служители на разузнаването се безпокоят, че подобна мярка може да ограничи тяхната независимост и да намали потока от информация, която противоречи на възгледите на президента, изтъква американското издание.

Евентуалната роля на Стивън Фейнбърг се сблъсква със силна съпротива сред разузнавателната общност, която вече е негативно настроена заради критиките на Тръмп срещу нея по време на предизборната му кампания и откакто стана президент.

Назначаването на Фейнбърг на правителствен пост, на който да прави преглед на разузнавателните служби, се разглежда като начин да се вкара доверен на Тръмп човек в свят, към който Белият дом се отнася с подозрение. Служители от разузнаването обаче се тревожат, че Фейнбърг, който е член на съвета от икономисти около президента, има близки връзки с главния стратег на Тръмп Стивън Банън и президентския зет Джаред Къшнър, е подготвян за висш пост в някоя от разузнавателните служби. Според тях това ще е поредният пример за "инжектиране" на лоялни на президента хора в сектор, на който той гледа с подозрение.
Стивън Фейнбърг е съосновател на хедж фонда Cerberus Capital Management и според "Ню Йорк таймс", макар още да няма официално съобщение за участието му в администрацията, той вече е уведомил служители и колеги, че може да се премести в Белия дом.

Настоящи и бивши служители на службите казват, че Банън и Къшнър са обсъждали името му за Директор на националното разузнаване - пост, ръководещ 17-те агенции от разузнавателната общност, или за директор на ЦРУ - позиция за професионалисти, а не за приятели на президента. Новият ръководител на разузнаването е бившият сенатор Дан Коутс, а директор на ЦРУ е Майк Помпео, бивш конгресмен от Канзас.

Последният път, когато на ръководен пост е бил назначаван човек без опит в разузнаването, бе в ранните години от управлението на президента Роналд Рейгън. Тогава Макс Хюгъл, бизнесмен, работил за предизборната кампания на републиканеца, бе изпратен начело на ЦРУ. След бурни 6 месеца той бе принуден да подаде оставка.


Източник: dnevnik.bg

В категории: Анализи и коментари, Други теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Прокуратурата: НИКМИ е получила незаконно терена за небостъргач на бул. "България"

Европейският съюз вади 8 държави от черния списък с офшорките

Без допълнителни такси при пазаруване и теглене на пари в други държави от ЕС

Как фондация „Америка за България“ контролира образователната и съдебната система

Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро

Президентът на Китай увери Тръмп, че в Северна Корея има "положителни промени"
ЕВРОПА
Европейският съюз вади 8 държави от черния списък с офшорките Европейският съюз вади 8 държави от черния списък с офшорките

Евродепутатът Радев настоява да отпаднат американските визи за българи Евродепутатът Радев настоява да отпаднат американските визи за българи

Без допълнителни такси при пазаруване и теглене на пари в други държави от ЕС Без допълнителни такси при пазаруване и теглене на пари в други държави от ЕС

Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро

Лавров постави условие: България с руски газопровод - само при 100% гаранции от ЕК Лавров постави условие: България с руски газопровод - само при 100% гаранции от ЕК