Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Военният министър притеснен от евентуална масова мигрантска вълна


Сподели:
17 Февруари 2017, Петък

Служебният военен министър Стефан Янев не е спокоен за справянето на армията на границата, тъй като заради студеното време мигрантската вълна не се е активизирала в достатъчна степен.

В интервю за сутрешния блок на БНТ министърът изтъкна, че неспокойствието идва от това, че не знае колко голяма може да бъде тази вълна. Янев не смята, че проблемът се дължи на недостатъчно разузнавателна информация, а по-скоро на факта, че не може да се предвиди кога мигрантският поток ще се събуди.

Напрежение с мигрантите има не само по границите с Гърция и Турция, но и по тази със Сърбия, където се опитваме да хванем потока, който се опитва нелегално да мине към Европа.

Стефан Янев обясни, че гръцкият министър на отбраната го е информирал, че по техните острови има над 20 000 души, които ще бъдат документално обработени и преместени на континенталната част. Не може да се предвиди дали ще тръгнат към България. Властите ни се опитват да следят информацията не само с разузнавателни данни, но и с обмен на информация. Имаме добър обмен на информация и добра координация, отчете министърът. Той призна, че сега със студеното време потокът е намалял и не се знае кой от разработените модели за борба с мигрантската криза точно ще сработи, ако се засили.

Все пак военният министър подчерта, че известно спокойствие му дава фактът, че е направен план за най-лошия сценарий за масова мигрантска вълна на границата. Направени са необходимите разчети, които дават спокойствие.

Известни резултати дава и операцията на НАТО в Егейско море. В чисто национален план МВР и Министерство на отбраната полагат съвместни усилия. Правят се съвместни патрули, армията помага логистично. Стефан Янев обърна внимание, че спокойствието идва от наличието на адекватни мерки, а дали имаме адекватни мерки не можем да кажем, защото не знаем какво може да се случи на границата.

Операцията на НАТО в Егейско море е постигнала много сериозен напредък. За период от една година мигрантският поток, който е бил възпрепятстван от военноморското присъствие, е намалял от 50 000 души на 1500. Необходимо е тази операция да продължи още известно време, без да се посочва краен срок.

По отношение на украинската и близкоизточната кризи Стефан Янев обясни, че НАТО отчита края на мирния дивидент и се връща към своите корени на отбранително планиране. Върви тенденция за повишаване на отбранителното планиране на НАТО, увеличаване на отбранителния потенциал на страните-членки. Има засилване на общата отбрана на НАТО в Северния и Южния фланг. Янев посочи, че се цели да се даде много точен сигнал към Русия и държавите от региона, че става въпрос за отбранителни мерки, а да не се търси повод за провокация, за засилване на напрежението.

Повече учения, присъствие на кораби от постоянна военноморска група на НАТО в региона в Черно море - всички тези дейности са в рамките на нормалния процес на обучение и тренировка без отправяне на провокации към Русия и други държави в региона, подчерта военният министър.

Той коментира също, че системата на отбраната е недофинансирана в последните 7-8 години. Световната и икономическата криза се е отразила на държавния бюджет през 2008-2009 г. Бюджетът за отбрана беше намален с 40 %. До момента те не са върнати. Това означава, че през всичките тези години армията не е получавала това, което й е необходимо. С минимума, който получава се поддържа минимумът от способности. Липсата на достатъчно финансиране пречи за нови способности, обобщи ситуацията Стефан Янев.

По думите му самият бюджет на отбрана осигурява минимум за функциониране на армията, без нови възможности и подобряване на съществуващите. Новото въоръжение при всички случаи не означавало нови възможности.

Янев коментира, че до 2014 г. усещането за сигурност е било на прилично ниво, хората се чувствали сигурни и приемали с лекота всички действия на управляващите за намаляване на армията. Модернизацията не беше толкова остър проблем, защото имаше наличие на мирен дивидент. След 2014 г. ситуацията се е променила. Има сериозна криза на изток - Украйна, както и сериозна криза на юг - Близкия изток и Африка. Опасността от проникване на терористи носи друго усещане за сигурността, посочи министърът.

Във връзка с предстоящите избори Стефан Янев коментира, че за него най-голямото предизвикателство е, че трябва да координира целия процес, който не е никак лесен, тъй като е многопластов.

Оказало се, че машините са много сериозен проблем и най-големият за ЦИК. Иначе държавните структури имат предишен опит, знаят както да правят, подготвени са. Системата работи. За мен няма някакви неочаквани подводни камъни. Търсим решаване за места, където може да бъдат атакувани по иновативен начин, обясни Стефан Янев.

Той засегна и темата за 100-те обществени поръчки, като обясни, че "малко сме загубени в превода". Докладът, който е изготвен, визира проверката на над 100 поръчки, в които са открити някакви нарушения. Има препоръка той да бъде изпратен и до прокуратурата и Агенцията за държавна финансова инспекция. Янев обясни, че 9-10 са обществените поръчки, в които има индикации, че могат да доведат до проверки на прокуратурата. Други около 40 могат да са обект на проверки на финансов контрол. В около 50 нередностите водят до препоръки ч МО за подобряване на координацията.

Стефан Янев подчерта, че не всички 100 са за прокурор. Можело дори нито една да не е за прокурор, но индикациите предполагали, че трябва да бъдат проверени от други специализирани лица.

Янев сподели, че в момента нищо не го притеснява, защото докладът предлага допълнителни проверки. В момента тече проверка във ВМА и търговските дружества на Министерство на отбраната. Това ме притеснява какво може да излезе от там. Към този момент не бих казал, че прекалено трябва да се задълбочаваме в тези проверки, които могат да доведат до нещо сериозно, но и до нищо, посочи Стефан Янев.


Източник: news.bg

В категории: Държавна власт

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Столтенберг: Гърция и Турция да решат споровете си без НАТО

Красимир Каракачанов: Консултативният съвет имаше и бурна, и спокойна част

Президентът Румен Радев: Необходима е много по-сериозна подкрепа за работата на местните власти за развитието на Северозападна България

Време е за нова консервативна победа

Теменужка Петкова: Трябва да се направи опит за реализация на АЕЦ Белене

Радев: Неслучайно искам по-добро образование, явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете