Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

България закъснява с подготовката на европредседателството


Сподели:
16 Февруари 2017, Четвъртък

Недостатъчна координация и комуникация между отделните институции спъват председателството ни на Европейския съюз.

Това е посочено в доклада за напредъка, представен от вицепремиера Деница Златева на заседанието на правителството.

По думите на Златева още има неизяснени въпроси за сигурността на провежданите срещи в НДК. Тя очаква до края на седмицата всички открити въпроси по тема „Сигурност” да бъдат разрешени от МВР, НСО и останалите отговорни институции, за да могат да стартират основните ремонтни дейности в Националния дворец на културата.

Вицепремиерът изрази надежда, че до две седмици се очаква актуализираната план сметка за европредседателството да бъде готова. Първоначалният бюджет, който бе обявен възлизаше на 150 млн. лв. за периода 2016-2018г. На този етап има дейности, които не са финансово осигурени, допълни още Златева. Тя обаче се надява да не се налага осигуряването на допълнителни средства, а да се вместят в рамките на отпуснатия бюджет чрез оптимизация и преструктуриране.

В доклада се отбелязва, че е закъсняла и работата по основната пътна връзка от Терминал 2 на летище „София”към бул. „Брюксел” и оттам към центъра на столицата, която ще се ползва от делегациите. В понеделник транспортният министър направи внезапна проверка и поиска пълна мобилизация на строителите. Във вторник Христо Алексиев пак е минал през обекта и мобилизацията не е била на необходимото ниво.

„Ако трябва, всеки ден ще проверявам строителите, но обектът трябва да е завършен до ноември 2017г.”, заяви Алексиев.

Към настоящия момент България няма закъснение само с подготовката на политическата програма и приоритетите. Златева сподели, че очаква през март Министерският съвет да приеме окончателно програмата на т.нар. тройка - Естония, България и Австрия, след което ще са ясни приоритетите на българското европредседателство.

Планът за подготовката на европредседателството по 8 основни направления беше приет от кабинета на Бойко Борисов през миналата 2016-та година.

Според докладът на вицепремиера се очаква до края на годината да бъдат назначени още 80 чиновници в представителството на България в Брюксел, а работещите в екипа на председателството в София да станат 50.


Източник: ekipnews.bg

В категории: Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Сагата с тютюневите складове: Пълно противоречие между документи и твърдения

Ангела Меркел е уверена, че нови страни няма да излизат от ЕС

Служебният вътрешен министър предлага "пълна промяна" на реформата в МВР

Алекс Алексиев: Ердоган заплашва Европа, защото още никой не му е скръцнал със зъби

Климатичните промени са безпрецедентна заплаха за човечеството, според Гутериш

Боян Саръев: Доган и Местан са заедно!