Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европейският парламент одобри СЕТА


Сподели:
15 Февруари 2017, Сряда

Прилагането на споразумението може да започне частично най-рано от април

Европейският парламент одобри спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се.

Одобрение от парламента позволява временното прилагане на икономическото и търговско споразумение още през следващия месец, предаде Франс прес.

Предстои СЕТА да бъде ратифицирана от националните парламенти на страните-членки на Общността.

Вчера противниците на споразумението внесоха в ЕП петиция срещу договора, подписана от 3,5 милиона европейци. Подписите са събрани в рамките на европейската гражданска инициатива. За да бъде приемлива такава инициатива, трябва да бъде подкрепена най-малко от един милион европейски граждани от най-малко седем страни от 28-те членки на ЕС.

Според подписалите петицията споразумението е заплаха за демокрацията, правовата държава, околната среда, здравето, обществените услуги, както и за правата на потребителите и правото на труд, освен това то дава повече права на мултинационалните компании за сметка на демокрацията и обществото.
ЕС и Канада подписаха в края на октомври Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви), но трябваше да преодолеят противопоставянето на един от белгийските региони и колебания в Австрия и други страни.

Привържениците на споразумението твърдят, че CETA ще увеличи търговията между Канада и ЕС с 20 процента, а икономиката на ЕС - с 12 милиарда канадски долара (9,2 милиарда американски долара).
Съотношението на силите в Европарламента изглежда в полза на споразумението, което е подкрепяно от евродепутатите от дясно, либералите и по-голямата част от социалистите, а срещу него са "зелените", крайно левите, крайно десните и някои социалисти.

За да бъде изцяло и окончателно приложено, споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички, общо 38 държавни и регионални парламента в ЕС, но ратификацията от Европейския парламент ще позволи договорът да се прилага временно в голямата си част.


Източник: manager.bg

В категории: Европа, Конфликтни теми

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
България и ЕС: първите 10 години и след това

Брюксел: Българската здравна система е неефективна срещу предотвратимата смъртност

С Македония правим общ Балкански туристически маршрут

Спецпрокурорите искат от Цацаров да се погрижи за спецсъда

МААЕ: Иран спазва ядрената сделка със световните сили

България плаща рекордна сума заради къща в Пловдив


НОВИНИТЕ
Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца Тарифите за роуминг с Македония падат до 3 месеца

Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни Парламентът облекчи 'вноса' на работници от трети страни

Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай" Вече са известни присъдите срещу екипажа на българския кораб "Св. Николай"

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Френската прокуратура повдигна обвинение на руския милиардер Сулейман Керимов Френската прокуратура повдигна обвинение на руския милиардер Сулейман Керимов
ЕВРОПА
България и ЕС: първите 10 години и след това България и ЕС: първите 10 години и след това

Румънското правителство оцеля след вот на недоверие Румънското правителство оцеля след вот на недоверие

Ще има среща на върха за реформите в еврозоната, потвърди Туск Ще има среща на върха за реформите в еврозоната, потвърди Туск

The New Work Times: ЕСПЧ може да принуди България да признае еднополовите бракове The New Work Times: ЕСПЧ може да принуди България да признае еднополовите бракове

Великобритания отделя още 3 млрд. паунда за Brexit Великобритания отделя още 3 млрд. паунда за Brexit