Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Европейският парламент одобри СЕТА


Сподели:
15 Февруари 2017, Сряда

Прилагането на споразумението може да започне частично най-рано от април

Европейският парламент одобри спорното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА). Депутатите подкрепиха сделката с 408 гласа „за“, 254 „против“ и 33 въздържали се.

Одобрение от парламента позволява временното прилагане на икономическото и търговско споразумение още през следващия месец, предаде Франс прес.

Предстои СЕТА да бъде ратифицирана от националните парламенти на страните-членки на Общността.

Вчера противниците на споразумението внесоха в ЕП петиция срещу договора, подписана от 3,5 милиона европейци. Подписите са събрани в рамките на европейската гражданска инициатива. За да бъде приемлива такава инициатива, трябва да бъде подкрепена най-малко от един милион европейски граждани от най-малко седем страни от 28-те членки на ЕС.

Според подписалите петицията споразумението е заплаха за демокрацията, правовата държава, околната среда, здравето, обществените услуги, както и за правата на потребителите и правото на труд, освен това то дава повече права на мултинационалните компании за сметка на демокрацията и обществото.
ЕС и Канада подписаха в края на октомври Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA - лат. букви), но трябваше да преодолеят противопоставянето на един от белгийските региони и колебания в Австрия и други страни.

Привържениците на споразумението твърдят, че CETA ще увеличи търговията между Канада и ЕС с 20 процента, а икономиката на ЕС - с 12 милиарда канадски долара (9,2 милиарда американски долара).
Съотношението на силите в Европарламента изглежда в полза на споразумението, което е подкрепяно от евродепутатите от дясно, либералите и по-голямата част от социалистите, а срещу него са "зелените", крайно левите, крайно десните и някои социалисти.

За да бъде изцяло и окончателно приложено, споразумението трябва да бъде ратифицирано от всички, общо 38 държавни и регионални парламента в ЕС, но ратификацията от Европейския парламент ще позволи договорът да се прилага временно в голямата си част.


Източник: manager.bg

В категории: Конфликтни теми, Европа

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Прокуратурата: НИКМИ е получила незаконно терена за небостъргач на бул. "България"

Европейският съюз вади 8 държави от черния списък с офшорките

Без допълнителни такси при пазаруване и теглене на пари в други държави от ЕС

Как фондация „Америка за България“ контролира образователната и съдебната система

Без сделка с Лондон загубите за ЕС може да надхвърлят 110 млрд. евро

Президентът на Китай увери Тръмп, че в Северна Корея има "положителни промени"