Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Признание - Владо - от домашния "Правец" до Оскар


Сподели:
14 Февруари 2017, ВторникВладимир Койлазов мина в събота по червения килим на Американската киноакадемия в Бевърли Хилс, за да получи своя "технологичен Оскар".

38-годишният русенец стана един от 18-те носители на тазгодишните призове за постижения в областта на кинонауката и технологиите.
Те не се избират според постиженията през годината, а за цялостен принос. Получават плакет от Академията, а не прочутата статуетка "Оскар", а призовете се връчват две седмици преди филмовите. На тях цяла България ще стиска палци за Теодор Ушев. Неговият филм "Сляпата Вайша" е сред петте номинирани  за златната статуетка в категорията късометражна анимация.

Владимир Койлазов бе отличен за цялостен принос в категорията "Научни и инженерни технологии"  за оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray", която е използвана в продукции като "Игра на тронове" (Game of Thrones), "Доктор Стрейндж" (Doctor Strange), "Дедпул" (Deadpool), Господарка на злото" (Maleficent), "Аватар" (Avatar), "300: Възходът на една империя" (300:Rise of an Empire) и общо близо 150 игрални филма от 2002 г. насам.
При кръщаването на софтуерната програма V-Ray Койлазов използва първата буква от името си на латиница "V" и английската дума за "лъчи".

За успеха на "Лъчите на Владимир" обаче голяма заслуга има и състудентът на русенеца от математическия факултет на Софийския университет Павел Митев, където двамата следват информатика. Още във втори курс правят обща фирма и наемат апартамент в "Младост" 1.
Сега са
съсобственици на софтуерната  компания Chaos group, в която работят над 220 души
През 2011 г. тя придобива американската фирма ASGVIS и открива офис в САЩ. Година по-късно  Chaos Group вече има официални представителства и в Япония и Корея. В момента потребителите на V-Ray в световен мащаб са над 20 000.
Програмата, която донесе оскара, пресмята и превръща определен компютърен модел във фотореалистично 3D изображение. Създателите й обясняват на лаиците, че симулира фотоапарат във виртуален свят. Технологията има широко приложение не само в киното, но и в архитектурата, продуктовия дизайн, игрите, както и в автоиндустрията - в рекламните материали на BMW, Mercedes, Lexus.   
"Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чийто усилен труд нямаше да постигнем този успех", заяви в най-паметната си вечер Койлазов.
В Бевърли хилс той получи признанието след "15 години труд, пот и сълзи", както заяви самият русенец, преди да тръгне за Америка.
"Огромна чест е да бъдем избрани за тази награда сред толкова достойни кандидати", добави Петър Митев, който е бизнес моторът в тандема им с Владо.
Вероятно прекрасната вечер за двамата млади българи можеше и да не се случи, ако не бяха няколко важни случки във времето преди това.
Ако преди трийсет години бащата на Владо- Никола Койлазов, възпитаник на Военноморското училище и преподавател по технически дисциплини, не чул по радиото, че в София продават домашни компютри. И после пътувал цяла нощ с влака от Русе до столицата, за да купи ценната придобивка. Взел компютъра "Правец" за по-големия си син, но се оказало, че по-малкият Влади е далеч по-запален. В заниманията му го насърчава и майка му Пенка, която е учителка по френски. По-късно, когато Владо е отличник в Английската гимназия в Русе, голяма роля ще изиграе и преподавателката по информатика Катерина Григорова. Като обикновено семейство родителите на Владо
нямат възможност да поемат издръжката му в САЩ
където той се озовава още като ученик заради постиженията си, а и е можел да бъде приет за студент. Затова и синът им решава да се запише в Софийския университет. Бащата на Петър също има голям принос в хубавата приказка за успеха на двамата българи. Той пък дава през 1997 г. 3000 долара, с които състудентите купуват първия скъп компютър с два процесора.
Следващата добра случайност е чужда грешка, с която двамата приятели трябва да се справят.
"Двамата пишехме софтуер за симулация на флуиди - Phoenix FD и продуктът, в който интегрирахме нашето решение, имаше проблем. Трябваше да го разрешим, за да може нашият софтуер да работи. За да успеем, създадохме нещо, което се нарича рейтрейсър. И така се появи V-Ray - продуктът, с който сме известни днес", обяснява по-късно Петър.
На въпрос какво би променил в България, той е категоричен: "Манталитета на българите - бих променил първите 7 години на всеки един човек в страната ни." Двамата с Владо са категорични, че искат да успяват и вървят напред, без да напускат родината си. Тук се чувстват добре, смятат, че България има уникални неща, които другаде няма как да видиш или усетиш.
Имат и своя философия за бъдещето: "Каквото сами си го направим!".

Източник: СтандартВ категории: Избрано от редактора

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Илиан Василев: За милиардите несъбрани в данъци на НАП

Заради Истанбулската конвенция: и в Хърватия се карат

"Пирогов" повишава стандарта на персонала и заплатите с 300 лв

ЕС може да отхвърли сделката за Брекзит

Великобритания не е искала от ЕС нови санкции срещу Русия

Бългapия я oчaĸвaт гoлeми бaнĸoви cдeлĸи в cлeдвaщитe 3 гoдини


НОВИНИТЕ
Заради убито от кола дете македонският правосъден министър подаде оставка Заради убито от кола дете македонският правосъден министър подаде оставка

В САЩ започна проверка срещу Facebook В САЩ започна проверка срещу Facebook

7-годишно българче покори световен моден подиум в Москва 7-годишно българче покори световен моден подиум в Москва

В СДС искат оставката на Лукарски В СДС искат оставката на Лукарски

Викат Зукърбърг в британския парламент, заради скандала с данните на 50 млн. потребители на фейсбук Викат Зукърбърг в британския парламент, заради скандала с данните на 50 млн. потребители на фейсбук