Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Александър Андреев, ЦИК: Комисията направи необходимото да обезпечи машинния вот, критиките към нея са неприемливи


Сподели:
14 Февруари 2017, ВторникВодещ: Поръчката за машините за вота на 26 март вече е в ход, ще успее ли обаче ЦИК да се справи със задачата да осигури устройство във всяка секция за малкото оставащо време до изборите ще коментираме в говорителя на ЦИК Александър Андреев. Можем ли да очакваме кога ще имаме избран изпълнител, на когото ще бъде възложена тази поръчка?

Александър Андреев: В момента трябва да бъде публикувана обществената поръчка в Агенцията за обществените поръчки в европейската страница, както и на нашия профил. Там са определени сроковете. Ние от ЦИК се надяваме че ще може тези, които са потенциални изпълнители да подадат своите оферти и да може да бъде осигурено машинното гласуване.

Водещ: В какъв порядък обикновено се случва една такава обществена поръчка?

Александър Андреев: Не бихме могли да сравняваме сроковете, тъй като при предходните избори, както знаем, машините бяха доста по-малко, съответно и сроковете бяха различни. Освен това трябва да се знае, че през 2014 и 2015 година обществените поръчки бяха обявявани от администрацията на Министерски съвет, тъй като задължението за възлагане на машинното гласуване е възложено на ЦИК, с изменението на чл. 18 от миналата година.

Водещ: Разглеждате ли вариант да не се избере изпълнител, какво следва тогава?

Александър Андреев: ЦИК не е обсъждала вариант и не обсъжда вариант, в който да няма машинно гласуване. Това, което ние сме изразявали като позиция е, че независимо дали ще има машинно гласуване или не, само по себе си, то не може да доведе до незаконосъобразност на изборите, тъй като има изричен текст в Изборния кодекс, който казва, че при условие, че машините не работят или няма машини, то се гласува с хартиена бюлетина.

Водещ: Със сигурност това ще доведе и до много спекулации, ако няма машини, но все пак, ако приемем хипотетично, че се избере изпълнител, той е готов да изпълни тази поръчка, всъщност как трябва да се процедира?

Александър Андреев: Това е целта на обществената поръчка.

Водещ: Ще се купуват ли тези машини, ще се наемат ли, даже прочетох някъде, че има идея да се произвеждат. Кой е най-удачният вариант, така че да се впишем в малкото оставащо време до избора?

Александър Андреев: Процесът на обсъжданията, които бяха направени, разбира се, между двата варианта да бъдат купувани от ЦИК, тоест да бъде обявено обществената поръчка като покупка и за наемане се формира мнозинство и се възприе да бъде обявена за наемане. Затова защото закупуването на едни машини изисква освен тяхното придобиване, същевременно с това, както в периода на изборите, така и след периода на изборите, изисква доста сериозна логистична подготовка, свързана с тяхното съхраняване, осигуряването на тяхната сигурност до следващите избори, за наемането на специалисти, които съответно да ги поддържат тези машини, с оглед на всичко това надделя мнението, че в момента следва да бъде обявено за наемане на машините.

Водещ: Как гледате на упрека, че ЦИК всъщност е проспала времето да подготви машинния вот, критика, която чуваме много често в последните дни, включително я имаше и от премиера?

Александър Андреев: ЦИК още от началото на изборите се е ангажирала с обсъждането и приемането на решения за машинното гласуване, тъй като знаете, че от президентските избори до изборните за предсрочните избори за Народно събрание сроковете бяха съвсем кратки. В тази връзка беше прието и нашето решение, първоначалното, след което беше отменено от Върховния административен съд и то наложи ново решение, с което да се осигури машинното гласуване във всички секции. В тази връзка бих искал и да спомена, че все пак правомощията на ЦИК с оглед и предходно решение на ВАС в местните избори 2015 година, възлага на ЦИК действията по подготовка на изборите, а това включва и машинното гласуване след издаване на указа на президента за насрочване на изборите. Затова аз не мога да възприема една такава позиция, че ЦИК не е предприела необходимите действия своевременно.

Евелин ЦАНЕВАВ категории: Интервюта

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Агенция АФИС: Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ

С колекцията на Васил Божков България признава иманярството за законно

"Да, България Варна" с позиция спрямо поведението на българското правителство по отношение на турския диктатор Реджеп Ердоган

Кметицата на Париж иска да направи целия градски транспорт безплатен заради смога

”Антикорупция”: Проф. Димитров е подписал договори с роднини

АФИС: Само 4% от българите искат ЧЕЗ да е на Гинка Върбакова


НОВИНИТЕ
Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка Пътници от Париж са били допуснати в България без паспортна проверка

Разследват бившия директор на НИМ Божидар Димитров Разследват бившия директор на НИМ Божидар Димитров

ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея ГДБОП разкри кибератака към Южна Корея

Въоръжен взе заложници в супермаркет във Франция Въоръжен взе заложници в супермаркет във Франция

Студентка от Техническия университет спечели наградата за лого „Варна – Европейски град на спорта 2019 г.“ Студентка от Техническия университет спечели наградата за лого „Варна – Европейски град на спорта 2019 г.“