Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Започва изграждането на самодостатъчните села Regen


Сподели:
19 Януари 2017, ЧетвъртъкПрез лятото, което се задава, трябва да започне изграждането на изцяло самодостатъчните села ReGen – общности, които сами произвеждат всичките си хранителни ресурси и енергия. Датската архитектурна фирма EFFEKT се е заела с реализацията на дръзкия проект, за да докаже, че е напълно реалистично да се живее в общности, които са напълно независими и самодостатъчни във всички отношения.Пет принципа определят селата Regen:

енергийно позитивни домове,
органична храна, произведена на място,
енергия от чисти, възобновяеми източници, и нейното съхранение,
рециклиране на водата и на отпадъците,
овластяване на местните общности.


Домовете в общностите ще са напълно годни за устойчив начин на живот. Те ще се електрозахранват от фотоволтаични слънчеви панели. Пасивни пасивни отоплителни и охлаждащи системи ще елиминират натиска върху потреблението на електроенергия във всяка къща. Семействата ще отглеждат сами зсвоите собствени зеленчуци и плодове в общностни оранжерии. Заедно къщите ще образуват „споделена местна еко-система“.

Селищата ще имат по няколко обществени площада, които ще са оборудвани със станции за зареждане на електрически коли. Ще има и вертикални аквапонни земеделски площи.Общността ще разчита много на съоръжения за съхранение на водните ресурси, както и на системи за рециклиране и превръщане на отпадъците в суровини. Заедно с това ще има зони за животновъдство, площадки за игра за децата, образователни центрове – всичко, от което есна общност се нуждае за своето развитите.

Първото село Regen е планирано за изграждане в Нидерландия това лято. Подготвят се и пилотни проекти в Швеция, Германия, Норвегия и Дания, а планове – макар и на ранен етап – има още за Китай, Африка, Обединените арабски емирства.

  

greentech.bgВ категории: Анализи и коментари, Бизнесът

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Тихомир Безлов: "И Миньо Стайков, и Арабаджиев са направили богатсвото си през политическа протекция."

Пламен Георгиев забрави, че е назначен за консул във Валенсия

Депонирането на отпадъци не е най - доброто решение, смятат еколози

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Експерти: "Злоупотребата с болнични листове трябва да се криминализира"

И разследващият журналист Марин Николов вече е извън Нова телевизия


НОВИНИТЕ
Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада Снимка на Трюдо с тюрбан и боядисано кафяво лице предизвика скандал в Канада

Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан Десетки жертви при бомбен атентат в Афганистан

Проверяват храната в детските градини и училищата Проверяват храната в детските градини и училищата

Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност" Гласуват предложението на Андрей Новаков ЕК да изтегли целия пакет "Мобилност"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември
ЕВРОПА
Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС Лидерите на Италия и Франция предлагат нова система за разпределение на мигрантите в ЕС

"Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС "Важен сигнал за всички магистрати под натиск." Кьовеши се доближава до поста главен прокурор на ЕС

Италианските власти:  "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа" Италианските власти: "Разбихме най-голямата пиратска стрийминг телевизионна мрежа"

Предсрочни избори в Испания на 10 ноември Предсрочни избори в Испания на 10 ноември

Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник Гутериш откри 74-та сесия на Общото събрание на ООН. Президентът Радев ще говори във вторник