Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Вяра

Отец Димитър: Кметът трябва да служи на хората, а свещеникът на Бога, на Църквата и на хората


Сподели:
11 Ноември 2016, Петък

Интервю с първият демократично избран кмет на Смолян, управлявал града от 1991 до 1995 г., сега свещеник в храм „Свети Висарион Смоленски” отец Димитър Михайлов

Отец Димитър вие бяхте първият демократично избран кмет на Смолян управлявал града от 1991 до 1995 г., в момента сте свещеник в храм „Свети Висарион Смоленски”. На 10 ноември се навършват 27 години от свалянето на Тодор Живков от власт. Като човек, който е бил в управлението на града, може ли да кажете как се промени Смолян, разбира се и страната, през тези години?

Ще ви отговоря по следния начин. Пътувам и не мога да мина покрай долно Райково до Бункера, заради ремонтни дейности. Не мога да мина покрай Бралото, под църквата „Света Неделя”, защото и там се правят ремонти, затова ще кажа, че благородно „завиждам” на сегашния кмет, защото такова строителство в Смолян отдавна не е имало, и мога да кажа, че не е само в нашия град, а в страната като цяло. Разбира се, това е така, защото сме членове на Европейския съюз. Затова казвам, че благородно завиждам, защото сега благодарение на Европейския съюз кметовете имат възможност да строят и да благоустрояват градовете. По наше време нямаше кой да ни помага, едва успявахме да изплащаме заплатите за месеца и едва намирахме средства само да кърпим улиците, но правихме всичко възможно поне да запазим културата, да не се закриват театри, ансамбли, художествени и музикални училища. За страната мога да кажа, че добре се развива. Строи се, подобрява се инфраструктурата, но мога да кажа, че ние – хората, не се променяме, стоим на едно ниво и като че ли тази държавност не може да се почувства. Постоянно се говори за това, което не е каприз на възрастните хора, на работещите в медицината или в образованието, а за този проблем се говори с болка, че хората не могат да живеят така както техните връстници и колеги живеят в развитите страни и това е бедността. Говоря за заплащането на труда. Да, не всичко в този живот е пари, но те са необходими за преживяване. Защо един учител в развита страна може да си позволи да пътува по света, когато почива, а при нас това съсловие, а не само те - като цяло за интелигенцията говоря, не могат да си позволят това. Това мога да кажа. Радвам се, че се строи, радвам се, че сме в Европейския съюз и те много помагат, а държавата ни съумява политически да се ориентира във външната политика, с някои малки отклонения, които са нормални в съвременния живот, който е много динамичен, но споделям това, което се коментира сред хората и в църквата, и по улиците.

Отец Димитър, какви са плюсовете и минусите на прехода, според Вас, 27 години не е малък период от време?

Аз мога да направя сравнение за времето когато аз бях кмет и сега. През другото време не съм се занимавал с различни проучвания. Бях известно време и в Областна администрация, когато се възстанови областната администрация с граници Окръг Смолян. Трудно е човек да прецени за това време какви са плюсовете. Аз няма да говоря и няма да коментирам, и няма да чуете от мен лоша дума за тези кметове, които са кметували след мен – Динко Чаталбашев, Данчо Киряков, Дора Янкова и Николай Мелемов, всеки по своему със своя екип се е стараел да работи за хората. Но на национално ниво виждате какво се получава с така вече нарицателно казаната корупция. По времето когато ние започнахме да изграждаме демокрацията, когато с отворени обятия приехме новия начин на живот, промяната, се надявахме, че животът ще бъде по-лек, достоен за хората. Но какво се получи в последствие. Сравнявайки това което се случва покрай нас във времето се уверявам, че нещата не са добре в страната, не знам как ще стане съдебната реформа, аз не съм специалист, тази здравна реформа, кое е започнато, кое не е започнато? Това което се случва в нашата страна не се приема от хората и затова се получават такива катаклизми и изненади и при изборите. Чуваме прогнози, има едни очаквания, а се получава друго. Хората търсят промени, хората търсят начин да се доверят на други личности, макар и непознати.

Отец Димитър, хората ви уважаваха като кмет, сега като свещеник също ви уважават, ако днес можехте да избирате какъв да бъдете – кмет или свещеник, какво бихте избрал?

Благодаря Ви за оценката. Аз не съм се срамувал от своето кметуване. Стараех се по заръките на семейството, по заръките на моите покойни родители, с помощта на съпругата ми да бъде честен, да се старая да бъда отворен към хората. Това правех, това е важно. Има една такава приказка – когато зададат въпроса на кого служиш, кметът трябва да служи на хората, а свещеника на Бога, на Църквата и на хората. И на Вашия въпрос ще отговоря така – много по-достойно е да бъдеш духовник, много по-достойно е да избереш тази професия, защото това е тайнство свещенство, едно от седемте тайнства, дава ти се право да прощаваш грехове, дава ти се право да причестяваш, дава ти се право да извършваш и други тайнства, така както Христос е дал това право първо на Апостолите, после на епископите, след това го получават и свещениците. Аз с желание реших да се кандидатирам, защото убедиха хората, че съм избираем. С желание започнах тази дейност като кмет и с помощта на моя екип се стараехме да бъде законно и всичко необходимо за благото на хората. Но сега един кмет може да намери оправдание, да каже, че е уморен, тук няма умора. Свещеникът няма право да е уморен, той трябва да бъде отворен и посред нощ да го викнат – опело да прави, кръщавка и др. и той трябва да изпълни своите обязаности, своите задължения към хората, да изпълни това което Бог е заръчал - да бъдем слуги на народа и на хората, и на Бога, преди всичко, като цяло, да бъдем отворени към нуждаещите се. Човек, когато ти се обади, не знаеш за какво се обажда – молитва ли иска, трябва да се срещнеш с него, да отговориш на неговите желания и нужди.

Даниела БОЙКОВА


Източник: focus-news.net

В категории: Интервюта, Вяра

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
КС: 10-те критерия за баланс между свободата на словото и личните данни са противоконституционни

Боил Банов: "Излъган съм! Срещу мен се води лична, мръсна, гадна вендета!"

Доналд Туск: Великобритания ще стане “второкласен играч” след Брекзит

Държавите от БРИКС заедно срещу протекционизма

Румяна Ченалова: В Конституцията е заложено президентът да наруши закона...

Цветан Василев: ДП са задължения на фирмите на Пеевски, ДП1 - неговите лични


НОВИНИТЕ
Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност Новият окръжен прокурор на Варна Красимир Конов встъпи в длъжност

Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна Къщата на Антон Новак става музей за 100-годишнината на Морската градина във Варна

Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години

ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев ПП МИР искат сезиране на Конституционния съд за Иван Гешев

В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим В Перник готвят за протест заради очаквания воден режим