Конфликтни теми | Здраве | Други теми | Избрано от редактора | Проблясъци | Вяра

Унгария унищожи всичките си посеви с ГМО царевица


Сподели:
01 Септември 2016, Четвъртък

Унгария предприе смела и шокираща акция срещу биотехнологичния гигант Monsanto, като унищожи 1000 акра геннномодифицирана царевица. За нея е установено, че е отглеждана с генетично модифицирани семена, обяви унгарският заместник-държавен секретар при Министерството на развитието на селските райони Лайош Богняр.

За разлика от много страни от Европейския съюз, в Унгария генетично модифицираните (ГМ) семена са забранени, предаде upriser.com.
„За почти хиляда акра царевица бе установено, че са били смесени с генетично модифицирани семена, и те са били унищожени из цяла Унгария“, обясни Лайош Богняр. Той успокои обествеността, че поленът от ГМО царевицата не е разпространен около насажденията.
Проверките ще продължат, въпреки факта, че търговците са длъжни да гарантират, че техните продукти са без ГМО.
По време на разследването контролните органи са установили, че Monsanto е производителят на ГМО семената, засадени нелегално.
Правото на свободно движение на стоки в рамките на ЕС означава, че властите няма да проверяват как семената са се озовали в Унгария, но ще проверят къде могат да се намерят подобни стоки.
Регионалното обществено радио пък съобщи, че двете най-големи международни компании за производство на ГМО посадъчен материал са засегнати и че техните ГМО семена може да са разпространени върху хилядите хектари земи из страната.
Повечето от местните фермери се оплакаха, че не са знаели, че използват ГМО семена.
До май тази година Унгария не е отговорила на новото европейско законодателство, според което ГМО продуктите са легализирани във всички страни, освен в тези, които изрично са отказали. Шотландия например се е отказала в рамките на Обединеното кралство.


Източник: economic.bg

В категории: Европа, Конфликтни теми, Новините

Сподели:

Коментари

0 коментара
Добави коментар
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
Защитен код:
Моля, въведете защитния код
 


АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ
Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Лекарят на Белия дом: Тръмп е в отлично здраве

Депутат и журналист в спор за доброволната военна служба

Веселин Марешки се извъртя за Истанбулската конвенция, вече я подкрепя

Петков: Има ниска безработица и глад за квалифицирани кадри
ЕВРОПА
Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения Борисов към ЕС: Оставяме Русия, САЩ, Китай и Турция да взимат нашите решения

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Брюксел заплаши няколко страни членки на ЕС със съд заради качеството на въздуха Брюксел заплаши няколко страни членки на ЕС със съд заради качеството на въздуха

Да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци, иска Василев Да влезем в Еврозоната и да станем първокласни европейци, иска Василев

На фокуса в ЕП: Борисов и руската пропаганда На фокуса в ЕП: Борисов и руската пропаганда